|
Senaryoyu Hollywood yazdı
Yorum zebil... Bu saldırıyı, mutlaka "içeride" (Langley'de) ayağı olan uluslararası bir güç, bir büyük devlet, bir terör konsorsiyumu gerçekleştirmiştir... Ya da uzaylılar.

Ya da yirmibirinci yüzyılda ABD'yle rekabete hazırlanan Çin.

Ya da İran.

Ya da Libya, Afganistan, Irak...

Ekonomik olarak Afganistan'dan "iyi durumda" olduğumuza göre, Türkiye'yi de hesaba katmak lazım.

Olamaz mı?

Ne diyordu Milli Savunma Bakanımız Sayın Sabahattin Çakmakoğlu?

"İnsan hakları vesair gibi değişik görüşlerle olumlu telakki edilen hareketlerin ileride terörizme dönüşebileceğini dikkate almak lazım..."

Hay hay, alalım!

ABD'deki saldırı konusunda en ilginç yorumu, bana kalırsa, Çin yaptı.

Çin entelijansiyasına göre, ABD, mevcut hegemonyasının bedelini ödüyor. Çünkü, bu ülkenin uluslararası sahnedeki hakimiyeti, öte yandan terörizmi besleyen en önemli faktör. Dünyada hegemonyacılık zihniyeti devam ettikçe, aşırı uçlardan kurtulmak mümkün olmayacak.

Başkent Pekin'de ikamet eden Zhang Lili adlı bir kadın da şöyle demiş: "Amerikalılar çok küstah, kendilerini dünyanın jandarması sayıyorlardı, işte bakın şimdi neler oldu!"

Bu saldırıyı, kimin, hangi grupların gerçekleşmiş olduğu, olabileceği, olayın büyüklüğü ve Amerika'nın buna tepkisi gözönüne alınınca, önemini yitiriyor.

Taliban yönetimine karşı savaşan "İttifak" güçlerinin Pekin temsilcisi Abdülbasir Hotak, "ABD'ye yönelik saldırıların Usame bin Ladin, Pakistan İç İstihbarat Servisi (ISI) ve Taliban üçlüsünün eseri" olduğunu söylese de, Amerikalılar şimdilik bunu yemiyor.

Nitekim, ABD Dışişleri Bakanı Powell, "Saldırıyı Usame bin Ladin'in gerçekleştirdiğini söyleyemeyiz" mealinde bir açıklama bile yaptı.

Peki kim?

Kimler?

Saldırıyı, ABD hegemonyasına karşı çıkan, ya da bu hegemonyanın sürmesinde çıkarı olan yeni bir "güç konsorsiyumu"nun gerçekleştirmiş olabileceği ihtimali çok yüksek, ama bu güç hiçbir zaman refüze edilmeyecek, edilemeyecek ve fatura, her zaman olduğu gibi, ABD'nin "terör destekçisi" ilan ettiği gariban İslam ülkelerine çıkarılacak.

Çünkü, soğuk savaşın sona ermesiyle ortaya çıkan (oluşturulan) yeni "düşman konsepti" bunu öngerektiriyor.

Bu saldırı, hiç kuşkusuz, dünyanın en büyük operasyonel gücü olan ABD'nin, operasyonlarında ya da olası bir savaşta daha rahat hareket etmesini sağlayacak.

Umur Talu'nun da altını çizdiği gibi, "ABD yönetimleri ve Pentagon, niyeti ve gerekçesi ne olursa olsun, her savaş adımında kamuoyunu ikna etmeye yönelir. Çünkü bazen dünyayı ABD'den ibaret sayan, bazen de dünyanın geri kalan kısmıyla hiç ilgilenmeyen Amerikan kamuoyu, ancak yüce bir amaçla ikna olur..."

Nedir bu yüce amaç?

"Küresel bütünleşme"yi tehdit eden saldırılara karşı, ABD'nin yeryüzündeki etkinliğini artırmak, hegemonya alanını genişletmek mi?
#ABD
#Hollywood
#Terör saldırısı
23 yıl önce
Senaryoyu Hollywood yazdı
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi