|

Akın akın Ayasofya: Ayasofya önündeki kalabalık gece gündüz hiç bitmiyor

Ayasofya Camii ve meydanı açıldığı andan itibaren hiç boşalmıyor. Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar 86 yıllık özlemi gidermek için akın akın Ayasofya’ya geliyor. Tekbirlerle camiye giriliyor, önce vakit ardından şükür namazları kılınıyor. Ayasofya’da gece saat 03.00’te bile izdiham vardı.

Fatih Özer
00:19 - 26/07/2020 Pazar
Güncelleme: 06:47 - 26/07/2020 Pazar
Yeni Şafak
Ayasofya
Ayasofya
Milletin 86 yıllık
özlemi akına dönüştü.
ile ibadete açılan Ayasofya, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından
larla doldu taştı.
350 bin kişinin katıldığı cuma namazının ardından vatandaşlara açılan Ayasofya önündeki kalabalık hiç bitmedi. Tekbirlerle camiye giren vatandaşlar önce vakit namazlarını kıldı, ardından da şükür namazı eda etti. Cami içerisinde oluşan yoğun kalabalıklar nedeniyle, girişler zaman zaman kontrollü hale getirildi. Attığı imza ile Ayasofya’yı ibadete açan
, milletin Ayasofya sevgisini karşılıksız bırakmadı. Erdoğan’ın talimatıyla Ayasofya sürekli olarak 24 saat ibadete açık hale getirildi. Daha önce caminin sadece 1 gün süreyle 24 saat açık olacağı açıklanmıştı.


DEZENFEKTE ARASI

Tarihi mekan kapılarını gece saat 01.15’e kadar açık tuttu. Cami, 01.15 - 03.00 saatleri arasında dezenfeksiyon işlemi için ziyarete kapandı. Gecenin ilerleyen saatleri olmasına rağmen çok sayıda vatandaş cami içerisine girmek için sıra bekledi. Yapılan dezenfeksiyon işleminin ardından sabah namazı için cami kapıları yeniden açıldı. Camiye giren bazı vatandaşlar aralıklarla tekbir getirdi. Bazı vatandaşlar ise izin verilen alanlarda namaz kılmaya, dua etmeye ve Kur’an-ı Kerim okumaya devam etti.



İLK SABAH NAMAZI

Sabah namazı ezanının okunmasının ardından geceyi Ayasofya meydanında geçiren, Türkiye ve dünyanın birçok yerinden gelen Müslümanlar Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk sabah namazını kılmanın heyecanını yaşadı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın da hazır bulunduğu sabah namazını, İstanbul İl Müftüsü Mehmet Emin Maşalı kıldırdı. Kılınan sabah namazının ardından da yoğunluk azalmadı.



TURİSTLER DE KABUL EDİLDİ

Hafta sonunu fırsat bilen vatandaşların ilk durağı Ayasofya Camii oldu. Özellikle şehir dışında yaşayan binlerce vatandaş özel araçlarıyla gelerek hem Ayasofya’nın ihtişamı altında saatlerini geçirdi hem de vakit namazlarını cemaatle birlikte kıldı. Yerli turistlerin yanı sıra yurt dışından da çok sayıda vatandaş ve turist kafilesi Ayasofya Camii’ne akın etti. Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen yabancı turistler içeri girmek için cami girişinde uzun kuyruklar oluşturdu. Sırayla içeri alınan turistler cami içerisine girerek incelemelerde bulundular.

ŞÜKÜR NAMAZI KILDILAR

Ayasofya Camii’nde yaşanabilecek olası izdihama karşı polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne açılan tüm yollar bariyerlerle çevrildi. Ziyaretçiler geniş güvenlik önlemleri içerisinde üzeri arandıktan sonra Ayasofya meydanına alındı. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı görevliler, cami girişlerinde kadınlara başörtüsü dağıttı. Vakit namazlarını toplu bir şekilde kılan Müslümanlar namaz sonrası cami önünde ve içerisinde hatıra fotoğrafı çekildi. Ziyaretçilerden bazılarının şükür namazı kıldığı görüldü.


Almanya’dan cuma için geldi


Ayasofya’da ilk cuma namazını kılmak için Almanya’dan geldiğini söyleyen Muhammet Bilal Yıldırım, “Tarihi ana tanıklık etmek için uçağa atlayıp geldim. Cuma namazımızı kıldık, bugün de vakit namazlarımızı kılmak için en ön saftaki yerimi aldım. En büyük niyetim Ayasofya’da namaz kılmak. Allah’a şükür bu niyetim kabul oldu ve bugün burada namazımı kılabiliyorum. Bizlere müjdelenen bir yerde namazlarımızı kılmanın mutluluğunu tarif edemem. Bu devir Türklüğün ve Müslümanlığın ayağa kalktığı bir dönem alacak. Artık birlik olmanın vakti geldi. Dünya Türkiye’nin gücünü gördü. Bizler aşkla ve sevgiyle yanıyoruz. Bu bizim için bir gurur oldu. Ayasofya’nın açılması bir madalyaydı. Bu madalyayı göğsünde taşımak bizlere nasip oldu” dedi.


Dedelerimizin mirasına sahip çıktık



***


  • Ayasofya Camii’nde namaz kılabilmek için Ankara’dan geldiğini söyleyen Erhan Bayraktar, “Ayasofya’nın müze olduğu döneminde gelip ziyaret etmiştim. O dönem bu tarihi mekanda namaz kılamadığım için üzülmüş ve içim buruk bir şekilde ayrılmıştım. Gizlice namaz kılmayı dahi düşünmüştüm. Çünkü, bunu yapamamakla birlikte Fatih Sultan Mehmet Han’ın emanetine sahip çıkamadık hissi uyandırmıştı. Bugün burada içimiz rahat bir şekilde namazımızı kılıyoruz. Dedelerimizin mirasına hakkıyla sahip çıkıyoruz. Bundan sonra da her fırsatta İstanbul’a gelip Ayasofya’yı gönül rahatlığıyla ziyaret edeceğim” dedi. Kasım Kaya ise “Ailemle birlikte ziyarete geldik. Bundan daha güzel bir duygu yok. Ne söylesek az kalıyor. Baba olarak 10 yaşındaki çocuğumu da getirdim. Küçük yaşta çocuğuma da bu aşkı nakşetmek istiyorum. Biz ne kadar buraya sahip çıkacaksak bizden sonra gelen nesil de bu aşka ve mirasa sahip çıkması gerekmektedir” diye konuştu.

Mutluluklar


  • Ayasofya Camii, binlerce vatandaşın ziyaretiyle şenlenmeye devam ediyor. Ekim ayında evlenmeyi planlanan bir çiftin camiyi gelinlik ve damatlıkla ziyareti dünün en ilginç anlarından biri oldu. Cami girişinde gazetecilere konuşan Sevban Ovacin, kendisinin Avusturya’dan, nişanlısının da Almanya’dan Türkiye’ye geldiğini söyledi. İstanbul’da düğün çekimlerini yaptırdıklarını, düğünlerinin Almanya’da olacağını belirten Ovacin, “Aynı zamanda Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılmasında burada olmak bize nasip oldu. Düğünümüz ekimde. Fotoğraf çekimi için geldik. Burada olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. Mutluluklar


#Ayasofya Camii
#İstanbul
#Vatandaş
#Ziyaret
4 yıl önce