|

Belçikalı doktorlar Türkiye'yi işaret etti: Haydi Türkiye sen de Yasin'e umut ol!

Belçika'da yaşayan ve ilik yetmezliği nedeniyle 4 aydır hastanede yatan 18 yaşındaki Yasin, kök hücre nakli olmak için tüm Türkiye'ye çağrıda bulundu. Belçikalı doktorların verdiği bilgiye göre kendi ırkından donör bulunması durumunda ilik uyuşma şansı daha yüksek olacağını belirten Yasin, kök hücre nakliyle hayata tutunacak. Tüm yakınlarının seferber olmasına rağmen Belçika'da uygun ilik bulamayan genç, şimdi Türkiye'den gelecek umutlu haberi bekliyor...

Seda Ekinci
16:01 - 30/10/2023 Pazartesi
Güncelleme: 16:04 - 30/10/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
Haydi Türkiye sen de Yasin'e umut ol!
Haydi Türkiye sen de Yasin'e umut ol!

Belçika'da yaşayan 18 yaşındaki Yasin için herkes seferber oldu. 4 aydır hastanede yatan ve ilik nakli için uygun donör bekleyen genç için Belçikalı doktorlar Türkiye'yi işaret etti.


Yakınlarının tüm çabalarına rağmen Belçika'da kök hücre bulamayan aile çareyi Türkiye'ye çağrı yapmakta buldu. Belçikalı doktorların verdiği bilgiye göre Yasin'in kendi ırkından donör bulunması durumunda ilik uyuşma şansı daha yüksek olacak.


HERKES SEFERBER OLDU SEN DE UMUT OL!

Kök hücre nakliyle hayata tutunacak Yasin için herkes seferber oldu. Yardım çağrıları için ülkesine seslenen Yasin'in ailesi şimdi Türkiye'den gelecek umutlu haberi bekliyor. Haydi Türkiye sen de Yasin'e umut ol!

​TÜRKÖK

TÜRKÖK, gönüllü bağışçılara ait doku grubu antijeni bilgilerinin depolandığı Kemik İliği Bankasının (KİB) oluşturulması ve kök hücre nakli ile ilgilenen merkezler arasında koordinasyonun sağlanması amacı ile kurulmuştur. Gönüllü kök hücre bağışçı adaylarının kazanılması Türk Kızılay tarafından sağlanmaktadır


Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı çalışmaları “Ulusal Kan ve Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi 2016” çerçevesinde gerçekleşmektedir.


Türk Kızılay, “Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı” görevine, bünyesindeki Bölge Kan Merkezlerinde kurduğu 16 Gönüllü Verici Merkezi ile hazırlık çalışmalarını tamamlamasının ardından 13.08.2014 tarihinde aktif olarak başlamıştır.

KÖK HÜCRE BAĞIŞ NOKTALARI NERELER?

KÖK HÜCRE BAĞIŞ NOKTALARI

Kök Hücre Nedir?

Yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlarlar.

Erişkin kök hücrelerden olan hematopoetik kök hücreler;

-Tüm kan hücrelerine farklılaşabilirler.

-Kemik iliği, kan ve göbek kordonundan elde edilirler.

-Uygun koşullarda dondurularak canlılığını korurlar.


Damar yolu ile verildiğinde kemik iliğine yerleşir ve hematopoezi (kan hücrelerinin oluşumu) başlatırlar.


HLA, bir kişinin dokusunun diğer bir kişiye ne kadar uyduğunu gösterir. HLA doku tipi kalıtsal olup, kişinin kardeşleri varsa ikizi en iyi eşleşme ihtimali olan kişilerdir. Hastanın ailesi içerisinde eşleşme bulunamaz ise tarama sizin gibi akraba olmayan kişiler arasında yapılmaya başlanır. Bir bağışçının, bir hasta için uygun olduğunun belirlenmesi, HLA doku tiplerinin eşleşmesi ile olur. Bağışçı ve hastanın HLA sonuçlarının yüksek oranda eşleşmesi, en iyi nakil sonucunun alınmasına neden olur.



Kök Hücre Tedavisi Uygulanan Hastalıklar Neler?

-Kemik iliği kanserleri

-Lenfomalar

-Çeşitli organ kanserleri

-Kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar

-Kalıtsal anemiler

-İmmün yetersizlikler

-Kalıtsal metabolik hastalıklar


Bağışçı olmak isteyen kişide aranan şartlar neler?;

1-18-50 yaş aralığında olmalıdır.

2- Sağlıklı bir kişi olmalıdır. (Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV ( AIDS ) tanısı almamış olan kişiler)


Kök Hücre Bağışçısı olmak için ne yapılmalı?

