|

Göklerin Kapıları'ndan uzayın derinliklerine seyahat

"Göklerin Kapıları" adlı kitabın yazarı Prof. Dr. Osman Çakmak, uzay, fizik ötesi evren sırlarına dair bilmek istediklerimizi güncel ve akıcı bir dil ile okura sunuyor. “Bir Çekirdekti Kainat” ve “Kainat Kitap Atomlar Harf” kitaplarının da yazarı olan Çakmak, eserlerinde materyalist-ateist yaklaşımların aksine, varlığın üzerindeki ilahi sanat ve hikmetlere ve yaratılış sırlarına dikkat çekiyor.

YENİ ŞAFAK / İNTERNET
00:00 - 27/04/2012 Cuma
Güncelleme: 11:23 - 27/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Göklerin Kapıları'ndan uzayın derinliklerine seyah
Göklerin Kapıları'ndan uzayın derinliklerine seyah

Prof. Dr. Osman Çakmak, "Göklerin Kapıları" isimli eserinde okuyucu uzayın derinliklerine heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor ve bu yolculukta okuyucu kaybolmuş duygusu yaşamıyor. Çünkü eser bütüncül bir bakışla ve öğretici bir üslupla kaleme alınmış. Kitap bilim yazarı Ümit Şimşek'in önsözüyle Nesil Yayınları'ndan çıktı. Okuyucu, uzayın derinliklerine çıktığı seyahatte evrenin sırlı kaplarının bir bir kendisine açıldığını hissediyor. Evrenin sır dolu sayfalarını heyecanla okurken binlerce ve milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki gök sistemlerinin adeta yanı başında hissediyor.


Karadelikler yoluyla fizik ötesi âlemlere açılan kapılardan uzay-zamanın anlamı gibi fiziğin gündemindeki ilginç kozmik sırlara dalıyorsunuz. Oradan, fizik aleminin sınırlarına ulaşıyorsunuz. Uzayın sırlı koridorlarında devam eden yolculuk, sadece fizik evrenle sınırlı kalmıyor. Göklerin karadeliklerle adeta kapı kapı olduğu uzay trafiğinde fizik ötesi dünyaların, çok uzağınızda olmadığını fark ediyorsunuz. Şuurlu gözlemci/müşahit sıfatının farkına varıyor ve baş döndürücü hareket ve büyüklüklerin, olağanüstü düzenin kendinizde düğümlendiğini görüyorsunuz. Sonuçta kendinizi daha anlamlı ve değerli hissetmeye başlıyorsunuz.








İLAHİ MÜHÜRLERE DİKKAT ÇEKİLİYOR

Kitapta, materyalist/ateist yaklaşımların aksine, eşyada ve olaylar üzerindeki ilahi mühürlere dikkat çekiliyor. Bu şekliyle hâlihazır medya ve ders kitaplarındaki mevcut Darwinist-ateist yaklaşımların aksine, İlahi eser ve olaylar, Sahibinden/Rabbinden kaçıran hırsız muamelesine tabi tutulmuyor, tesadüf ve tabiat gibi yalancı, yanlış mabut/ilahlara verilmiyor. Eserleri ile açıkça kendini belli eden kast ve iradeye, hikmetli yapılışa ve muazzam gök trafiğinde gözlenen tasarım ve denge gerçeğine her zaman dikkat çekiliyor.


KOZMOSA DAİR KUR'AN AYETLERİ

Kitabın belirgin bir diğer özelliği ise, Kuran'ın uzay ve kozmik sırlara ait ayetlerinin yorum ve niteliğini taşıması. Kitapta, kozmosa dair Kur'an ayetlerinin yorum ve açıklamaları yer almış. Kur'an'ın uzay ve kozmik sırlarına dair piyasada birçok kitap mevcut olsa da birçoğunun uzman gözüyle yazıldığını söylemek oldukça zor. Kolay ve ucuz yorumlara gidildiği, ayrıca pek çoğunun da tutarlılığı zayıf ve yüzeysel açıklamalardan ibaret kaldığı dikkatlerden kaçmıyor. Bilim yazıları yanında eğitimci kişiliği ve yazıları ile tanıdığımız Osman Çakmak usta öğretici kimliğiyle, açık ve akıcı üslubu ile kolay anlaşılır bir eser ortaya çıkarmış. Kitapta her olay ve sistemin, kâinatın bütünü içindeki yeri ve bağlantısına vurgu yapılması da resmin bütününü her an görmeyi mümkün kılıyor. Bu yüzden okuyucu, eserde “gök trafiği gibi karmaşık” ve ince, derin bilgiler arasında kaybolmuşluk duygusu yaşamıyor ve eserin nasıl başlayıp bittiğini fark etmiyor. Halbuki piyasalarda mevcut uzayla alakalı çoğu kitaplar, resmin bütününü göstermekten uzak kalmakta ve birbirinden kopuk ve bağımsız bilgiler arasında insan kaybolmuşluk duygusu içinde kalıyor.


