|

Hanzala otuz yıldır yetim

Bundan tam 30 yıl önce suikaste kurban giden Filistinli ünlü karikatürist Naci El Ali, ölüm yıl dönümünde bir sergiyle anılıyor. Al Ali’nin ailesinin izniyle İstanbul’a getirilen on orijinal Hanzala karikatürünün yanısıra en yakın arkadaşı Hani Mazhar’ın iki eseri de sergide yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/08/2017 الخميس
Güncelleme: 02:16 - 24/08/2017 الخميس
Yeni Şafak
Hanzala otuz yıldır yetim
Hanzala otuz yıldır yetim

Eli arkasında, ayakları çıplak ve sırtını dünyaya dönmüş küskün bir çocuk. Tam on yaşında… Kendini şöyle anlatıyor dünyaya: “Adım Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba. Kız kardeşimin adı: Fatıma. Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü hep yalın ayak dolaşırım.”


Filistin mücadelesinin sembol karakteri Hanzala’nın çizeri Filistinli sanatçı Naci El Ali, öldürülüşünün 30. yılında Bağımsız Sanat Vakfı’nda açılan “Naci El Ali” sergisiyle anılıyor. Kelimat Sanat Galerisi’nin katkısıyla açılan sergideki eserler Naci el Ali’nin Londra’da yaşayan ailesinden özel izin alınarak İstanbul’a getirildi. El Ali’nin on orijinal çizgisinin yanı sıra sanatçının en yakın arkadaşı ressam Hani Mazhar’ın Hanzala hatırasına yaptığı iki yağlıboya tablosu da sergileniyor.

KİTABI YAYIMLANACAK

Londra'ya aynı gazetede el Ali ile birlikte çalışan Hani Mazhar yakın dostu için İngilizce bir kitap çıkardı. Kelimat Sanat Galerisi'nin sahibi Adnan Alahmad, önümüzdeki aylarda Naci el Ali anısına yazılan bu kitabı ve çizgilerinden bir albümü Türk sanatçı ve Hanzala-severleri ile buluşturacak.


Henüz aydınlanmayan bir cinayete kurban giden Naci el Ali ölümsüz kahramanı Hanzala için "Ben öldükten sonra da yaşayacak ve Filistin ancak özgür olunca büyüyecek" ifadelerini kullanmıştı. Sergi 10 Eylül’e kadar açık.


Geride 40 bin eser bıraktı

Naci el Ali henüz 10 yaşındayken ailesiyle birlikte doğduğu topraklardan binlerce Filistinli gibi sürgün edildi. Lübnan’da Ayn’ül Hilva ve Beyrut’ta Şatila mülteci kamplarında büyük sıkıntı ve yokluk içinde çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçirdi. Filistin halkının yaşadığı zorlukları kaldığı mülteci kampının duvarlarına resmeden el Ali daha sonra dönemin en ünlü gazetelerinde çizmeye başladı. Sadece Filistin’de yaşananları değil tüm Ortadoğu coğrafyasının hikayesini çizgileriyle anlatan el Ali’nin Hanzala karakteri ilk olarak Çığlık dergisinde okurla buluştu. Haksızlığa ve zulme karşı mücadelesini karikatürlerle dünyaya duyuran Naci el Ali 22 Temmuz 1987’de Londra’da süikaste uğradı ve 29 Ağustos tarihinde hayatını kaybetti. Çizgileriyle dünyaca ünlü ödüllerin sahibi olan çizerin 40 binin üzerinde eseri bulunuyor.

#Naci El Ali
#Filistin
#Karikatür
٪d سنوات قبل