|

Özel bir dizi seçenek sunan YouTube Kids nihayet Türkiye'de de aktif edildi

YouTube, dünya genelinde birçok farklı ülkede 6 yıl önce aktif ettiği YouTube Kids uygulamasını sonunda Türkiye'de de kullanıma sundu. Tamamen çocuklara özel içeriklerin filtrelendiği serviste, yaş aralığına özel olarak çeşitli filtrelemeler de kullanılabiliyor. Ayrıca anne-babaların kontrolü tam anlamıyla sağlaması için arama özelliğinin kapatılması, zamanlayıcı kurulması ve içerik denetimi özelliklerine de yer veriliyor.

Yunus Emre Şahin
14:07 - 21/04/2021 Çarşamba
Güncelleme: 15:08 - 21/04/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
YouTube Kids
YouTube Kids
YouTube
hem videolarda hem de platformun genel seyrinde yetişkinler için olduğu gibi
çocuklar için de
birtakım düzenlemeler sunuyor. Dolayısıyla filtrelemeyle birlikte çocuklar için sakıncalı olabilecek videolar ortadan kaldırılıyor.
Ancak buna ek olarak bir de tamamen çocuklara özel bir uygulama olan
YouTube Kids
var. Dünya genelinde birçok farklı ülkede uzun süredir aktif olan YouTube Kids, sonunda Türkiye'de de hayata geçirildi. Böylece herhangi bir
yaş sınırlaması
ya da
filtrelemeye
gerek kalmadan tüm içerikler çocuklara uygun olarak listeleniyor.
Özellikle çocukların akıllı telefon ve tabletlerle çok fazla zaman geçirdiği ve genellikle YouTube üzerinden video izlediği düşünüldüğünde
YouTube Kids'in
önemi daha da net bir biçimde ortaya çıkıyor. Bu uygulamayla birlikte servis çocuklar için olumsuz örnek olabilecek videoları tamamen filtrelemiş bir şekilde sunuyor.
YouTube Kids'te
çocuklar için
farklı kategoride içerikler
listeleniyor. Kategoriler ise şöyle:
Ayrıca yine profil oluşturma özelliğiyle birlikte
YouTube Kids'i
daha verimli kullanmak mümkün hale geliyor. Böylece maksimum
8 profil oluşturup
bu profillerdeki içeriklerin, video önerilerinin ya da ayarlarının ayrı ayrı düzenlenmesi söz konusu oluyor.

YouTube Kids
her ne kadar genel tabiriyle çocuklar için olsa da aslında kendi içinde de yaşa göre bir filtreleme mekanizması sunuyor. Böylece okul öncesi (4 yaş ve altı), küçük (5-7 yaş) ve büyük (8-12 yaş) arasından seçim yapılıp ilgili içerikler listelenebiliyor.

Tamamen anne-baba kontrolündeki uygulamada arama fonksiyonu kapatılıp; izlenmesi istenmeyen içerikler kolayca sınırlandırılabiliyor.

Zaman takibi de mümkün

Anne-babalar çocuklarının
YouTube Kids'te
çok fazla vakit geçirmesini önlemek adına uygulamada sunulan zamanlayıcı özelliğini de kullanabiliyor. Bu sayede izlenen videolar takip edilebildiği gibi çocukların uygulamada geçirdikleri zaman da net bir biçimde görülebiliyor.

Her ne kadar daha çok akıllı telefon ve tabletler düşünülerek mobil uygulama geliştirilmiş olsa da aslında YouTube Kids'in özel bir web sayfası da var:

#youtube
#youtube kids
#çocuklar için youtube
#çocuklara özel youtube
3 yıl önce