|

Demirtaş'ın çağrısı üzerine katledildiler: Yasin Börü filmi gösterimde

16 yaşındaki Yasin Börü ve beş arkadaşının 2014’te Diyarbakır’da yoksullara kurban eti dağıtırken PKK yanlılarınca katledilişi, "6-8 Ekim" adıyla film oldu. İranlı yönetmen Abbas Moradiya'nın senaryosunu yazıp yönettiği film, Kanlı Ekim başlıklı YouTube sayfasında yayınlandı. “Nasıl bir zihniyetle mücadele ettiğimizi anlayın” ifadesiyle paylaşılan film, sosyal medyanın da gündemine oturdu.

04:00 - 6/05/2023 Cumartesi
Güncelleme: 02:19 - 6/05/2023 Cumartesi
Yeni Şafak
Yasin Börü ve arkadaşlarının filmi yayında.
Yasin Börü ve arkadaşlarının filmi yayında.

16 yaşındaki Yasin Börü ve arkadaşlarının 2014 yılında kurban eti dağıtırken PKK yanlılarınca katledilişi, “6-8 Ekim” adıyla film oldu. İranlı yönetmen Abbas Moradiya’nın senaryosunu kaleme alıp yönettiği film, Kanlı Ekim başlıklı Youtube sayfasında yayınlandı. “Unutmayın, unutturmayın”, “Şimdi gerçeklerle yüzleşmenin zamanı”, “Nasıl bir zihniyetle mücadele ettiğimizi anlayın” gibi ifadelerle paylaşılan film, sosyal medyanın da gündemine oturdu.

Film, Diyarbakır’da 2014’te Kurban Bayramı’nda ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtırken, PKK’nin çağrısı üzerine sokağa çıkanlar tarafından katledilen Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak, Riyad Güneş, Cumali Güneş ve Turan Yavaş’ın hayatını anlatıyor.

ÜCRETSİZ İZLENİYOR

Dram türündeki yapımda, Nergiz Muhammedi, Muhammed Nur Kutulman, Purya Pusorg, Seyyidhan Kızmaz, İbrahim Düken, Şakayık Fethi, Şebnem Ahmedi, Cevat Çalış, Ahmet Tali, Ramazan Casuk, Hasan Süslü, Hüseyin Çetinkaya ve Davut Bakiri rol aldı. Youtube’da yayınlanan 1 saat 25 dakikalık

filmde; olayların öncesi, korkunç katliam anı, sonrası ve ailelerin ızdırabı yer alıyor. Olayların meydana geldiği günden gerçek görüntü kayıtlarının da eşlik ettiği filmde, Yasin’in başına gelenlerin izi sürüldü. Yaşanan vahşetin şahitleri ve ailelerle tek tek görüşülerek yapılan filmde, PKK’nın olaylar sırasında bombaladığı Kurşunlu Camii’ndeki onarımlar da seyirciye gösteriliyor. Yaşananları tüm çıplaklığıyla anlatan film “Kanlı Ekim” YouTube hesabı üzerinden ücretsiz olarak izlenebilir.

Herkes izleyip ders almalı

Olaylar esnasında öldürülen Ahmet Dakak'ın babası Öztekin Dakak oğlunun acısının halen aynı olduğunu, evladını unutmadığını ve hiçbir zaman da unutmayacağını söyledi. Dakak, şunları kaydetti: "Bu filmden sonra ne yaşadığımızı herkes bilecek. Çocuklarımızın katlediliş şeklini herkes görecek. İnşallah bu film ile insanlar uyanır. Anne ve babalar çocuklarına sahip çıksın çünkü benim oğlumun başına gelenler sizin çocuğunuzun başına da gelebilir." Hasan Gökguz'un babası Mehmet Gökguz ise "Bu film yayınlandığında bunların ne kadar zalim olduğunu dünya görür. Bilirler ki bunlar zulümden başka hiçbir şey yapmıyor. İnşallah bu filmi görenler kendi çocuklarını bunlara teslim etmeyecek." diye konuştu.



#Yasin Börü
#Diyarbakır
#PKK
#Youtube
1 yıl önce