|

Meditasyon ile yoga için kullanılan aksesuarların faydaları

Kötü düşüncelerden, endişe ve korkulardan arınmayı sağlayan meditasyon ve yoga uygulamaları, asırlar boyunca insanlığın hem duygusal hem de fiziksel açıdan şifa kaynağı olarak görülmüştür. Kadim geleneklerde kendine geniş bir yer bulan meditasyon, insanın iç huzurunu yakalamasında çok etkili bir ritüeldir. Her dini inancın ve ruhani disiplinin kendine has meditasyon yöntemleri ve teknikleri bulunmaktadır. Eğer siz de meditasyon yapmaya yeni başlayan biriyseniz meditasyon ve yoga aksesuarları kullanarak, daha verimli zihinsel ve manevi deneyimler yaşayabilirsiniz.

13:59 - 24/09/2020 Perşembe
Güncelleme: 14:03 - 26/09/2020 Cumartesi
IHA
Arşiv
Arşiv

Farklı disiplinlerde farklı yöntemlerle gerçekleştirilen meditasyon ve yoga uygulamaları, temelde aynı amaca yönelik çalışmalar bütünüdür. Nefesin kontrol edilmesiyle farkındalığın artırılması prensibine dayanan meditasyon ritüellerinde berrak bir zihin halinde olmak çok önemlidir. İşte bu zihin seviyesine çıkabilmek ve düşünceyi tek bir noktada odaklayabilmek için çeşitli meditasyon ve yoga aksesuarları geliştirilmiştir. Günümüzden çok eski dönemlerden beri kullanılan, asırlar boyunca pek çok meditasyon uygulamasında kendine yer bulmayı başaran bu aksesuarlar sayesinde verimli ve huzur dolu meditasyon deneyimleri yaşamak mümkün olmaktadır. Türkiye'nin önemli meditasyon ürünleri satışı yapan firması MITR ile yaptığımız görüşmede, meditasyon ve yoga aksesuarlarının kullanımı, faydaları, çeşitliliği ve içerikleri hakkında merak edilen sorulara cevap bulduk.

En Kullanışlı Meditasyon ve Yoga Aksesuarları

Meditasyon yapmaya yeni başlayan kişiler kadar, bu alanda deneyimli kişilerin de tercih ettiği pek çok aksesuar bulunmaktadır. En kullanışlı meditasyon ve yoga aksesuarları arasında işlevselliği ve sağladığı pratik faydalar sebebiyle şunlar öne çıkmaktadır:

  • • Buhurdanlıklar,
  • • Tütsü ve tütsülükler,
  • • Yoga ve şifa çanları
  • • Mistik Tibet çanları,
  • • Aromaterapi yağları,
  • • Sarkaçlar,
  • • Su şelaleri,
  • • Doğal taşlar

Görüldüğü üzere farklı kullanım alanlarına sahip pek çok meditasyon ve yoga aksesuarı bulunmaktadır. Bu ürünlerin büyük bir çoğunluğu el yapımı olup, meditasyon sırasında berrak bir zihin elde edilebilmesine yardımcı olan doğal materyaller kullanılarak imal edilmektedir. Bu sayede meditasyon ve yoga deneyimlerini kaliteli bir şekilde yaşamak isteyen kişiler, bu pratik aksesuarları kullanarak amaçlarına daha kolay bir şekilde ulaşmanın iç huzurunu da yaşayabilme şansına sahip olmaktadır.

Buhurdanlık ve Tütsülük Nedir?

Meditasyon ve yoga uygulamalarında kullanılan aksesuarlar denilince akla ilk olarak buhurdanlık ve tütsülükler gelmektedir. Bilindiği üzere meditatif zihin, yani meditasyon halindeki zihin gereksiz düşüncelerden arındırılmış durumdadır. Tamamen nefes alıp verişe odaklanarak, yaşamın kaynağıyla temas kurulması amacına yönelen meditasyon uygulamalarında bu duygu ve zihin durumunu destekleyen aksesuarlar büyük önem taşımaktadır. Bunlar arasında öne çıkan buhurdanlıkların kullanım pratikleri de oldukça basittir.

