|

Geçmişi kapaklardan oku

8.Uluslararası Dergi Fuarı için geri sayım başladı. Bu yıl fuarda beş bin sayı arasından seçilen “Manifestoları ile Dergileri Sergisi” olacak. Koleksiyoner Selahattin Öztürk, 40 ve 50'li yıllarda edebiyat dergilerinin 70'lerden sonra ise ideolojik dergilerin arttığını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2017 Cuma
Güncelleme: 01:02 - 28/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
Sirkeci Garı'nda yapılacak olan dergi fuarında bu yıl 22 ülkeden 400 dergi yer alacak.
Sirkeci Garı'nda yapılacak olan dergi fuarında bu yıl 22 ülkeden 400 dergi yer alacak.

Türkiye Dergiciler Birliği (TÜRDEB) tarafından organize edilen Uluslararası Dergi Fuarı, 8. kez düzenleniyor. Ana medya sponsorluğunu Albayrak Grubu’nun yaptığı fuar, 4-9 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Sirkeci Garı’ndaki etkinliğe Avrupa, Ortadoğu, Asya, Balkanlar’ın yer aldığı geniş coğrafyada bulunan 22 ülkeden 400 dergi katılacak. Fuarın onur konuğu ise Hece dergisi Genel yayın Yönetmeni Rasim Özdenören. Fuar boyunca çalıştay, söyleşi, imza etkinlikleri gerçekleştirilecek.

2016’DA DERGİ
PATLAMASI OLDU

Fuarın bu yılki ana teması “Özel Sayılar ve Dosya Dergiciliği”. Alanda, temaya uygun bir de sergi düzenlenecek: “Manifestoları ile Dergileri Sergisi”. Sergi, Merkezefendi Kütüphanesi’nde görev yapan dergi koleksiyoneri Selahattin Öztürk’ün 5 bin nüshası arasından seçildi. Öztürk, 15 yıldır süreli yayınları biriktiriyor. Özellikle dergilerin ilk sayılarını toplayan Öztürk, “1928’deki Harf İnkılabı’ndan sonra çıkan tüm süreli yayınların bir katalogunu hazırlamak için başladım. Birinci sayılardaki künyelerle giriş yapacaktım. Koleksiyon fikri aklımda yoktu. Bu yayınları ilim irfan alemine kazandıranların kim olduğunu bir vefa borcu olarak göstermek istedim” diyor. Son yıllardaki dergi patlamasına dikkat çeken Öztürk, 2016 yılında 80 dergi çıktığını söylüyor ve ekliyor: “Bu sayı sadece Kadıköy, Üsküdar, Beyoğlu’ndan benim toplayabildiklerim.”

Koleksiyonerin elinde 1929 yılından günümüze nüshalar bulunuyor. Öztürk, dergiler tarihiyle ilgili şunları söylüyor: “40-50’lerde edebiyat ağırlıklı yayınlar çoğunlukta. 60’tan sonra siyasi dergi yok. 70’ten sonra ise ideolojik dergilerin sayısı artıyor. Derdiniz varsa derginiz de oluyor. Herkes, 3-5 sayfa da olsa bir dergiyle derdini anlatmaya çalışmış.” Koleksiyonda derginin yanı sıra gazete, fanzin, yıllık, bülten, çizgi roman da bulunuyor.


Araştırmacılara
büyük kolaylık

Süreli yayın koleksiyoneri Selahattin Öztürk araştırmacılara büyük kolaylık sağlayacak projesini şu sözlerle anlatıyor: “Milli Kütüphane, İSAM, Atatürk Kitaplığı, Beyazıt Devlet, İstanbul Üniversitesi kütüphanelerinin yer numaralarını kayıt altına alacağım. Hangi derginin nerede olduğunu gösteren bir sistem olacak. Derginin adını vermek bir katkı elbette ama yerini göstermek de araştırmacı ve meraklılar için faydalı olacaktır.”

#Koleksiyon
#Dergi
7 yıl önce