|
Sanmayın bu tekerlek kalır tümsekte

Gerçeğin coşkusunu duyanlar, hayatın şiirini yakalarlar. Şiir gerçeğin, en güzel, en yalın ve en etkili biçimde ifade edilmesidir. Doğal olan gerçektir, gerçek olan doğaldır. Doğallığın sesi olmayı başaran şiir, gerçeğin sesi olmayı başarır. Şiir güzel olanı aramaktır. Çünkü hayatın bütün boyutlarında güçellikte yarışanlar, gerçeğin gücünden ararlanmasını ve hayatı dönüştürmesini bilirler.

*

Türkiye''de düşüncesini şiire, şiiri eylemine yansıtan şairlerin başında, edebiyatın her dalında ölümsüz eserler veren,Necip Fazıl gelir. O Tanzimat sonrası Türk tarihini didik didik ederek, Türkiye''de sorgulayıcı, eleştirel tarihçiliğin de öncülüğünü yapmıştır. Ona göre, bütün dallarıyla birlikte gerçeği aramayan sanat ve bilim, insanlığa önemli bir yarar sağlamaz.

*

Hafta sonunda Sabahattin Zaim Üniversitesi, Dil ve Edebiyat Derneği, Eyüp Kaymakamlığı, Belediyesi, Müftülüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü''nün düzenlediği, “Necip Fazıl''ı Anma Paneli”ne katıldım. Edebiyat dostu Recep Garip''in yönettiği panelde, Doç.Dr.Şükrü Karatepe ve Mehmet Niyazi Özdemir ile birlikte “Kaldırımlar”ın değil, “Çile”nin şairi olarak anılmak isteyen Necip Fazıl''ın düşünce ve eylem dünyasını ele aldık.

*

Çilenin insana düşüncede derinlik, sanatta incelik ve eylemde olgunluk kazandırdığının bilincinde olan Necip Fazıl''ın, Çile şiirinin, her mısrası insanın iç dünyasını hem yıkan, hem de inşa eden gizemli bir sesleniştir. Çile''ye bütün olarak bakıldığında, çalkantılı bir dönemde, entellektüel kriz içinde olan bir şairin gözünden,bütün insanlığın yitirdiği Cennet''in bulunuşu anlatılır.

*

Necip Fazıl''ın her şiiri gibi, her kitabı da düşünce ve eylem dünyasının bir parçasıdır. Onun kadar şiirini düşünce ve eyemine başarıyla yansıtan başka birşair yoktur. Onun başı hep yükseklerdedir, hiçbir zaman ümitsizliğe düşmez, karamsarlıkla düşünce ve eylemin doruklarına tırmanılamayacağını bilir. O yarınlara ümit ve güvenle bakarken, yoksullukların kaynaklarını kurutur, zenginliklere de yeni açılımlar kazandırır.

*

Yeşil Tuna, cömert Nil, güçlü Fırat ve sakin Dicle''nin ortasından aktıkları şehirleri dönüştürdükleri gibi, Necip Fazıl da düşünceleri, şiirleri ve eylemleriyle, Anadolu şehirlerini bir bir dönüştürmüştür. Şehirlerin özlerini korukayarak, dönüşmeden dönüşmelerinde, şiir dünüşce ve eylem arasında iletişim ve etkileşimi sağlayan köprüdür.

*

Toplumları şiirleriyle düşünce ve eylem arasında sağlam köprüler kurabilen büyük şairler dönüştürürler. Şairler dünüşceyi eyleme, eylemi dünüşceye yükleyen şiirleriyle, hergün yeniden doğarlar.

*

Şiriin doruklarında kötümserlik rüzgarları esmez.

*

Ölümsüz şiirler yeryüzünden önce gökyüzünde yazılırlar.

13 yıl önce
Sanmayın bu tekerlek kalır tümsekte
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’