ASTRONOMİK KEŞİFLERİN HEYECANLI HİKÂYELERİ

Yazar, çoğu kere bilimsel buluşları kaynağı ile verdiğinden, ilgili olayın köklerine ve başka olaylarla ilgisine sürekli dikkat çekiliyor. Kullanılan örnekleme metotları ve temsiller kadar olayların açıklamalı renkli resim ve şematik gösterimleri, çetrefil konuların anlaşılmasını kolaylaştırıyor. Kitapta ilgili referans kaynakları ve özellikle çoğu astronomik keşiflerin heyecanlı hikâyelerinin birlikte verilmesi, konuların derinlemesine öğrenilmesini sağlıyor. Titiz bir çalışmanın ürünü olan eserdeki renkli ve açıklamalı resim ile şemalar, konuların anlaşılmasını daha da kolaylaştırıyor. Artık bilgisayar ve internet hemen herkesin elinin altında bulunduğu için kitapta ilgili uzay animasyon ve görsel kaynakların, web adreslerinin verilmesi de konuları daha iyi anlamak isteyenler için yerinde ve anlamlı olmuş.


ASTRONOMİ VE EVRENDEKİ SON GELİŞMELER

Bu özellikleri ile eserin piyasada mevcut olanlara göre oldukça üstün ve farklı duruyor. Göklerin Kapıları'nı emsallerinden ayıran önemli bir diğer özelliği ise astronomi ve evreni son gelişmeler ve bilgiler ışığında size sunmasıdır. Eğer astronomi ve evrenbilim konularına aşina birisi iseniz, son 20-30 yılda, hatta son 10 yılda bile bu bilgilerin ne kadar değiştiğini; öncekilere göre farklı bir uzay tablosu ile karşı karşıya kaldığınızı fark edeceksiniz. Eserin bu özelliklerini dikkate aldığımızda uzayı ve evreni tanımak isteyenler için Göklerin Kapıları'nın başucu bir el kitabı olduğunu söyleyebiliriz.


BÜYÜK BÖLÜMÜ KARADELİKLERLE İLGİLİ

Kitabın önemli bir bölümü karadelikle ilgili. Karadeliklerin “uzaydaki başka dünyalara açılan kapılar” olduğu kadar evrenin kaderine hükmettiğini, etkisi ve öneminin sandığımızdan da büyük olduğunu bu konudaki son gelişmeler göstermektedir. Ayrıca kitapta karadelikler konusu ile birlikte uzay ve zamanda yolculuk ile kıyamet konularında yepyeni yaklaşım ve bilgiler sunulduğu da göze çarpan diğer hususlar.


KİTAPTA YER ALAN KONU BAŞLIKLARI

Kitabın içeriğinden bazı başlıklar şu şekilde: "Dünya Bir Uzay Gemisi, Hareket İçindeki Uzay, Evren Sonsunradan Yaratıldı, Süper Kütleli Karadelikler, Kuasarlar, Samanyolu'nun Merkezi, Günez Değil Soş'in Samanyolu'ndaki Konumu, Yaşanabilir Galaksi Bölgesi, Büyük Yıldızların Farklı Kaderi, Evrenin Kaderini Gizleyen Karadelikler, Karadeliklerdeki Keşif Serüveni, Karadeliğe Yolculuk, Uzay ve Ötesi, Süper Sicimler ve Uzay, Karadelikler Bir Gök Kapısı mı? Karadelikler Yoluyla Zamanda Yolculuk, Tayy-ı Mekân, Dönen Karadelikler ve Uzay-Zaman Yolculuğu, Güneş'in Esrarlı Yolculuğu ve Kıyamet, Vega Yıldızı'na Doğru Seyahat, Geometrik Çekim Dengesinin Bozulması ve Mecerre, Karadelikler ve Kıyamet Depremi, Güneş'in Batıdan Doğması ve Kıyamet"


PROF. DR. OSMAN ÇAKMAK KİMDİR?

Kimya profesörü olan Osman Çakmak, ilk ve orta öğrenimini Sivas'ta, lisans ve lisansüstü eğitimini Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Doktora sonrası dönemlerde Almanya (Alexander von Humboldt vakfı bursu) ve İngiltere'de (British Council bursu) araştırma çalışmalarında bulundu. Bilimsel çalışmalarından dolayı çeşitli ödüller aldı. Gaziosmanpaşa ve Yalova Üniversitelerinde kurucu idari görevlerde bulundu. Bilim yazarlığı yanında, eğitim yazarlığı da yapan Osman Çakmak, bilimsel konuları toplumsal seviyeye indirmenin güzel örneklerini sunmaktadır.



12 yıl önce