|

Rachmaninov'a Anadolu güzellemesi

Piyanist Güldiyar Tanrıdağlı, klasik müziğin büyük bestecilerinden Rachmaninov'un Tatar yönüne dikkat çekmek için albüm hazırladı. Eserleri Anadolu enstrümanlarıyla buluşturan genç piyanist bir de konser verecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2016 Salı
Güncelleme: 13:00 - 19/01/2016 Salı
Yeni Şafak

Klasik müzik bestecileri arasında konçertolarındaki sadelik ve duygu yoğunluğu açısından herkesi kendine hayran bırakan Sergey Vasilievich Rachmaninov'un aslında Tatar olduğu pek fazla bilinmez... Tüm dünya onu 'Rus besteci' olarak kabul eder. Rachmaninov'un müziğiyle henüz 12 yaşında konservatuarda öğrenciyken tanışan, kendisi de bir Uygur Türkü olan genç piyanist Güldiyar Tanrıdağlı, bestecinin bugüne dek pek bilinmeyen doğu yüzünü ortaya çıkarmak için harekete geçti ve Rahcmaninov Anatolian Project adlı albüme imza attı.



KÖKLERİNDEN HİÇ KOPMAMIŞ


Eğitimini Salzburg Mozarteum'da tamamlayan, Avusturya'da bulunduğu 5 yıl süresince çeşitli albümlere katkıda bulunan ve konserler veren Tanrıdağlı, Rahcmaninov Anatolian Project albümünü ilk olarak geçtiğimiz sene Antalya Piyano Festivali'nde tanıtımıştı. Genç piyanist şimdi İstanbullu müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Albümden eserlerin seslendirileceği konser yarın akşam Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde gerçekleşecek. Geçtiğimiz mayıs ayında albümü kayıtlarını tamamlayan Tanrıdağlı, "Bestecinin Tatar kökenlerine, aslında hiç kopmayan kuvvetli bağına dikkat çekmek istedim. Bu Rachmaninov'un başka yüzü aslında. Konçertolarını ve solo piyano eserlerini daha çok biliriz. Hep o yönüyle ön planda. Ama Tatar kökeninden izler de var. Amacım sanatçının daha az bilinen yüzünü biraz daha tanıtmak" diyor.



BU TOPRAKLARLA UYUM İÇİNDE


Tanrıdağlı, Rachmaninov'u Anadolu enstrümanlarıyla buluşturma fikrinin ortaya çıkışını ise şu sözlerle anlatıyor: "Avusturya'da bir konsere hazırlanıyordum. En son çalacağımız eser çello sonatıydı. Üçüncü bölümünü çalışırken sonunda bir pasaj vardı. Sanki klasik müzik gibi değil de makamsal bir his vardı. Fikir orada netleşti. Rachmaninov'un doğu kökeninin daha çok hissedildiği eserleri araştırmak için harekete geçtim. Daha sonra da kafamda duduk yaylı tambur ve piyanodan oluşan bir trio tasarladım." Albümün yarısı solo piyano yarısı da trio. Bütün aranjeleri kendisinin yaptığını söyleyen Tanrıdağlı, "Anadolu ve Rachmaninov iç içe, tam bir uyum sözkonusu" diyor.



RUS DEĞİL






Klasik müzik tarihinin en büyük besteci ve piyanistlerinden 1873 doğumlu Sergey Rahmaninov, Rusya'nın kuzeybatısında yer alan Semyonovo'da yaşamış Tatar kökenli aristokrat bir aileden geliyor.



Aramızda bağ var


"Rachmaninov sadece Avrupa'da değil klasik müzik camiasında Rus besteci olarak anlatılıyor" diyen Tanrıdağlı, sanatçıyla kurduğu özel bağda coğrafi yakınlığın etkili olduğunu belirtiyor. Tanrıdağlı Rahcmaninov müziğini "Çok fazla kafa yorup burada ne demek istemiş, ya da ben ne katabilirim diyemeyeceğiniz, makyaja ihtiyacı olmayan tertemiz ve organik" olarak tanımlıyor.Yarın akşam gerçekleşecek konserde sanatçıya Ertan Tekin duduk, Cenk Erdoğan yaylı tanbur-perdesiz gitar ile eşlik edecek. Art Akademik Bale&Dans dansçıları da etkinlikte sahne alacak.





#Klasik müzik bestecileri
#Tanrıdağlı
#Rachmaninov
#Güldiyar Tanrıdağlı
8 yıl önce