|

Jolly Tur ile İslam medeniyetinin izlerini sürmeye çağrı

Tatil, bir dönemler sadece deniz, kum ve güneş üçlüsü olarak anılırdı. Son yıllar, artık bu üçlünün yanına yeni kavramları da kattı. Tatil, doğa hazineleri kadar tarihin hazinelerinin de keşfedildiği en güzel zaman dilimlerinden biri olarak anılıyor.

Yeni Şafak ve
16:23 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 14:08 - 31/05/2016 Salı
Advertorial

Turizm sektörünün öncü kuruluşlarından Jolly Tur, bu kavramın tatil severlerin zihnine yerleştirilmesi için en büyük çabayı gösteren kuruluşlardan biri olarak nitelendiriliyor. Jolly Tur'un öncülüğünü yaptığı bu kavramda tarihi hazinelerin keşfedileceği; pek çoğu sektörde bir ilk olan seyahat paketlerini geliştirmesi en önemli etkenlerden. Şirketin geliştirdiği seyahat paketlerinde Selçuklu'nun, Osmanlı'nın, tasavvufun ve hatta İslam medeniyetinin binlerce yıllık izlerinin sürülmesi bir diğer önemli yaklaşımı oluşturuyor. Daha açık bir deyişle Jolly Tur, geliştirdiği seyahat paketleriyle geleneklerin de izini sürüyor.



BALKANLAR, İSPANYA VE FAS'TA İSLAM MEDENİYETİNİN ROTASINDA İLERLEMEK



Eğer, tarihin izlerini yurtdışında sürmek istiyorsanız Baştanbaşa Balkanlar Turu, Büyük İspanya Turu ve Büyük Fas Turu'na katılabilirsiniz



Baştanbaşa Balkanlar Turları

ile Osmanlı'dan bugüne kalmış hazineleri ve halen sürdürülen gelenekleri adım adım izleyebilirsiniz. Kuşkusuz, bu gezide sizi Balkanların en güzel doğal hazineleri de karşılayacak. Osmanlı döneminin tüm ihtişamını yansıtan Üsküp, Belgrad ve Saraybosna durakları sonrasında gezinin bir diğer önemli durağı Mostar Köprüsü ile ünlü Saraybosna. Bir başka durak, Hırvatistan'ın tatil cenneti Dubrovnik. Adriyatik Denizi'nin incisi Karadağ, doğası kadar tarihiyle büyüleyici Kotor, Balkanların en ünlü tatil merkezlerinden Budva, limanıyla olduğu kadar eski evleriyle ünlü camileri, kiliseleri ve manastırlarıyla medeniyetler buluşmasına mekân olduğu kadar muhteşem manzaralarıyla büyüleyici Selanik Ohrid; turdaki gezi noktalarından sadece birkaçı.



Tarih ve doğanın en güzel buluşmalarından biri olarak

Büyük İspanya Turu

ise Emevi ve Abbasi dönemlerinden bugüne kalan eserlerle dolu bir zengin bir müze vaat ediyor. Barselona, Madrid, Valensia, Granada ve Sevilla'dan oluşan gezi rotasında Endülüs Emevileri döneminden kalan ve İslam mimarisinin en görkemli eserlerinden bir tanesi olan Granada'daki El Hamra Sarayı, size yüzlerce yılın öyküsünü anlatırken, İslam Medeniyeti'ni tasvir eden mimarisiyle de büyüleyecek. Bu arada kuşkusuz, Emevi döneminden görebileceğiniz eserler sadece El Hamra Sarayı ile sınırlı olmayacak. Afrikalı komutan Tarık Bin Ziyad'ın tohumlarını İspanya'ya attığı ve yüzlerce yıl boyunca süren bu dönemle aslında her inanç kesiminin özgürce birlikte yaşayabilmelerini sağlayan ve tam anlamıyla medeniyetler buluşmasına örnek olabilecek bir toplumsal yapı oluşturulmuştu. Ve tüm bu sistem, başta Elhamra Sarayı olmak üzere bugün bile mühendislik ve mimarlık harikaları arasında sayılan pek çok eserin yanı sıra icatların da geliştirilmesini beraberinde getirmişti. Gezide kuşkusuz İspanya denilince akla gelen Gaudi, Picasso ve Salvador Dali'nin de izleri sürülürken, Hıristiyanlık döneminin en önemli eserleri de gezilecek.



