|

Yitik hazinenin kaşifi: Fuat Sezgin

Birbirinden önemli eserlere imza atan Prof. Dr. Fuat Sezgin, Kültür AŞ tarafından, yaşayan ilim, kültür ve sanat insanlarına saygı çerçevesinde bir törenle onurlandırıldı

Mücahid Yapıcı
00:00 - 24/01/2010 Pazar
Güncelleme: 23:17 - 23/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Yitik hazinenin kaşifi: Fuat Sezgin
Yitik hazinenin kaşifi: Fuat Sezgin

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yaşayan ilim, kültür ve sanat insanlarına saygı çerçevesinde düzenlenen özel etkinlikler dizisine Prof. Dr. Fuat Sezgin bir törenle onurlandırıldı. İslam Bilim ve Teknolojisinin tarihten günümüze dünya çapında tanınması için yoğun emek harcayıp, birbirinden önemli eserler veren Fuat Sezgin'in yakın dostları tarafından ilmi ve hayata dair yönleriyle değerlendirildiği programa Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile İstanbul Valisi Muammer Güler de katıldı.

ONDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM

Bakan Günay, törende yaptığı konuşmada, Sezgin'in yazdığı ve bakanlık olarak çevirip, genç kuşakların istifadesine sunmaya çalıştıkları kitaplardan çok şey öğrendiğini vurguladı. Fuat Sezgin hocanın yazdığı kitapların insanın ufkunu genişlettiğini belirten Günay, "Hocam medeniyetin bir dünyaya ait olmadığını, insanlığın ortak malı olduğunu ortaya çıkardı' dedi. Açılış sırasında Sezgin hocanın büyük bilgi birikiminin yanı sıra, insani tarafını da tanıma fırsatı bulduğunu kaydeden Günay, “İnanılmaz bir heyecanla, coşkuyla 80 yılı geride bırakan bir ömre rağmen, büyük bir coşkuyla her konuyu teker teker takip ettiğini gördüm" şeklinde konuştu.

GENÇLERE ULAŞACAK

Günay, müzenin hala eksikliklerinin bulunduğunu, bu eksikliklerin yakın zamanda giderileceğini belirterek, mükemmel olan bilim müzesini sahipleneceklerini ve bunu tamamen Sezgin'in bilgisine, becerisine, gayretine borçlu olduklarını söyledi. Müzenin çalışmalarının bakanlığından önce başladığını, ancak açılışının kendisine nasip olduğunu ifade eden Günay, 'Hayatımın unutulmaz bahtiyarlıklarından birisi olacak' dedi. İslam aleminin aşağılık duygusundan kurtulduğunu belirten Ethem Sancak da Fuat Sezgin'den, bu yıl içerisinde 50 konferans vererek gençleri, İslam bilim tarihi konusunda aydınlatma sözü aldığını ifade etti.

14 yıl önce