|

Vakıf reformu

Vakıflar Genel Müdürlüğü, bünyesindeki azınlık vakıflarının vakfiye şartlarını yerine getirmek için tarihi adım attı. Şartnamede yer alan gıda ve kılık kıyafet yardımı, hasta tedavisi, öğrencilere burs ve kilise tadilatlarını içeren şartlar yerine getirilecek. Cumhuriyet tarihinde ilk olan uygulama için azınlık vakıfları ile temasa geçildi

Ayfer Mallı
04:00 - 3/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 01:16 - 3/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
AK Parti iktidarıyla birlikte ‘eşit vatandaşlık’ temelinde ve sosyal devlet uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. Osmanlı döneminde kurulan ve Şeriye ve Evkaf Vekaletinin kaldırılmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen azınlıklara ait vakıfların vakfiyelerinde yer alan şartlar yerine getirilecek. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 90 yıldır yerine getirilmeyen taahhütleri karşılama kararı aldı. Vakıflar Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri çerçevesinde alınan karar doğrultusunda, azınlık vakıfları ile temasa geçildi. Vakfiye şartnamesinde yer alan “ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı’ için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları istendi. 

YÖNETMELİK UYGULANACAK

Eski Vakıflar Meclisi üyesi Pandeli Laki Vingas tarafından gayrimüslim cemaat mensuplarına iletilen bu çağrı neticesinde başvuruda bulunanlara mevcut olan Vakıflar Yönetmeliği kapsamında yardım yapılacağı belirtildi. Bu yardımların, vakfiye şartnamesinde yer alan “ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı’nı içerdiği bildirildi.

AŞEVİ DE AÇILACAK

Atılan tarihi adım kapsamında Genel Müdürlük tarafından sıcak yemek ve kuru gıda yardımı yapılacak muhtaç sayısı belirlenecek. Yardımların ulaştırılması için gerekli yerlerde aşevleri açılacak. Sosyal güvencesi bulunmayan veya geliri asgari ücret miktarından fazla olmayanlar aşevinden yararlanabilecek. 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince aylık alanlar da aşevi hizmetinden yararlanacak. Aşevi veya kuru gıda hizmetinden yararlanmak isteyen azınlık cemaatlerine mensup vatandaşlar, form doldurmak suretiyle bölge müdürlüklerine şahsen, posta yoluyla ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden başvuru yapacak. 

KİLİSELER ONARILACAK

Bu arada Vakıflar Genel Müdürlüğü, azınlık vakıflarının vakfıyelerindeki 'ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı' şartını yerine getirmekle yetinmeyecek.   Azınlık vakfiyelerindeki diğer taahhütler olan “kiliselerin tadilat işlemleri, hastaların tedavisi, kılık kıyafet yardımı, ve öğrencilere burs’ şartların yerine getirilebilmesi için de çalışmalar yürütülüyor. Örneğin tadilata ihtiyaç duyulan kiliseler için yapılacak başvurular Bölge Müdürlüğü’nce değerlendirilecek ve  durumu uygun olanlar bu yardımlardan yararlanacak. Genel Müdürlük kaynakları, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan çağrıyla yardım başvurusu yapanların sayısının zamanla artacağını belirtti.
#AK Parti
#Osmanlı
#Vakıflar Genel Müdürlüğü
9 yıl önce