|

Kitap okumak değişik rüya görmek gibi

Türk Dili dergisi, ‘Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Özel Sayısı’yla çocuk ve gençlik edebiyatını tüm yönleriyle inceliyor. Sayıda, çocukların okumak üzerine görüşlerine de yer veriliyor. “Kitap okumak değişik rüya görmek gibi” diyor Selin Şimşek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/01/2015 Salı
Güncelleme: 21:35 - 12/01/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Türk Dili dergisi 2014 yılının son sayısıyla çocuk ve edebiyat bağlamında yaşadığımız günlere ve zamana tanıklık edecek kalıcı bir edebiyat eylemi gerçekleştiriyor. Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Özel Sayısı’nı okura sunuyor. Türk Dili, daha önce de çeşitli aralıklarla Çocuk Yazını ve Çocuk Edebiyatı adıyla sayılar yayımlamıştı. Okul öncesi, çocuk ve ilk gençlik edebiyatını bütün alanları, boyutları ve taraflarıyla geniş bir yelpazede inceliyor, değerlendiriyor ve sorguluyor. 

HASSAS BİR KONU

Çocuk edebiyatı yazarlarının, çizerlerinin, editörlerinin, yayıncılarının, şairlerin, akademisyenlerin, çevirmenlerin görüşlerine yer veriliyor. Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Özel Sayısı, Türkiye’de daha önce yayımlanmış özel sayılardan çeşitli noktalarda ayrılıyor. Çocuklara edebiyatı sevdirme konusunda herkese görev düşüyor ve hassas davranmak gerekiyor, kuralcı ve koruyucu değil. Eğitimci, gençlik kitapları yazarı Hamdullah Köseoğlu’nun da dediği gibi “Onlara yönelik yapılan yanlışlardan dönüş yoktur…” Bu yüzden onu kendi isteklerimize göre yönlendirmek yerine serbest bırakmalıyız.

YENİ İNSANLARLA ARKADAŞ OLMAK GİBİ

Derginin ilk bölümünde yaşları 9 ila 15 arasında değişen çocukların okuma kültürü üzerine görüşleri yer alıyor. Yaşları küçük belki ama kurdukları cümleler yaşlarını ve boylarını aşıyor. Onlara öyle güzel okuma sevgisi aşılanmış ki yıllar geçse bile onları kitaplardan ayıramazsınız. Hemen hepsi okuyarak zihinlerinde farklı dünyaların kapılarını aralıyorlar. Henüz 11 yaşındaki Selin Şimşek, “Kitap okumak değişik rüyalar görmek gibi. Farklı ortamlarda bulunmak gibi. Çevremde olmayan insanları tanımak hatta onlarla arkadaş olmak gibi” diyor.

Resimli kitaplar iyi değil

Dergide 8-14 yaş aralığındaki çocuklarla söyleşiler yer alıyor. Biz çocuk kitapları ne kadar resimli olursa onların ilgisini de o kadar çok çekeriz diye düşünürken  8 yaşındaki Mihriban Atmaca “Bence kitaplar resimsiz olmalı çünkü resimli kitaplar hayal gücümüzü azaltıyor” diyor.

#Türk Dili dergisi
#Türk Dili
#İlk Gençlik Edebiyatı
9 yıl önce