|

Sanatın önüne sanatçılar bent çekiyor

Önceki gün kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Arda Aydoğan’ın son sözleri siyaset üzerinden sanat yapan sanat camiasınaydı. Aydoğan, “Bizim kendi sanatçılarımız işi siyasi boyutlara taşıyarak sanatın önüne bent çekiyorlar” diye eleştirmişti. Aydoğan için bugün daha önce görev yaptığı CRR önünde bir cenaze töreni düzenlenecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2015 Salı
Güncelleme: 02:02 - 27/10/2015 Salı
Yeni Şafak

Yıllarca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun yönetmenliğini yapan iki ay önce de Bakırköy Belediyesi Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Genel Sanat Yönetmeni olan Arda Aydoğan geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. Aydoğan ile son kez bir araya gelmiş yapacaklarını konuşmuştuk. Aydoğan'ın cenazesi bu sabah saat 10.00'da CRR'de yapılacak törenin ardından öğle namazını müteakip Levent Camii'nden defnedilecek. Aydoğan'ın vefat etmeden önce verdiği son röportajını yayınlıyoruz.



SANATI SİYASİ BOYUTA ÇEKTİLER


Sanatı bir eğlence aracı olarak gördüğümüzü söyleyebilir miyiz?

Sanatla eğlence sektörünü birbirinden ayırmamız gerekiyor. Bir ülkenin felsefesi, şiiri, sanatı, edebiyatı halka ulaştırılmalı. Türk halkı yeniliğe açık. Sanatı olduğu gibi saf ve yalın bir şekilde halka duyurmak gerekiyor. Bir pop yıldızına harcanan bir konserin bedeliyle ben size iki opera çıkarırım.



Bugün sanat camiamızda sizi en çok üzen şey nedir?

Atatürk Kültür Merkezi'nin bugünkü haline çok üzülüyorum. Bunun sorumlusu sanatçılar da. Bizim kendi sanatçılarımız işi siyasi boyutlara taşıyarak sanatın önüne bent çekiyorlar. Bunun yapılmaması gerekiyor. 2010 Kültür Ajansı buraya büyük bir para ayırdı, çok büyük bir holding destek çıktı devlet orasının yapılmasını istedi. Ama ne oldu? Orada üstte restoran olacak diye sanatçılar buna engel oluruz dediler. Nitekim de öyle oldu.



Sanatın belediyeler ya da devlet tarafından desteklenmesi şart mı?

Dünyanın her yerinde bir sanat hareketini belediyelerin sübvanse etmesi gerektiğine inanıyorum. Ama bu demek değil ki her şeyi yapacak devletin memuru olacak gibi değil. Bunun örneğini ilk olarak opera kurduğumuzda verdik. Türkiye'de sanatçılar çok acı çekiyorlar. Geçim dertleri var.



KONSERLER İPTAL EDİLMEMELİ


Yaşanan son olaylardan sonra konserlerin iptal edilmesine nasıl bakıyorsunuz?

Saraybosna'da savaşın olduğu yıllarda ben oradaki devlet orkestrasını kaçırarak CRR'ye getirdim sahneye çıkardım. Ben konserlerin iptal edilmesine karşıyım. Eğlence amaçlı konserler de var. Şu anda yaşadığımız acılara kulak veren konserler de. Bilakis halkın sanat üzerinden bilinçlenmesi gerekiyor.



Burası tek taş yüzük


İki yıl önce açılan Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi hepimizin bebeği gibi. Görevde olduğum sürece Leyla Gencer'in adına yakışan işler yapacağım Avrupa standartlarına taşıyacağım. Burası tek taş yüzük, hepimizin parlatması lazım. Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nde opera, müzikal, çocuk müzikalleri, resitaller, festivaller ve müziğin hemen her dalındaki seçkin ve kaliteli örnekler sergileniyor. Sanat merkezinin iki aylık programında Canan Anderson, Metin Uca'nın yazdığı, yönettiği ve oynadığı Klasikomik, Fosforlu Müzikali, Tangoneva, Folkloroma, Şevki Karayel piyano resitali gibi birçok etkinlik bulunuyor.


#Fosforlu Müzikali
#Tangoneva
#Folkloroma
#Şevki Karayel piyano resitali
#Arda Aydoğan
8 yıl önce