|

Gazze Google Haritalar'da neden bulanık görünüyor?

Dünyanın en fazla kullanılan harita servisi Google Haritalar, Gazze'yi düşük çözünürlüklü olarak gösteriyor. Yani aslına bakılırsa tepeden bakıldığında binalardaki, yollardaki ve şehirdeki tahribatın görünmemesi için bir sansür uygulanıyor.

Yunus Emre Şahin
16:30 - 17/05/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Google Haritalar
Google Haritalar
Google Haritalar
ya da
Yandex Haritalar
, dünyanın en fazla kullanılan
yön bulma servislerinin
başında geliyor. Böylece hem
masaüstü
hem de
mobil uygulamalar
üzerinden konum bazlı olarak kapsamlı sorgulama yapılabiliyor. Tabii bu noktada birçok farklı kriter de göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca kullanıcılar istediği
filtreleri
uygulayarak görüntüleri daha net bir biçimde irdeleyebiliyor.
İşin ilginç kısımlarından biri ise Gazze'nin
Google Haritalar'da
bulanık görünüyor olması. Askeri bir nokta değilse normalde bu servis üzerinden coğrafi konumlara ilişkin tüm detaylar görüntülenebiliyor. Fakat bazı durumlarda
ABD haritaları
çeşitli şekillerde sınırlandırıyor.

Bundan tam olarak 24 yıl önce
ABD
ve
İsrail
arasındaki güvenlik problemleri,
İsrail
ve
Filistin'in
bazı bölgelerinde uydu görüntülerinin yüksek çözünürlüklü paylaşımının önüne geçmiş. Hatta o dönemde uygu görüntülerinin herhangi bir ticari amaçla kullanılması da yasaklanmış. Ama bu yasak geçtiğimiz sene itibariyle sonlanmıştı. Bu durumda kullanıcıların aklına takılan ortak soru şu:
Gazze Google Haritalar'da neden yüksek çözünürlüklü olarak görünmüyor?

Google ve Apple'dan açıklamalar var

Google, konuyla alakalı olarak
BBC'ye
yaptığı
açıklamada
uydu görüntülerinin elde edilmesi konusunda birçok farklı şirket ya da sağlayıcıyla çalıştıklarını; dolayısıyla yüksek çözünürlüklü görüntüler geldikçe servisin yenilendiğini bildirdi.
Apple'ın
da bir açıklaması var. Benzer şekilde
Cupertinolu
şirket de haritaların yüksek çözünürlükle yakında güncelleneceğini bildirdi. Yani aslına bakılırsa teknik açıdan hiçbir sorun görünmüyor. Ancak bu noktada geçtiğimiz yıllarda uygulanan yasağın payı olduğu kuşkusuz.
Filistin'in bazı bölgelerinde
yüksek
çözünürlüklü
hallerini engelleniyor oluşu, uzmanlar tarafından 'yıkımın rahat rahat görüntülenmesinin önüne geçmeyi' amaçladığı belirtiliyor. Yine bu alanda da bir çifte standart uygulandığı ve Gazze'nin düşük çözünürlükte görüntülenebiliyor olmasının plan dahilinde olduğunu anlamak zor değil.
#google
#google haritalar
#google haritalar gazze
#apple haritalar
#apple haritalar gazze
3 yıl önce