|
İnsan elde ettiğinden daha fazlasını ister

Sanayi işletmeleri üretim maliyetlerini düşürebilmek amacıyla, genellikle şehirlerin çevresinde, su kaynaklarına yakın yerlere kurulur. Bu yüzden, petrol ürünleri, kimyasal maddeler ve kağıt sanayileri, bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye''de de deniz kıyılarına kurulmuştur. Türkiye''nin önde gelen sanayi kuruluşları, İzmit Körfezi''nden İzmir Körfezi''ne kadar, başta Marmara ve Ege denizleri olmak üzere, sahillerde yer alırlar.

*

Sanayi işletmelerinin baca gazları, kimyasal ve fiziksel atıkları, canlı hayatın sürmesinde vazgeçilmez bir yere sahip olan havayı, suları ve toprakları kirletiyorlar. Çevre sorunları ulusal sınırları aşarak, uluslararası boyutlar kazandı. Çevrenin korunması, bütün dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların başında geliyor. Atmosferdeki karbon gazlarının yol açtığı küresel ısınma, ülkeleri birlikte çalışmaya ve köklü tedbirler almaya zorluyor.

*

Türkiye''de çevre kirlenmesi ve çevre mühendisliği denilince akla Prof. Dr. Nevzat Kor gelir. Hafta sonunda Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ve yardımcılarının öncülüğünde düzenlenen Kor Hoca''ya sevgi ve saygı toplantısına katıldım. Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, İsmail Kahraman, Prof. Dr. Hizmet Özdemir, Prof. Dr. Adem Baştürk, Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Prof. Dr. Lütfi Akça, Prof. Dr. Hasan Sarıkaya, Prof. Dr. İzzet Öztürk, Doç. Dr. Kahraman Emmioğlu, İdris Güllüce ve ben mühendislik hayatının ellinci yılında, değişik yönleriyle Kor Hoca''yı anlattık.

*

Batı dünyasının başını çektiği, “daha büyük daha güzeldir” diyen, sınırsız büyüme stratejisinden kaynaklanan, ölçüsüz ve dengesiz ekonomik büyüme, her alanda etkilerini göstermeye başladı. Büyük ölçekli depremler, nükleer santral kazaları, ölüm saçan kasırgalar, şehirleri yok eden sel baskınları, dizginlenemeyen fiyat artışları ve zincirleme yayılan finansal krizler, bütün ülkelerin yönetimlerini sarsıyorlar.

*

Göz boyacı ve aldatıcı pazarlama yöntemleriyle, dünya ölçeğinde kamçılanan açgözlülük, gelir seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun, toplumları büyük bir yoksulluk krizine sürüklüyor. Avrupa''daki her ülke, kendini Amerika ya da Almanya karşısında yoksul hissediyor. Batı ülkeleri, dünyanın, yüz yüze olduğu çevre sorunlarını görmezlikten gelerek, Amerikalıların tüketim seviyesine ulaşmak için yarışıyorlar.

*

Sınırlı dünyada sınırsız büyüme olmaz. Amerika, Japonya ya da Almanya, dünyanın sınırlı kaynaklarından ihtiyacından daha fazlasını alırsa, kendisiyle birlikte bütün dünyayı ölüme götürür. Dünyanın ölümünü geciktirmek için, sürdürülemez sınırsız büyüme modellerinden, sürdürülebilir sınırlı büyüme modellerine geçilmelidir.

*

Sınırsız ekonomik büyüme sanal, sınırlı ekonomik büyüme doğaldır. İnsanlar nasıl büyüyorsa, ekonomileri de öyle büyümelidir. Büyüme sınırsız olsaydı, insanların başları da bulutlarda gezer olurdu.

*

Bulutlardaki insanların ayaklarını yere mühendisler çekecekler.

*

Topraktan uzaklaşan gerçekten uzaklaşır.

*

Topraktan gelen toprağa dönmelidir.

12 yıl önce
İnsan elde ettiğinden daha fazlasını ister
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle