|

Suriye’nin kaderini bu gençler değiştirecek

Türkiye’de eğitim gören gençler Suriye’nin yeniden inşa sürecinde önemli rol üstlenecek. Suriye’nin terörden temizlenmesi ve savaşın son bulması ile birlikte ülkelerine dönecek olan gençler ülkelerini yeniden kalkındıracak. Üniversite çağında olan Suriyeli gençler önce Türkçe öğrenecek sonra sınav başarılarına göre üniversite programına yerleştirilecek. 2013 yılından itibaren 12 bin 250 Suriyeli genç bu programda Türkçe öğrendi. Bu öğrencilerin başarılı olanları üniversitelere yerleştirildi.

Yeni Şafak ve
09:40 - 6/02/2018 Salı
Güncelleme: 12:51 - 7/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Suriyeli gençler, Türkiye'de gördükleri eğitim ile Suriye'nin yeniden inşasına katkıda bulunacaklar.
Suriyeli gençler, Türkiye'de gördükleri eğitim ile Suriye'nin yeniden inşasına katkıda bulunacaklar.

Yaklaşık 8 yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye’de şehirler yıkıldı, ülkenin pek çok bölgesi yaşanmaz hale geldi. Önce rejim ardından terör örgütleri kentleri bombaladı. Suriye’de eğitim durma noktasına geldi. Üniversiteler kapandı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen binlerce öğrencinin eğitimi yarım kaldı. Şimdi Türkiye o gençlere sahip çıkıyor. Önce Türkçe eğitimi alan Suriyeliler, sınavlarda başarılı olmaları durumunda eğitimlerini sürdürme şansı yakalıyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından, Suriyeli gençlerin Türkçe Eğitim almaları için “İleri Düzey Türkçe Eğitim” programı başlatıldı. Program ile önce Türkçe öğrenip sonra da sınavlı başarılı olan öğrencilerin eğitim alması sağlanıyor. Bu proje ile Türkiye’ye sığınan Suriyelileri savaş sonrasında ülkelerinin yeniden inşasına katkıda bulunmaları hedefleniyor.

Suriye'nin yeniden inşasına katkı

YTB koordinasyonunda gerçekleşen çalışmalar Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Avrupa Birliği fonları ile gerçekleştiriliyor. Üniversite öncesinde Türkçe Eğitimi konusunda desteklenen Suriyeliler Üniversiteye gitmeye hak kazandıklarında da destekleniyor.

YTB tarafından 2013 yılından itibaren üniversiteye hazırlanan 12 bin 250 Suriyeli gencin Türkçe Öğrenmesi sağlandı. Bu öğrencilerin bir bölümü üniversitelerde eğitimlerine devam ediyor. İleri Derece Türkçe Eğitimi AFAD’a bağlı 10 ildeki 19 kampta ve 21 ildeki 27 üniversitede devam ediyor. Eğitimlerin devam ettiği okullardan biri olan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde Türkçe öğrenen ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler savaşın bitmesinden sonra ülkelerine dönerek savaşın izlerini silmek istiyor.

Aya Şaban:

"Beş yıl önce Türkiye’ye geldim. Liseyi burada tamamladım. Şimdi Üniversiteye hazırlanıyorum. Veteriner olmak istiyorum. Ülkeme Huzur ve Barış geldiğinde Veteriner olup ülkeme döneceğim ve orada insanlara hizmet vereceğim”

Firas El Halef :

"24 yaşındayım iki yıl önce savaştan kaçarak Türkiye’ye geldim. Bu bursa kabul edilince hayatım değişti. Savaştan önce ülkemde İnşaat Mühendisliği okuyordum. 3 sınıfta bırakmak zorunda kaldım. Şimdi Türkçe öğrenip burada eğitimi tamamlayacağım. Ülkemin bize ihtiyacı var."

Yahya Sosi:

"Ülkemde Lazkiye’de mekatronik mühendisliği okuyordum. İkinci sınıftayken okulu savaş oldu okulu bırakıp buraya geldik. Şimdi burada eğitimimi tamamlamak istiyorum. Savaş bittikten sonra yeni Suriye’yi inşa edeceğim. Oradaki üniversitelerimizi yeniden yapmak istiyorum.”


#Suriye
#Suriyeli
#Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
6 yıl önce