|

Anadolu’nun Eflatun’u anlatıyor

Emekli hava astsubayı, iş adamı Eflatun Saygılı’nın hayatı kitaplaştı. Gazeteci-yazar Rıfat Yörük tarafından kaleme alınan eserde fikir ve dava adamı Saygılı’nın bilinmeyen yönlerine ışık tutuluyor.

Hatice Saka
04:00 - 15/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 11:49 - 14/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Eflatun Yıllar
Eflatun Yıllar
HATİCE SAKA

Emekli hava astsubayı, iş adamı Eflatun Saygılı’nın hayatı kitaplaştı. Gazeteci-yazar Rıfat Yörük tarafından kaleme alınan eserde fikir ve dava adamı Saygılı’nın bilinmeyen yönlerine ışık tutuluyor. 12 bölümden oluşan kitapta çocukluğu, aile hayatı, askerliği, fikri gelişimi, iş hayatı ve siyasi faaliyetleri gibi konular tüm yönleriyle anlatılıyor. Kitapta Eflatun ismini nasıl aldığını şöyle açıklar: “Dedem Yusuf Hoca Yemen’de İngilizler’e karşı savaşmış ve esir düşmüş. Ancak sekiz yıl sonra dönebilmiş. Din eğitimi almış birisi. Nitekim dönüşünde ilçeye imam olmuş. Ben dünyaya gelince çevredeki medrese eğitim almış beş hocayı toplayarak bir isim koymayı teklif etmiş.İçlerinden birisi ‘Felatun olsun’ demiş.” Kitapta ayrıca Türkiye’nin ilk başörtülü öğretmenlerinden olan eşi Emine Hanım’ın o dönemde yaşadığı zorluklar ve tecrübeler de aktarılıyor.
KAYSERİ DÖNÜM NOKTASI OLUR

Ankara, Kayseri, Merzifon ve İzmir’de görev yapan Eflatun Saygılı’nın hayatı, 1967 yılında kendisi gibi bir astsubay olan Zekeriya İyilik’le tanışmasıyla değişir. Bu tarihte İslam’ın güzelliğiyle tanışan Saygılı da, emekli olana kadar onlarca kişinin hidayetine vesile olur. Ankara’da kaldığı 10 yıl boyunca çok değerli insanlarla tanışma fırsatı bulur. Kayınpederi Astsubay Süleyman Arslantaş ile birlikte gittiği entelektüel buluşma mekanı Saatçi Musa’nın (Çağıl) küçük dükkanında Necip Fazıl, Sezai Karakoç, İhsan Arslan, Mustafa Yazgan gibi Türk edebiyatı ve siyasetinin önemli isimlerinin yakından tanıma fırsatı bulur. Hayatının en verimli dönemini Kayseri’de geçirdiğini söyler. Erkilet 12. Hava Ulaştırma Komutanlığı’nda görev yaptığı beş yıl boyunca birçok önemli ismin tevhidi anlamalarını sağlar. Ankara’da tetkik ettiği öğrendiği pek çok teorinin, bilginin bu şehirde pratiğini yapar. O dönemde muhafazakar kesimde onu tanımayan kalmaz. Kayseri’de çok sayıda güzel insanla güven, kardeşlik, eğitim ve dostluğa dayalı kalıcı bir beraberlik kurar. Onların Kur’an’la tanışmalarına vesile olur. Hatta bazı İslam alimleri ve hocaların daveti üzerine onlarla münazaralarda bulunur.


ASKERKEN TEBLİĞE DEVAM EDER

Saygılı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olmasına karşın hayatını mücadele, eğitim ve tebliğle geçirir. Askerliği süresince çok çeşitli İslami faaliyetlere katılmasına ve her girdiği ortamda çekinmeden inancını tebliğ etmesine rağmen ordudan atılmamasını ise şöyle açıklar:” İnsanlarla geniş münasebetleri olan, farklı görüşteki insanlara yobazca davranmayan, diyalog yanlısı bir insandım. Bana şerri dokunacak insanlarla da hep diyalog halindeydim. Oysa bizim camiadan diğer insanlar onlara karşı soğuk bakarlar, böylece ilişkiler kopar, düşmanlık başlardı. İşte güven veren bu tutumum sayesinde zararlı bulunmayarak orduda emekli olana kadar görev yapabildim.” İzmir’de yaşamanı sürdüren Eflatun Saygılı, halen makaleler kaleme alıyor ve çeşitli şehirlerde konferanslar veriyor.

#anadolu
#eflatun
5 yıl önce