|

Şefika Kutluer Cumhuriyet için çaldı

Dünyaca ünlü Türk flütçü Şefika Kutluer, Estonya'nın başkenti Tallin'de, Cumhuriyetin kuruluşunun 84. yıldönümü dolayısıyla çaldı.

Aa
00:00 - 30/10/2007 Salı
Güncelleme: 14:39 - 30/10/2007 Salı
Yeni Şafak
Şefika Kutluer Cumhuriyet için çaldı
Şefika Kutluer Cumhuriyet için çaldı

Türkiye'nin Tallin Büyükelçisi Şule Soysal, Cumhuriyetin kuruluşunun 84.yıldönümü dolayısıyla Estonya'nın başkenti Tallin'de Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu verdi.

Büyük Pedro tarafından yaptırılan ve 1929 yılında Estonya'nın ilk cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanılan tarihi Kadriorg Sarayı'nda verilen resepsiyona, eski Cumhurbaşkanı Arnold Rüütel ve eşi, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Maret Maripuu, AP Eston Milletvekili Katrin Saks, Parlamento Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Sven Mikser, Parlamento Dışilişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Enn Eesma, Tallin ve Audentes Üniversitesi rektörleri, Estonya'daki tüm din ve mezheplerin liderleri,

Hava Kuvvetleri Komutanı, Donanma Komutan vekili, Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer, Türk vatandaşları, Estonya'da yaşayan akraba toplulukların temsilcileri, yabancı misyon şefleri, kültür, sanat ve basın çevreleri başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

ŞEHİTLERE İTHAF

Şefika Kutluer, Litvan-Eston piyanist Aleksandra Juozapenaite-Eesmaa'nın piyanosu eşliğinde, yaklaşık 300 davetlinin katıldığı resepsiyonda, A.F. Doppler'in "Fantaisie Pastorale Hongroise Op.26", Ekrem Zeki Ün'ün "Yunus'un Mezarında", Bizet/F.Sorne'nin "Fantaisie Brillante sur Carmen", W.A. Mozart'ın "Sonata in A, K.331 Türk Marşı" eserlerinden oluşan bir konser verdi. Kutluer, "Yunus'un Mezarında" adlı eseri terör kurbanı şehitlere ithaf etti.

Konserin sonunda Kutluer, Mozart'ın Türk Marşı'nı çalınca coşkulu alkışlarla karşılandı. Sürekli alkışlarla sahneye davet edilen Kutluer, bis parçası ile konserini sonlandırdı. Estonya'nın üst düzey yöneticileri ve yabancı misyon temsilcileri Kutluer'e övgüler

yağdırarak, performansından dolayı kutladılar. Büyükelçi Soysal, yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki iyi ilişkilere

değindi ve TİKA görevlisi olarak Tallin Üniversitesi'nde ders veren Dr. Halil Çetin'in katkılarıyla yapılan arşiv çalışmalarında, Eston Cumhurbaşkanı Konstantin Pats'ın, Atatürk'e yazdığı mektup, Eston yazar Jean Lintrop'un 1930'da Türkiye ve Atatürk üzerine yazdığı kitap dahil değerli belgelere ulaşıldığını ifade etti. Büyükelçi Soysal, Estonya'nın gelecek yıl kutlanacak 90. bağımsızlık yıldönümü törenlerinde bu belgeleri içeren bir serginin düzenlenmesi ve bir kitabın yayınlanmasının planlandığını söyledi. Resepsiyonda sunulan Türk mutfağından örnekler de davetlilerin büyük beğenisini topladı.

17 yıl önce