|

İlk şiir kitabı sobada yanmış

“Acz: A. Cahit Zarifoğlu Kitabı” yayımlandı. Kitapta Arif Ay, Zarifoğlu’nun ilk şiir kitabı İşaret Çocukları’nı, aldığı öğrenci bursuyla çıkardığını anlatıyor. Ay, yazısında Zarifoğlu'nun ilk şiir kitabının, satılsın diye bıraktığı yazıhanede o kış, ısınmak için sobada yakıldığını dile getiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 01:51 - 10/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
İlk şiir kitabı sobada yanmış
İlk şiir kitabı sobada yanmış

Şair Cahit Zarifoğlu Ankara’da memur olarak çalışan bir grup arkadaşıyla 1976 yılında Mavera dergisini çıkarır ve bu dergiyi çıkaran ekip için de “Yedi Güzel Adam” adlı şiiri kaleme alır. Zarifoğlu’nun tayininin çıkması ile dergi yayın hayatına İstanbul’da devam eder. Zarifoğlu’nun vefatından bir süre sonra ise kapanır. Toplam 164 sayı çıkan dergide Türk edebiyatında isim edinmiş pek çok yazar ve şairin ürünleri yer alır. Bu yüzden günümüzdeki çoğu yazar ve şair için Mavera dergisinin yeri büyüktür.

HEM SATMIŞ HEM YAKMIŞ

Mavera okulunde yetişmiş yazarlar Mavera dergisinin bel kemiği Cahit Zarifoğlu anısına yazı kaleme aldı ve bu yazılar Osman Koca’nın editörlüğünde “Acz: A.Cahit Zarifoğlu Kitabı” adıyla yayımlandı.

Arif Ay kitapta Cahit Zarifoğlu'nun ilk şiir kitabıyla tanınmaya başladığını, ancak kitabın büyük bir talihsizlik yaşadığını belirterek şu anıyı kaleme almış: “200 liralık öğrenci kredisiyle taksitle bastırdığı ‘İşaret Çocukları’ geniş okur kitlesine ulaşmaz. Kitapları arkadaşının ağabeyisinin yazıhanesine koyar. Adam kitabı yüzde 50 tenzilatla bol bol satar. Kalanları da kış boyu sobada yakar. Çağımızın insanının trajik yanlarını sorgulayan bu kitabın başına böyle trajik bir hal gelir."

30 YAZAR KATKI SUNUYOR

Beyan Yayınları arasında çıkan kitapta Zarifoğlu’nun daha önce hiç yayınlanmamış fotoğrafları yer alıyor. 30 yazarın katkı sunduğu kitap üç kuşak yazarı buluşturmuş.


Çocukları çok severdi

Kitapta bir zamanlar Cahit Zarifoğlu ile Beylerbeyi semtinde komşuluk eden şair Nurettin Durman şunları yazıyor: “Zarifoğlu çocukları çok severdi. Cumartesi günleri özellikle iyi havalarda çocukları alır aşağıya Beylerbeyi’ne inerdi. Dükkana uğrar bir müddet oturur çay içer, sonra da çocukları alır deniz kenarına geçerdi. Bir dönem mektuplarını da postacı bana bırakırdı, onları da almaya dükkana uğrardı.”

#Cahit Zarifoğlu Kitabı
#Kitap
6 yıl önce