|

YKS sonuçları açıklandı: Birinciler Konya ve Adana’dan

2021 YKS sonuçları açıklanırken, adayların tercih maratonu 5-13 Ağustos tarihleri arasında olacak. Sınavda eşit ağırlık birincisi Konya’dan, sözel ve sayısal birincileri ise Adana’dan çıktı. Ayrıca bu sene de kız öğrenciler erkek öğrencilerden daha iyi sonuçlar aldı.

00:00 - 29/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 02:42 - 29/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021- YKS) sonuçları, ÖSYM’nin internet sitesinde açıklandı. Haberi sosyal medya hesabından duyuran ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, şunları kaydetti:
“26-27 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) sonuçlarını
sayfamızdan açıkladık. Sonuçların tüm adaylarımıza ve ailelerine hayırlı olmasını dilerim.”
2021-YKS tercihlerinin 5-13 Ağustos tarihleri arasında alınacağını ifade eden Aygün,
“Adaylarımızın tercihler başlamadan önce daha sağlıklı bir değerlendirme yapmalarına imkan vermek amacıyla 2021-YKS değerlendirme işlemlerini hızlandırarak sınav sonuçlarını ilan edilen tarihten daha erken açıkladık. Adaylarımızın 5-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapacakları 2021-YKS tercihlerinin şimdiden hayırlı olmasını dilerim”
dedi

BİRİNCİLER ADANA VE KONYA’DAN

  • Aygün, sonuçların açıklanmasının ardından, YKS birincilerinin çıktığı illeri de duyurdu. Buna göre, 2021-YKS’de Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) oturumunda birinci Adana’dan çıktı.
    Alan Yeterlilik Testleri (AYT) oturumunda, sayısalda birincilik Adana, eşit ağırlıkta birincilik Konya, sözelde birincilik yine Adana illerinden oldu.
    Yabancı Dil Testi’nin (YDT) birincileri ise Almanca: Balıkesir, Arapça: Konya, Fransızca: İstanbul, İngilizce: İstanbul, Rusça: Bursa illerinden belirlendi.

KADIN ADAYLAR DAHA BAŞARILI

ÖSYM de sonuçların ardından YKS’ye ilişkin istatiskileri açıkladı. Buna göre TYT’ye başvuran 2 milyon 592 bin 390 adaydan 2 milyon 416 bin 974’ü sınava katıldı.
Bu adaylardan 2 milyon 416 bin 748’inin sınavı geçerli sayıldı. TYT’ye katılan adaylardan yüzde 68’i barajı geçerek 150 veya üzerinde puan aldı. Kadın adayların yüzde 71,75’i, erkeklerin yüzde 64,16’sı barajı geçti. AYT’nin sayısal puan türünde ise adayların yüzde 42,85’i barajı geçerek 180 ve üzerinde puan alırken, sözelde yüzde 60,09’u, eşit ağırlıkta yüzde 48,04’ü barajı geçti.
YDT’ye katılan adayların ise yüzde 80,68’i 180 ve üzerinde puan alma başarısı gösterdi.

Ders derste öğreniliyor

YKS’nin Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sözel birincisi Adana’dan Hasan Mert oldu. Üniversite konusunda kararını vermediğini belirten Mert,
“Hangi bölümü okumak istediğime karar vermedim. Tercih döneminde farklı üniversiteleri görüp ona göre karar vereceğim”
dedi. Mert, gelecek yıl sınava girecek arkadaşlarına da şu tavsiyelerde bulundu:
“Sınava gireceklerin öncelikle daha önce çıkmış soruları çok iyi incelemesi gerekiyor. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı kitapları da çok iyi takip etmeleri gerekiyor. Bir yandan da okuldaki derslerini çok iyi takip etmeliler. Ders, en iyi derste öğreniliyor. En temel tüyolar bunlar.”