İslam gelenekleri ve eserlerinin izlerinin sürülebileceği

Büyük Fas Turu

ise binlerce yıllık bir başka öyküyü anlatıyor. Bir dönemler İslam toprakları diye anılsa da Osmanlı'nın ulaşamadığı tek Kuzey Afrika ülkesi olarak da hafızalarda yer bulan Fas'ta Kazablanka ve Marakeş en önemli rotaları oluşturuyor. Özellikle Marakeş'teki İslam eserleri Fas'ı ziyaret eden hemen her turistte hayranlık uyandırıyor. Bunlar arasında dünyanın en büyük 7. Camisi olarak anılan Hasan II Camii, 12. yüzyıldan kalma Kutubiye Camii ve 67 metrelik görkemli minaresi, bu caminin orijinal mimberinin de sergilendiği göz alıcı El Badi Sarayı ile mermer ve ahşap işlemeleriyle hayranlık uyandıran Bau İnania Medresesi bulunuyor. Labirenti andıran dar sokakları ve caddelerinde kendinizi tarihin gizemli koridorlarında ilerlerken hissedeceğiniz Fas'ta doğanın en güzel ve göz alıcı coğrafyalarından Atlas Dağları'nda bir tur ve Mulay Brahim, Tifruin ve Taddart Köyleri ve ilginç gelenekleri başta olmak üzere pek çok hazine daha keşfinizi bekliyor.



KARADENİZ VE KAPADOKYA'DA MUHTEŞEM DOĞA HAZİNELERİ VE GELENEKLERİN PEŞİNDE



Eğer tercihiniz yurtiçinde tarih kadar doğa ile de baş başa kalmak ise Jolly Tur'un Karadeniz, Kapadokya, Güller ve Göller ile Şeb-i Aruz turları; size hitap ediyor olabilir.



Karadeniz Turu

'nda Samsun, Ordu, Trabzon ve Rize'de keşfedilecekler arasında yüzyıllardır süregelen zanaatlar özellikle dikkat çekiyor. Bu gezide yaşayan çınarlardan sürmene bıçağının inceliklerini, kazaziye işçiliğinin sırlarını, Rize bezinin yüzlerce yıllık ilmek ilmek öyküsünü ve çayın yudum yudum hikâyesini duyacaksınız. Karadeniz demek, enginliklerindeki sürprizleriyle yaylalar ve vahşi görünse de uysallıklarıyla vadiler demektir. Bulutların ülkesi Çamlıhemşin üzerinden Çat Vadisi, zirvelerden eriyen kar sularıyla beslenen Palovit Şelalesi, buzul göllerinin de yatağı olan Ayder Yaylası başta olmak üzere onlarca yayla; bu gezide karşılaşacağınız doğal güzelliklerden sadece birkaçı…



Ve esrarengiz mimarisiyle

Kapadokya Turları

… Medeniyetlerin beşiği tanımlamasına en çok yakışan coğrafyalardan biri olan Kapadokya'da yine geleneklerin izini süreceksiniz. Yüzlerce yıllık el sanatlarını bugüne taşıyan ustalardan çömlek yapımının ve ilmek ilmek dokunan halıların sırlarını öğrenirken, sırlarla dolu milyonlarca yıllık öyküleriyle peribacalarının hikâyelerini; Göreme ve Paşabağ Vadisi'nde dinleyeceksiniz. Güzel atlar ülkesi Ürgüp, dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan Ihlara Vadisi ve yine yüzlerce yıllık sırlarıyla Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirleri sizi karşılıyor olacak. Bu noktada taşa oyulmuş kiliseleri kadar Anadolu'ya İslam dininin gelişiyle birlikte ünlü İslam âlimlerine ev sahipliği yapan Kapadokya Bölgesi'nin Anadolu'da Türk birliğini sağlayan Hacı Bektaş-ı Veli'nin başını çektiği pek çok alimin yurdu olduğunun da altını çizmek gerekiyor.



