|

YÖK ‘geleceğin meslekleri’ için kolları sıvadı

YÖK, geleceğin mesleklerinin yeni yol haritasını belirlemek için çalıştay düzenledi. Alınan kararlara göre, bilgi güvenliği teknolojisi, havacılık elektroniği, yapay zekâ mühendisliği gibi alanlarda lisans ve önlisans programlarında bütün başlıklar iyileştirilecek. Yeni programların önümüzdeki ilk sene sisteme kazandırılması hedefleniyor.

Haber Merkezi
04:00 - 7/11/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:42 - 7/11/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Dünyadaki yükseköğretimin planlayıcıları, politikacılar ve iş dünyasını yönetenler ile paralel olarak, 21. yüzyılın yetişecek bireylerini hazırlaya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarihinde ilk kez "Geleceğin Meslekleri-Mesleklerin Geleceği" başlıklı çalıştay düzenledi. Akademi ve iş dünyasının temsilcilerinin buluştuğu çalıştayda gelecekte ne gibi yeni mesleklerle karşılaşılabileceğinin yanı sıra günümüzdeki mevcut mesleklerin gelecekte nasıl şekilleneceği tartışıldı.


DOKTORA PROGRAMLARI HAZIRLANIYOR

'Geleceğin meslekleri' olarak nitelenen alanlarla ilgili üç temel adım hazırlandı. Çalıştayda açıklanan adımlar şöyle; Bu alanlara özel lisans ve önlisans programları açılacak, yeni doktora programları ilk kez 100 tematik alan içerisinde yer alacak, düzenlenecek kongre ile akademi ve iş dünyasının temsilcileri buluşturularak geleceğin meslekleri ve mevcut mesleklerin geleceği konusu masaya yatırılacak.

100 BİN ÖĞRENCİYE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Çalıştayda konuşan YÖK Başkanı Yekta Saraç, konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı: "Yükseköğretim Kurulu olarak gençlerimizi geleceğe yönelik yetiştirmek için birçok çalışmayı başlattık. 16 üniversitemizde öğretim elemanları ve öğrencilere yönelik dijital dönüşüm programları başlatıldı. Şimdiye kadar 30 bin öğrenci bu alanda eğitim aldı, bu yılın sonuna kadar bu rakam 100 bini bulacak. Böylece, dijital dünyanın algoritmasına aşina bir işgücü yetiştirmeyi hedefliyoruz. ‘Yeni YÖK’ olarak geleceğin mesleklerine yönelik araştırma ve belirleme çalışmalarımız daha da gelişerek genişleyecek."


LİSANS VE ÖN LİSANSTA YENİ BÖLÜMLER

Lisans ve önlisansta geleceğin meslekleri olarak, bilgi güvenliği teknolojisi, havacılık elektroniği, yapay zekâ mühendisliği, yazılım geliştirme, dijital medya ve pazarlama (önlisans), hibrid ve elektrik taşıtları teknolojisi (önlisans), üç boyutlu modelleme ve animasyon (önlisans) gibi yeni programlar açılıyor.

TEMEL YETENEKLERİN YÜZDE 41’İ DEĞİŞECEK

Endüstri 4.0 ve dijital dönüşümün etkileri birçok yeni meslek alanlarının oluşmasına veya mevcut iş alanlarının dönüşüme uğramasına neden oluyor. Bu değişimler bölgesel coğrafya ile de ilgili. Türkiye’ye bakıldığında, Türk iş dünyasında, iş hayatı için gerekli görülen temel yeteneklerin yüzde 41’inin 2020 itibari ile değişeceği ifade ediliyor. 21’inci yüzyılın diğer bir özelliği de, teknik yetenekler kadar sosyal yeteneklerin de önemli olduğu. İş dünyasına sunulan iş gücünün niteliğini arttırırken sosyal yetenekler kavramı da üniversitelerin önemli hedefleri arasında yer alıyor.

#YÖK
#Meslek
4 yıl önce