|

Apple fotoğrafları analiz edip sakıncalı içeriklerde uyaracak

Apple, yeni iOS ve iPad OS sürümleriyle birlikte hem iCloud hem de iMessage servislerinde çocuklar için sakıncalı olabilecek fotoğrafları tarayarak analiz edecek. Gerektiği durumlarda gönderici ve alıcılara dair bilgiler kolluk kuvvetleriyle paylaşılacak.

Yunus Emre Şahin
14:41 - 7/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 14:42 - 7/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Apple
Apple
Apple,
geçtiğimiz dönemlerde
'çocuk istismarını önlemek'
amacıyla çeşitli önlemler alınacağını bildirmişti. Hatta bununla alakalı olarak yapay zekayı temel alan bir çalışma yapılacağı da belirtilmişti. Bugün gelinen noktada ise
macOS, iOS, watchOS
ve
iMessage'da
çocuk istismarı görüntülerini tespit edecek olan sistemi devreye sokuyor.
iOS 15
ve
iPadOS 15
ile birlikte hayata geçirilen sistem,
çocuk istismarına ilişkin
görüntülerin yayılmasını engellemeye odaklanıyor. Gizlilik özelliği,
iPhone
ya da
iCloud'da
depolanan fotoğrafların taranmasını da baz alıyor. Üstelik cezai soruşturma kapsamında mesaj alıcı ve gönderici kişilere ilişkin bilgiler de kolluk kuvvetleriyle paylaşılacak.

Sistem nasıl çalışıyor?

Apple'ın yeni servisi, veri tabanındaki istismar fotoğraflarının kıyaslanmasını temel alıyor. Şüpheli fotoğraflar işaretleniyor ve daha sonrasında gereken işlemler yapılıyor.

iCloud Fotoğraflar'a
ek olarak iPhone'larda da birtakım düzenlemeler gerçekleşiyor. Bunlardan biri de mesajlar uygulamasındaki müstehcen görüntülerin analiz edilip kullanıcıların uyarılması. Böylece çocuklar için sakıncalı olabilecek fotoğraf ya da videolar tespit edildiğinde otomatik olarak bulanıklaşacak ve ekranda bir uyarıya yer verilecek.
#ios
#ios 15
#ipad
#ipad os 15
#icloud güvenlik
#güvenlik
3 yıl önce