Özellikle hem ruhsal hem de fiziksel şifa kaynağı olarak görülen aromaterapi uygulamalarında da kendine geniş bir kullanım alanı bulan buhurdanlıklar, yakılınca güzel kokulu duman çıkaran ürünlerdir. Arapça “bahur” kelimesinden türemiş olan bu ürünler, kullanım bakımından çok eski çağlardan beri gelen tütsüyle benzerlik göstermektedir. Ancak buhurdanlıkların tütsülere göre farklı olan yönleri öne çıkmaktadır.

Buhar ve koku elde edilmesinde farklı yöntemler kullanılmasıyla tercih edilen buhurdanlıklarda, bitki parçaları ve reçine gibi maddeler yerine damıtma teknikleriyle elde edilen saf uçucu yağlar kullanılmaktadır. Buhurdanlıklar genellikle seramik veya cam olarak üretilmektedir. Kaliteli malzeme seçimi önemlidir. Su ve tealight mum konulan iki ayrı bölümden oluşan buhurdanlık modellerinin yanı sıra tek parçadan oluşan tasarımlar da mevcuttur. Kapaklı modellerin kokunun yoğunluğunu ayarlamada etkili olması fayda sağlamaktadır.

Öte yandan tütsüler de geçmiş çağlardan günümüze insanlar tarafından meditasyon uygulamalarında, çeşitli özel anma ve kutlama günlerinde, dini ritüellerde kullanılan bir aksesuardır. Pek çok farklı malzemeden ve aromadan tütsü elde etmek mümkündür. Tütsülerin kullanım amaçları arasında sağlık, bereket ve nazardan uzak kalma inanışları etkili olmaktadır. Isıtılarak ve yakılarak kullanma prensibine sahip tütsüler, içinde kimyasal malzeme bulunmadan tamamen doğal şartlarda üretilmektedir. Meditasyon ve yoga aksesuar üreticisi MITR tarafından buhurdanlık ve tütsünün nasıl kullanılması gerektiği ve bu aksesuarların kullanım faydaları hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Buhurdanlık ve Tütsü Nasıl Kullanılır?

İlk olarak buhurdanlığın su haznesine sıcak su doldurulur. Haznedeki suyun üzerine, aromaterapi uygulamasında tercih edilen uçucu yağlardan birkaç damla damlatılır. Daha sonra mum yakılarak buhurdanlığın alt kısmında bulunan bölüme yerleştirilir. Mumun ateşi suyun ısınmasını ve böylelikle uçucu yağın havaya karışarak tüm oda içine yayılmasını sağlar. Buhurdanlığın kullanım prensibi bu kadar basittir.

Benzer şekilde oda içinde hoş kokular ve rahatlatıcı duman elde etmek için tütsüler de kullanılabilmektedir. Tütsülük üzerine yerleştirilen tütsünün uç kısmı, çakmak veya özel kibritler yardımıyla tutuşturulur. Bir süre beklendikten sonra cılız bir duman yükselen tütsünün uç kısmından hoş kokular odaya yayılmaya başlar.

Meditasyon ile Yoga için Buhurdanlık ve Tütsü Kullanmanın Faydaları

Özellikle yoğun zihinsel odaklanma gerektiren tüm faaliyetlerde buhurdanlık ve tütsü kullanımının pek çok faydası olduğu bilinmektedir. Bu sebeple meditasyon ve yoga gibi düşünce kontrolü odaklı faaliyetlerde de doğal kokuların zihinsel aktiviteleri destekleyici yönünden faydalanmak mümkündür.

Buhurdanlık ve tütsü kullanmanın meditasyon uygulamaları sırasında kişiye sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:

• Zihinsel rahatlama sağlar.

• Ruhsal durumu dengelemeye yardımcıdır.

• Havayı temizleyerek rahatsızlık veren, dikkat dağıtan kötü kokuları yok eder.

• Odaklanmayı artıran doğal kokularla meditasyonu verimli hale getirir.

• İç huzur ve mutluluk veren kokularla korku ve endişelerden sıyrılmak daha kolay olur.

• Ortamdaki negatif enerjiyi dağıtarak odaklanmayı artırır.

Görüldüğü üzere hem buhurdanlık hem de tütsü kullanmanın meditasyon ile yoga uygulamalarında sağladığı pek çok yarar bulunmaktadır.

#meditasyon
#yoga
4 yıl önce