|

Yoksunluklardan umut inşa edelim

İllüstrasyon, fotoğraf ve heykellerden oluşan eserlerle göç olgusu hakkında farkındalık sağlamayı amaçlayan "Çağdaş Eserlerle Göç Sergisi" kapılarını sanatseverlere açtı. Sergide çalışmalarıyla yer alan sanatçı Ayşegül Ekin Odabaşı, "İnsanların tek düşmanı umutsuzluk. Yoksunluklar üzerinden yeni bir umut inşa edebiliriz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2017 Cuma
Güncelleme: 02:39 - 27/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
 "Çağdaş Eserlerle Göç Sergisi" sanatseverlerle buluştu.
"Çağdaş Eserlerle Göç Sergisi" sanatseverlerle buluştu.

Çağlar boyunca devam eden göç olgusu hakkında farkındalık sağlamak amacıyla açılan "Çağdaş Eserlerle Göç Sergisi" sanatseverlerle buluştu. Pendik Belediyesi katkılarıyla 31 Ekim'e dek kapılarını açacak sergide sanatçılar Mustafa Odabaşı, Ayşegül Ekin Odabaşı ve Akif Nacakcı'nın eserleri yer alıyor. "Kahverengi Dallarda Kırmızı Çiçekler Açmaz mı?" sloganıyla açılan sergide Mustafa Odabaşı, grafik illüstrasyon; Ayşegül Ekin Odabaşı ahşap üzerine kolaj, heykel ve fotoğraf; Akif Nacakcı ise fotoğraflarıyla karşımıza çıkıyor. Çalışmaların 4 ayda tamamlandığını ifade eden sanatçı Ayşegül Ekin Odabaşı, tek düşmanımızın boğazımıza sarılan umutsuzluk olduğunu ifade ederek "Gecenin en karanlık olduğu andan ilham aldığım üç parçalık seride yok oluşun ne olursa olsun ardında bir şeyler bıraktığını, köklerin ve anıların nasıl acılara dönüştüğünü betimlemeye çalıştım. Kim bilir, belki de ortak yoksunluklar üzerinden yeni bir umut inşa edebiliriz" diye konuşuyor.


GÖÇE ZORLANIYORLAR

Göçmenlerin yurdundan ziyade hayallerinden koparıldıklarını söyleyen Ayşegül Ekin Odabaşı, "Karanlıklar bazen öylesine çoğalır, o denli boğar ki insanı, bir daha aydınlığı göremeyeceğimizi sanarız. Ben çalışmalarımda daha çok umuda odaklandım" şeklinde konuşuyor. Günümüzde artık daha fazla insanın çeşitli nedenlerle yurdundan koparılıp bir şekilde göçe zorlandığını söyleyen sanatçı Mustafa Odabaşı ise "Bu durum bir çok sorunu da beraberinde getiriyor. Tüm sorunların içinde belki de en büyüğü insan hakları ihlalleri olarak karşımıza çıkıyor" diye konuşuyor.

YENİ BAŞLANGIÇLARA ODAKLANDIM

Tek başınalığa rağmen içimizde her zaman yeniden başlamanın kıvılcımını taşımamız gerektiğini ifade eden Odabaşı sözlerine şöyle devam ediyor: "Aile bireylerini kaybetmiş kadın, çocuk ve yaşlıların bakıma muhtaç oldukları halde yaşamı sürdürmek için direnmeleri, tanımadıkları coğrafyalarda istismarlar yaşamaları ve türlü psikolojik baskılar tamiri mümkün olmayan travmalara dönüşüyor. Çalışmalarımda bunu yansıtmaya çalıştım."


Göçmenlerin iç dünyasını yansıttım

Çoğu sığınmacının aşırı zihinsel baskı altında yaşadığını ve bu nedenle en basit görevlerine bile yoğunlaşamadıklarını dile getiren sanatçı Akif Nacakcı, "Göçmenlerin birçoğu kendine zarar verme ve hatta intihar eylemlerine dönüşen kaygı ve depresyondan muzdarip. Dahası, geldikleri ülkeye geri gönderileceği veya geride bıraktıkları ailelerinin tehlikede olduklarına dair sürekli bir korkuyla yaşamaları da bu psikolojiyi destekliyor. Buradan yola çıkarak çalışmalarımda daha çok travmatik iç dünyaları, yalnızlığı ve depresyonu betimleyecek yaklaşımlarla göç meselesini ele aldım" diyor.

#Ayşegül Ekin Odabaşı
#Göçmen
#Fotoğraf
6 yıl önce