|

Yeni bir güç doğuyor

Ağustosta darbe girişimine maruz kalan Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Maduro, Ankara Üniversitesi’ndeki konuşmasında dünyanın yeni bir dengeye kavuşacağını belirterek, “Türkiye’ye inanıyoruz. Yeni bir gücün doğduğunu biliyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2017 Saturday
Güncelleme: 02:18 - 7/10/2017 Saturday
Yeni Şafak
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geldi.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geldi.

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ilk durağı TBMM oldu.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Maduro ile görüştü. Maduro, görüşmenin ardından Kahraman’ın nezaretinde Meclis’in, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi gecesi zarar gören bölümünü ziyaret ederek, çiçek bıraktı. Kahraman ve Maduro, daha sonra birlikte TBMM Genel Kurul salonunu gezdi.

YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

Maduro’nun sonraki durağı Ankara Üniversitesi oldu. Maduro’ya Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nde düzenlenen törenle “Ankara Üniversitesi Dostluk Beratı” takdim edildi. Maduro, törendeki konuşmasında, “İktisadi ve ticari anlamda ilişkileri geliştirmek için önümüzde yapacak daha çok iş bulunuyor” dedi. Dünyada tek Amerika bulunmadığını, kendisinin “başkaldıran, özgürlüğü için mücadele eden diğer Amerika’dan” geldiğini vurgulayan Maduro, “Biz Bolivarcı Venezuelalılar şuna eminiz: 21’nci yüzyılda artık imparatorluk hegemonyasına bağlı yaşayan ülkeler dünyadan silinecek” ifadesini kullandı.

DÜNYA BİRKAÇ
ÜLKEDEN BÜYÜK

“Dünya birkaç ülkeden çok daha büyük. Biz çok merkezli ve çok kutuplu bir dünyanın kurulacağından eminiz” diyen Maduro, bu model içinde insanların dinlerini, hayat tarzlarını hür şekilde ifade edeceklerine inandıklarını söyledi. Bu düzende kimsenin, hiçbir zaman birine kendi inancını, hayat tarzını zorla dayatamayacağını vurgulayan Maduro, şunları kaydetti:

TÜRKİYE’YE
İNANIYORUZ

“Bu anlamda medeniyet yolunda büyük bir diyalog çağrısında bulunuyoruz. Dünya iş birliğine, barışa ve eşitliğe dayanan bir denge üzerinde yeni güç odaklarının ve kutuplarının doğacağını, böylece dünyanın yeni bir dengeye kavuşacağını düşünüyorum. Bu dünya için mücadele edilmeli. O yüzden Türkiye’ye geldik, çünkü Türkiye’ye inanıyoruz. Yeni bir gücün doğduğunu biliyoruz. Tarihine ve kültürüne inanıyoruz. Daha da yaklaşalım, birbirimizi daha iyi tanıyalım, saygı duyalım ve bu yeni dünya için temelleri atmaya başlayalım, diye dostluk kollarımızı size uzatıyoruz” dedi.


Dünya 5’ten büyük

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu törenle karşıladı.

Erdoğan ve Maduro, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başbaşa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Maduro ile ikili ve heyetlar arası görüşmeler yaptıklarını, görüşmelerin verimli olduğuna inandığını dile getiren Erdoğan, beş anlaşmanın imzalandığını söyledi. Türk Hava Yollarının 2016 Aralık ayından bu yana İstanbul-Havana-Karakas hattında seferler düzenlediğini bildiren Erdoğan, “Birçok havayolu şirketi seferlerini durdurmasına rağmen Türk Hava Yolları, Venezuela halkını yalnız bırakmadı” dedi.

KARAKAS’A CAMİ

Kültürel alanda da ilişkilerin hızla geliştiğini vurgulayan Erdoğan, “Karakas’ta yakın zamanda Yunus Emre Kültür Merkezi açılması konusunda Sayın Başkan’la mutabık kaldık. Geçtiğimiz yıl Dışişleri eski Bakanı Sayın Rodriguez, bizden Venezuela’da bir Türk camisi inşa edilmesi yönünde talepte bulunmuştu. İnşallah Karakas’ta uygun bir arsa tahsisi halinde ülkemizin geleneksel mimarisini yansıtan güzel bir eser inşa edeceğiz. Sayın Maduro da bu süreçte gerekli desteği vereceğini şahsıma ifade etti” diye konuştu.

DEĞERLİ BİR ORTAK

Venezuela’nın Latin Amerika bölgesinde değer verdikleri bir ortak olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye’nin bölgeye yönelik dış politikasının parametreleri bellidir. Biz hiçbir ayrım yapmadan tüm Latin dostlarımızın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını arzu ediyoruz ve dış müdahalelerin de doğru olmadığını vurguluyoruz. Halkın iradesinin üstünde bir güç olmadığına inanıyor, dış müdahalelerin çoğu zaman sorunları daha derinleştirdiğini düşünüyoruz. Temennimiz, Venezuela’da son dönemde yaşanan sorunların suhuletle, diyalog ve uzlaşma ile çözüme kavuşturulmasıdır. Türkiye, bu süreçte gereken desteği vermeye hazırdır” dedi.

YENİ BİR ÇAĞ AÇMAK İSTİYORUZ

Maduro da “Biz Türkiye-Venezuela ilişkilerinde yeni bir çağ açmak istiyoruz. Biz farklı, daha iyi bir dünyaya inanıyor ve bunun mümkün olacağını düşünüyoruz. Sadece mümkün değil, aslında bu gerekli. Dünyanın çok kutuplu, çok merkezli, hepimizin yer bulacağı yeni dönemini çiziyoruz. Bu derin ikili ilişkiler çok kutuplu, çok diyaloglu, gelişimin, kalkınmanın paylaşılacağı dünyaya katkıda bulunacak. Bu yüzden Sayın Erdoğan’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Maduro’nun konuşmasını tamamlamasının ardından Erdoğan, konuk cumhurbaşkanına İspanyolca teşekkür etti. Erdoğan, daha sonra, “Dünya beşten büyüktür” ifadelerini kullandı.

  • Erol Kaya’yı kabul etti
  • Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya ile görüştü.
  • Erdoğan’ın resmi programında bulunmayan görüşme yaklaşık 1 saat sürdü, görüşmenin muhtevasına ilişkin açıklama yapılmadı. Erdoğan’ın mahalli idarelerden sorumlu olan Genel Başkan Yardımcısı Kaya’ya davetinin, son günlerde gündeme getirilen bazı belediye başkanlarının istifalarının istendiği yönündeki iddialardan sonra gelmesi dikkat çekti. Mahalli idareler ile ilgili bazı bilgilendirmelerde bulunduğu belirtilen Kaya’ya, Erdoğan’ın da bazı talimatlar verdiği kaydedildi. Görüşmede Kaya’nın Erdoğan’a, Düzce belediye başkanı seçimleri ile ilgili son çalışmaları da aktardığı öğrenildi. Erdoğan, önceki gün de Külliye’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i kabul etmişti. 
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Maduro
#Venezüella
7 years ago