|
Mutfakta hijyen
Mutfakta hijyene önem vermek son yıllarda daha çok anlaşıldı. Uzmanlar sağlıklı beslenmek için sofralarda salata ve çorbalara ağırlık vermenin daha doğru olduğunu söylüyor. Sebze, meyve ve çorbalar kalori açısından düşük, vitamin açısından çok zengin besinler. Ancak bu tür yiyeceklerin hazırlanması sırasında özelliklerini kaybetmemeleri için çok dikkat etmeniz gerekir. Dünya Sağlık Örgütü'nün öncülüğünde yapılan araştırmalarda besin kaynaklı enfeksiyon türlerinin 13'ünün yüzde yüz olasılıkla yemeklerin hijyen kurallarına dikkat edilmeden hazırlanmasından kaynaklandığı tesbit edilmiştir. Satın aldığımız ürünlerin öncelikle imal ve son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi şart. Dondurulmuş ürünlerin satın alımında ürünlerin dondurulduktan sonra çözülüp tekrar dondurulmamış olmasına özen göstermeliyiz. Taze sebze ve meyve alırken de görünüşlerinin bozulmamış, kokularının güzel olmasına dikkat etmeliyiz.

Mutfakta yemek yapmaya başlamadan önce ellerimizin iyice yıkanmış olmasına dikkat edelim. Unutmayalım hijyen ellerde başlar. Et, sebze, ekmek hatta meyveyi farklı mutfak tahtalarında keselim. Besinler hazırlama sırasında ne kadar çok işlem görürse mikroorganizmalarla kirlenme o denli çok olur. Bu nedenle yemekleri hazırlarken oda sıcaklığında çalışıldığı için, mümkün olduğunca hızlı hareket etmeli ve beklenmesi gereken yiyecekleri buzdolabında bekletmeliyiz. Hastalık yapabilecek şüpheli besinleri özellikle küflenmiş olanları asla kullanmayın. Çiğ yenecek sebze ve meyveleri, pişecek sebzeleri, temizlenmiş pişmeye hazır tavuk, balık, parça et ve yumurtaları iyice yıkayın. Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından şüphelenirseniz taze sebze ve meyveyi 20 dk. tuzlu veya sirkeli suda bekletin.

Baharatlı tavuk

MALZEMESİ: 10 adet tavuk but baget, 1 adet soğan, 1 adet domates, 1 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı domates ve biber salçası, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı köri, 1 çay kaşığı muskat, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, yarım limon suyu, tuz.

YAPILIŞI: Soğanı piyazlık doğrayalım. Sarmısak ve domatesi rendeleyelim. Domatesi, yarım limon suyu beraber bir tencereye alalım. Salçayı ekleyerek iyice ezelim. Soğan, sarmısak ve baharatları ekleyelim. En son olarak tavuk butlarını tencereye koyarak bu karışımı tavuklara iyice bulayalım. Tencerenin kapağını kapatarak buzdolabına koyalım. Birkaç saat bu terbiyede bekletelim. En son olarak tavuk butlarını bir fırın tepsisine dizelim. Çıtır çıtır olana dek kızartalım.
#Baharatlı Tavuk
#Mutfak
#Hijyen
23 yıl önce
Mutfakta hijyen
Korku zamanı
Boykotta kafalar neden karışık
Kimin enflasyonu
Terör örgütü elebaşı olarak İsrail portresi…
Hamas’ın ateşkesi kabulü ve İsrail’in Refah Operasyonu