Tercihim Boğaziçi olacak

  • MYKS’nin eşit ağırlık bölümü Türkiye birincisi Konya’dan Melike Demirbağ oldu. Konya Pema Koleji Fen Lisesi’nden mezun olan 18 yaşındaki Demirbağ, elde ettiği birincilikle çok mutlu olduğunu söyledi. Demirbağ, Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne kayıt yaptırmak istediğini belirterek,
    “Sınavlarda aldığımız derecelerden daha fazlasıyız. Kimsenin kendisini puanıyla tanımlamamasını tavsiye ederim”
    dedi.

Bilgisayar mühendisi olmak istiyorum

YKS’de hem TYT’de hem de AYT sayısalda Türkiye birincisi olan, Adana Kozan Fen Lisesi öğrencisi Ali Eren Çakıcılı, hedeflerini anlattı. Birinci olmak için çok çalıştığını belirten Çakıcılı,
“Bilgisayar mühendisliği istiyorum ama üniversite konusunda ilerleyen günlerde karar vereceğim”
diye konuştu. Sınavlara 7/24 ders çalışarak hazırlandığını belirten Çakıcılı
, “Çalışmamın haddi hesabı yok”
dedi. YKS’de çifte birincilik elde eden Ali Eren Çakıcılı, 14 yaşındayken Osmaniye, Adana, Mersin Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Niğde ve Kayseri ile 16 ilçeden 350 avcı ve atıcı arasında tek kurşun ve trap yarışmasında da birinci olduğunu söyledi.

Tercihlerinizi geniş aralıklı yapın

  • 5 Ağustos’ta başlayacak tercih süreci ile ilgili Rehberlik Uzmanı Elif Aluç Gülşen, öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Gülşen,
    “Salgın nedeniyle 2020 YKS’de uygulanan değişiklikler elbette başarı sıralamalarına etki edecektir. Bu sebeple öğrenciler tercih yaparken 24 tercih hakkı içerisinde geniş aralıklı tercih yapmalılar. Örneğin; Y-EA: 80.000 olan bir öğrencinin 40.000 ile 120.000 arasında tercih yapmasında fayda var”
    dedi.

UZMANDAN DESTEK ALIN

Öğrencilerin tercih listelerini oluştururken devlet ya da vakıf üniversitelerinin tercih burslarından faydalanmak için özellikle ilk 5 tercihi iyi değerlendirmeleri gerektiğine vurgu yapan Gülşen,
“Tercih döneminde öğrencilerin mümkün olduğunca üniversitelerle iletişime geçmeli. Üniversitelerin imkânları ile ilgili bilgi almaları gerekiyor ve tercih deneyimleri yok ise mutlaka uzmanlardan destek almalılar”
diye konuştu. Aluç konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Hayalinizdeki bölümü istediğiniz şehir ya da üniversitede yerleşemeyeceğiniz için farklı bölümlere yönelmek yerine üniversitelerin yatay geçiş olanaklarını araştırmanızda büyük yarar var.”

Liselerin kapısı destek için açık

  • Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih yapacak öğrencilere liselerde destek verileceğini duyurdu. Bakan Selçuk, sosyal medya hesabından
    “Üniversite kapısını aralayan sevgili gençler”
    başlığıyla yaptığı paylaşımda,
    “Kendinizi gerçekleştireceğiniz, üreterek mutlu olacağınız mesleğin en doğru seçim olduğunu unutmayın. Liselerinizin kapısı tercih sürecinde destek için sizlere açık”
    ifadelerini kullandı.

Şentop’un kızı Türkiye 32’ncisi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un kızı Saliha Gülru Şentop, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) önemli bir başarıya imza attı. Saliha Gülru Şentop, sınava İstanbul’da girdi. Şentop’un kızının açıklanan sonuçlara göre eşit ağırlık sıralamasında Türkiye 32’ncisi olduğu öğrenildi.

#YKS
#Konya
#Adana
#Sınav
3 yıl önce