Başvuru sonrası bir bilgilendirme görüşmesi yapılır. Eğer bağışı kabul ederseniz, Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formunu doldurup imzalayarak bu bağışı resmi olarak onaylamanız sizden istenir. Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır. Testler sonucunda herhangi bir enfeksiyon ajanı tespit edilir ise bağışçı olamazsınız ve bu konuda bilgilendirilirsiniz.


Eğer enfeksiyon hastalıkları açısından test sonucunuz negatif ise kan örneğiniz HLA (insan lökosit antijeni) doku tipinizin belirlenmesi için TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na gönderilir ve test sonuçları Kemik İliği Bankası’na aktarılır.


Periferik kök hücre veya kemik iliği nakli bekleyen hastalar için bağışçı adayı olmak istiyorsanız ülkemizde ve dünyada nakil olmayı bekleyen herhangi bir hasta için sizin verileriniz de değerlendirmeye alınacaktır.

Nerede kök hücre bağışında bulunabilirim?

Size en yakın Gönüllü Verici Merkezi ve Sabit Kan Alma Merkezlerinde kök hücre bağışı ile ilgili bilgilendirme alabilir ve kök hücre bağışında bulunabilirsiniz.


Kimler kök hücre bağışında bulunabilir?

18-50 yaşlarında ve bilgilendirilmiş onam vermiş olan sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Bu koşulların sağlanması durumunda kişi kök hücre bağışında bulunabilir.


Kimliğimi bildirmem zorunlu mu?

Bağışçılar kök hücre bağışı işlemi öncesinde isim-soy isim, doğum tarihi (gün/ay/yıl), T.C. Kimlik Numarasını içeren nüfus cüzdanı ve kalıcı adres bilgilerini vererek kendilerini tanıtmalıdır. Kimlik ibrazı yasal zorunluluktur.

Kök hücre toplama işleminden sonra bağışçının kök hücreleri bitiyor mu?

Kök hücreler devamlı olarak kendini yenileyebilme özelliğine sahip olduğu için bağış işleminden sonra bağışçının kök hücreleri belirli bir sürede tekrar eski sayısına ulaşacaktır.

Bağışçının ilk bağışından sonra, başka bir hasta ile tekrar doku eşleşmesi olursa, tekrar bağışçı olabilmesi için ne kadar süre geçmeli?

Kök Hücre toplama işleminden sonra hücre sayısının yeterli miktara ulaşmasını beklemek açısından 3 aylık bir süre yeterlidir. TÜRKÖK Projesi kapsamında bir hastayla uyumunuz tespit edildiğinde ve sizden kök hücre toplama işlemi gerçekleştirildiğinde veri tabanında 1 yıl boyunca inaktif hale getirilmekte olup, tarama yapılmamaktadır. 1 yılın sonunda TÜRKÖK Kemik İliği Bankası veri tabanından aksi bir talebiniz olmadıysa kaydınız otomatik olarak aktif hale getirilecektir.

Yurt dışında bir hasta ile eşleşme olursa bağışçı yurt dışına gidecek mi?

Bağışçının onay vermesi durumda kök hücre toplama işlemi ülkemizdeki uygun bir aferez merkezinde yapıldıktan sonra toplanan kök hücreler hastanın bulunduğu ülkeye gönderilecektir.

Yurt dışında yaşıyorum, Türk Kızılayı’na bağışta bulunabilir miyim?

İletişim bilgilerinize rahat ulaşılabilmesi açısından bulunduğunuz ülkedeki kemik iliği bankasına başvuru yapmanız daha doğru olacaktır. Türkiye olarak dünyadaki diğer Kemik İliği Bankaları’ndan da tarama yapabildiğimiz için sizin verilerinize uygun bir hasta eşleşmesi olduğunda sizinle iletişime geçilebilecektir.

Düzenli ilaç kullanıyorum. Kök hücre bağışlayabilir miyim?

Kronik hastalığı olan ve bu yüzden düzenli ilaç kullanması gereken kişilerin doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bir hasta adına bağış yapmak istiyorum. Ne yapabilirim?

Türk Kızılay olarak kök hücre bağışçısı kazanımı görevimizi yerine getirirken bağışçı adaylarımızı yapacakları bağış konusunda uygun şekilde bilgilendirmeyi misyon olarak belirlemiş bulunmaktayız. Ayrıca nakil bekleyen tüm hastalara umut olma arayışında olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu sebeple çalışmalarımızı tek bir hastaya yönelik yapmamakta, belki de ileride bir eşleşme olduğunda vazgeçmeyecek bağışçı adayları kazanımına yönelik yapmaktayız.

Tüm hastalar için bağışçı adayı olmayı kabul ediyor, herhangi bir hastaya bir eşleşme durumunda kök hücre bağışında bulunmak istiyorsanız sizleri Türk Kızılay merkezlerine bekleriz.


#Sağlık
#Türkiye
#Yasin
#Donör
6 ay önce