|

Sinemayla devr-i âlem

Bir gün Kanadalı yönetmenin gözünden bakın dünyaya, ertesi gün İspanyol... Festivalde seçenek bolluğu göz kamaştırıyor.

.
00:00 - 17/04/2000 Monday
Güncelleme: 16:10 - 17/01/2014 Friday
Yeni Şafak
Sinemayla devr-i âlem
Sinemayla devr-i âlem

İstanbul'da film zamanı... 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali süresince sinema salonları neredeyse kapalı gişe film gösterecek. Yıl boyunca Hollywood'un fabrikasyon filmlerine talim edenlerin gözü 'sinema' görüyor. Bir gün Kanadalı bir yönetmenin gözünden bakın dünyaya, ertesi gün İspanyol... İnsanı bir seansta Fransız bir yönetmenin kadrajında anlamaya çalışın, bir başka seansta bu topraklardan bir sinemacının filmine itibar edin.. Seçenekler öylesine çok.

Bu yıl festivalde az sayıda da olsa İran filmi yeralıyor. Bugün Alkazar'da gösterilecek Dariush Mehrjui'nin yönettiği "Hanım", İranlı kadınlara ilişkin ilginç bir yapım. Banu, yalnız başına yaşamaya alışmış orta yaşlı bir kadındır. Kocası sık sık uzun süren yolculuklara çıkar ve bu zorunlu yalnızlık Banu'ya içgözlem fırsatı tanır. Kocasının son gezisinde Banu tesadüfen onun başka bir kadınla yaşamaya başladığını öğrenir. Kocası durumu itiraf ettikten sonra evi terk eder. Banu'nun burukluğu uzun sürmez ve çok geçmeden dikkati, yıkılmış olan yakındaki bir eve çevrilir. Yıkılan evde oturan bahçıvan ile hasta karısının gidecek yerleri olmadığını öğrenince onları evine alır.

Günün bir başka filmi de Erick Zonca imzalı bir Fransız filmi: Küçük Hırsız. Bir taşra kentinde çalıştığı bir fırından sorumsuzluğu yüzünden kovulan yeniyetme kahramanımız, kolay yoldan para kazanabileceği bir hırsız çetesine girer. Ancak, yaşadığı acı bir tecrübe sonrası yeniden çalıştığı pasta fırınına geri döner.

24 years ago