GÜLLER VE GÖLLERİN GÖZ ALICI GÜZELLİKLERİ İLE TASAVVUFA YOL ALMAK



Güller ve Göller Turu

, Jolly Tur'un Anadolu'daki güzellikleri keşfetmek isteyenler için geliştirdiği bir başka tur. Bu seyahat tasavvufun Türkiye'deki en önemli merkezlerinden biri olan Konya, Isparta ve Burdur'un tüm güzellikleriyle süslenmiş. Selçuklu devri çini işçiliğinde son derece önemli bir yeri olduğu gibi Mevlana ve Şems-i Tebrizi'nin ders verdikleri Karatay Müzesi ve tasavvufa biraz daha erişebilmek için Mevlana Müzesi bir sonraki durak olacak. İsmiyle müsemma; bu tur size, en güzel göllere doğru da yolculuk yaptıracak. Amanas ve Sultan Dağları ile çevrili güzeller güzeli Beyşehir Gölü, büyüleyen meşhur 7 rengiyle Eğridir Gölü ve yakınlarında yer alan ünlü minaresiyle Hızırbey Camii, bir Mimar Sinan eseri olan Firdevs Paşa Camii, Beylikler Dönemi'nde Eşrefoğulları'na başkentlik yapmış Beyşehir'de Anadolu'daki ahşap direkli camilerin ilk örneklerinden olan Eşrefoğlu Camii ve yüzlerce yıl öncesinin görkemini yansıtan Taş Medrese; seyrine doyamayacağınız güzelliklerden sadece birkaçı.



Ve

Şeb-i Aruz Turu

… Bu gezide sadece Mevlevilikle değil, Konya'daki Selçuklu miraslarıyla da tanışacaksınız. Mevlana'ının Şems-i Tebrizi ile birlikte ders verdiği eşsiz çini örnekleriyle Karatay Medresesi, Mevlana'nın sohbetler ettiği bir diğer bilgin Tavus Baba'nın türbesi, Selçuklu sultanlarından Alaaddin Keykubat'ın tamamladığı Alaaddin Camii, İzzettin Keykavus'un hadis ilmi okutturmak için yaptırdığı İnceminare Medresesi, Mevlevi dervişlerinin sık sık ziyaret ettiği Sille; tasavvuf yolunda ilerlerken gezebileceğiniz yerlerden sadece birkaçı… Bu gezide daha da eskilere gitmeye hazır olun. İnsanın ilk yerleşim yerlerinden biri olan 9000 yaşındaki Çatalhöyük'te gezi rotasında yer alıyor.



Ve Konya'dan ayrılırken özel olarak üretilmiş Mevlana Koleksiyonları'ndan birini edinmek için Koleksiyon Mağazası'na uğramayı ihmal etmeyin.



KIBRIS'TA FARKLI KEŞİFLER İÇİN…



Jolly Tur'un farklı bir bakış açısı getirdiği turlardan biri de

Kıbrıs

'ı konu alıyor. Daha çok eğlence kültürüyle anılan Kıbrıs'ın derin ve etkileyici tarihi ve doğasını keşfetmek için geliştirilen Kıbrıs Turu, aslında hem yakın hem de uzak tarihimize ışık tutan pek çok eseri barındırıyor. Mesela, bugün Akdeniz dünyasının en güzel gotik yapılarından biri olarak kabul edilen St. Nicholas Katedrali; Lala Mustafapaşa Camii olarak da anılıyor. Ve Ada'da İslami sanat eserleri açısından en önemli yapı olarak da kabul ediliyor. Yakın tarihin en hüzünlü sayfalarını aralayan Lefkoşa ve Mağusa; bu turun olmazsa olmazları arasında. 1974 Barış Harekâtı sırasında şehit olan 326 askerimizin ebedi istirahatgah Boğaz Şehitliği, bir ailenin katledildiği ve bugün bir müze olarak değerlendirilen bir ev olan Barbarlık Müzesi, Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs'ı birbirinden ayıran Yeşil Hat, her şeyin tam 40 yıl önce bırakıldığı gibi durduğu Kapalı Maraş, vatan şairi Namık Kemal'in üç yıl boyunca hapis tutulduğu zindanlar; bunlardan sadece birkaçı… Ancak, Kıbrıs'ın göz alıcı doğası da bu gezide başrolü oynayan coğrafyalar arasında. Muhteşem doğası kadar eşekleriyle ünlü Dikkarpaz Köyü ve Balıkçı Kasabası ile Karpaz, Akdeniz'e açılan enfes manzaralarıyla Mağusa ve Lefkoşa, Beylerbeyi Köyü, limanı ve yine doyumsuz manzaralarıyla Beşparmak ile Girne, adı gibi kendi de güzel Güzelyurt; bu Kıbrıs macerasının rotalarından sadece birkaçı…



#jolly
#tatil
#turizm
8 yıl önce