|

Oruçlu kimse abdest alırken hata ile boğazına su kaçırırsa orucu bozulur mu?

Ramazanın başlamasıyla birlikte akıllarda yine birçok soru var. Oruç ile ilgili merak edilenleri cevaplayan Diyanet, bu kez de "Oruçlu kimse abdest alırken hata ile boğazına su kaçırırsa orucu bozulur mu?" sorusuna yanıt getirdi. Abdest alırken şüpheye düşen vatandaşları bilgilendiren Diyanet’in konuyla ilgili işte o fetvası.

Yeni Şafak
10:41 - 22/05/2018 Salı
Güncelleme: 10:51 - 22/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Diyanet oruç ile ilgili merak edilen soruları cevaplamaya devam ediyor.
Diyanet oruç ile ilgili merak edilen soruları cevaplamaya devam ediyor.
ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, orucu bozan ve bozmayan durumlar konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Diyanet ise yaşanan bu kafa karışıklıklarını ortadan kaldırmak içinse oruç ile ilgili sorulan sorulara hızlıca yanıt getiriyor. Bu kez de "Oruçlu kimse abdest alırken hata ile boğazına su kaçırırsa orucu bozulur mu?" sorusu gündeme geldi. Konuya açıklık getiren Diyanet, şunları söyledi:

Oruçlu kimse abdest alırken hata ile boğazına su kaçırırsa orucu bozulur mu?

Orucun bozulması konusunda hata;
sırasında ağzını çalkalarken isteği dışında boğazına su kaçması örneğinde olduğu gibi, orucu bozan fiilin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir. Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.

Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 222). Bir sahabî Resûlullah’a (s.a.s.), “Ey Allah’ın Resulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?” diye sormuş. Resûlullah (s.a.s.) da, “(Hayır bozulmadı) Allah seni yedirip içirdi.” (Ebû Dâvûd, Savm 39) cevabını vermiştir.


Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz. Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur. Çünkü bu durumda oruçlu kişi kendisine emredilmeyen bir işi yapmıştır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 629-630).

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu "Oruçlu kimse abdest alırken hata ile boğazına su kaçırırsa orucu bozulur mu?" sorusuna bu yanıtı verdi.

Peki, orucu bozan şeyler neler?

Yine Diyanet konuyla ilgili; "orucun temel unsuru, yeme, içme ve nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır.

Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir." açıklamasını yapıyor.

#Oruç
#Ramazan
#Abdest
6 yıl önce