|

hiçbir gerekçe gösterilmedi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Film Festivali sansasyonlarla gündeme gelmeye devam ediyor. Bu yılın krizi de Ara Güler'in gözünden İstanbul'u anlatan 'İstanbul'un Gözü belgeselinin festivale alınmaması oldu. Filmin yapımcısı Ümran Safterfestival yönetiminin kendilerine hiç bir gerekçe sunmadığını belirterek, "Göstermezse göstermesinler" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/03/2016 Salı
Güncelleme: 00:29 - 22/03/2016 Salı
Yeni Şafak

Film koptu... Geçtiğimiz yıl PKK kamplarındaki teröristlerin hayatını anlatan 'Bakur' filmini programına alarak büyük tepki toplayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) İstanbul Film Festivali, bu yıl daha başlamadan yeni bir krizle karşımızda. Usta fotoğrafçı Ara Güler'in gözünden İstanbul'u anlatan yapımcılığını Ümran Safter'in, yönetmenliğini Binnur Karaevli ve Fatih Kaymak'ın üstlendiği 'The Eye Of İstanbul (İstanbul'un Gözü)' belgeseli festival programına alınmadı. Tepki çeken karar sonrası belgeselin yapımcısı Ümran Safter'e ulaştık. Safter kendilerine somut bir gerekçe gösterilmediğini söylüyor ve ekliyor: "Göstermezse göstermesinler!"



DÜNYA İLGİ GÖSTERİYOR


Geçtiğimiz hafta Washington DC Bağımsız Film Festivali'nde 'Festivalin En İyisi' ödülünü alan belgeselin festival programına alınmamasını eleştiren Safter, "Filmimizin uluslararası başarısı ortada. Gittiğimiz festivaller olağanüstü ilgi vardı. Dünyanın pek çok yerinden özel davetler alıyoruz. Filmin somut bir başarısı var. İsmi İstanbul'un Gözü ve Ara Güler'i anlatıyor. Dünyanın her yerinde ilgi görüyor buna rağmen İstanbul Film Festivali programına almıyor. Hatta özel gösterim teklifi bile yapmıyor. Bu durum hem beni hem ekibimi son derece şaşırttı. Böylesi bir filmin İstanbul Film Festivali'nde gösterilmesi kadar doğal ne olabilir?' diye konuştu.





HİÇBİR ÜZÜNTÜ DUYMUYOR!


Ara Güler'in yardımcısı Fatih Aslan, Güler'in konuyla ilgili yorum yapmak istemediğini ve karardan dolayı hiçbir üzüntü duymadığını belirterek şunları söyledi: "Polemiğe girmek istemiyor. Eczacıbaşı ailesiyle köklü bir dostluğu var. Böyle bir karar alınmış, bu karardan da haberi var. Haberlerde Ara Güler'in üzüldüğü yazıyor. Ara Güler neden üzülsün ki? Onun filmi değil ki! İKSV gösterse ne olur, göstermese ne olur. Bundan önce yazılan haberlerde hiçbir şekilde Ara Güler'in görüşleri alınmadı."



Biz de çok üzüldük!




Festival direktörü Kerem Ayan ise "Kötü bir belgesel değil" dediği filmin festival programına alınmamasını şu sözlerle açıkladı: "Belgeseli izledik, tabi ki çok emek verilerek hazırlanmış. Kötü bir film değil. Ama 10-12 tane film seçebiliyoruz. Onların içine dahil edemedik. Biz beğenmeyiz Adana beğenir, Adana beğenmez Malatya beğenir. Ancak olay Ara Güler üzerinden başka bir yere çekilmeye çalışılıyor. Bu bizi çok üzdü."



#Ara Güler
#İstanbul Kültür Sanat Vakfı
#İstanbul Film Festivali
8 yıl önce