|
Önce şahit olmak lazım

Savaş ve katliam makinası İsrail"in Gazze"ye saldırısı devam ediyor. Karşısında mukabil cevap verecek bir güç yok, ama bu durum savaş makinasında en ufak bir tereddüde, asalet duygusuna, acımaya yol açmıyor. Karşısında ölenlerin insan olduklarına dair zerre kadar bir bilinç yok. Bu kadar alçakça, bu kadar gaddarca bir katliamı, soykırım tecrübesi yaşamış kendi halkına nasıl izah eder diye düşünesi geliyor bin an için insanın. Doğrusu, İsrail"de bütün İsrail vatandaşlarının bu kadar bariz sivil katliamını, bebek cinayetlerini onayladığını düşünmemek istiyor insan. Nitekim zaman zaman bu katliamlara karşı ciddi Yahudi muhalefetinin sesini duyuyoruz. Bazı Yahudi yorumlarının bu yapılanları asla onaylamadığını biliyoruz. Dünyanın bir çok yerinde, bilhassa Amerika"da bazı Ortodoks Yahudilerin siyonizme de onun bu katliamlarına da şiddetle muhalefet ettiklerini biliyoruz.

Bilhassa Türkiye"deki Musevilerin İsrail"in yaptıkları dolayısıyla sorumlu tutulması asla doğru değil. AK Parti İstanbul iftarına katılan bir Musevi vatandaşımızın, bu hususu bilhassa vurguladığını ifade etmek isterim. Şabat gününe denk geldiği için 20 yıldır hiç Cuma gecesi bir yere çıkmamış olduğu halde, sırf bu konudaki tavrını koymak üzere protestolara katıldığını anlatıyordu.

Ancak dünyanın sessiz kalarak, hatta kalmayarak ama ses verdiğinde maalesef onaylayıp destekleyerek, tepki verdiği bu dört dörtlük katliamlara, İsrail halkının muhalefet etmesini beklemek biraz safdillik olur.

İsrail"in sivillerin üzerine bombalar yağdırdığı esnada panoramik bir tepeden olup bitenleri canlı canlı biralarını içerek ve eğlenerek seyreden İsrail vatandaşlarına dair görüntüleri hep beraber izledik. CNN muhabiri sağ olsun, ama bu görüntüleri hafif bir eleştirel tonla yansıtması bile onun işinden olmasına yol açtı. Onu da Türkiye"deki basın özgürlüğüne dair destanlar yazan Freedom House düşünsün diyecek halimiz yok. Kaydediyoruz bu insanlığın, haysiyetin, onurun esfeli safilin noktasına alçalışını kaydediyoruz. Ona da şahitlik ediyoruz.

Daha ötesini sosyal medyadan izliyoruz. Nasılsa insanların en alçak bilinçaltlarının gün yüzüne çıktığı alandır aynı zamanda sosyal medya. Neleri ifşa ediyor?

Plajda oynarken İsrail deniz kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu cesetleri parçalanarak ölen küçücük 4 çocuk. BU 4 çocuğun ölüm haberleri üzerine İsrail vatandaşı sosyal medya takipçilerinden gelen tepkilerden bir demet:

Daria Konaev: "Çok güzel, bırakın gebersinler"

İbraince yazılı isim: "Sadece 4 mü? Daha fazlasını öldürebilmeliydik, umarım bir dahaki sefere"

Julia Kamha: "Ardarda geberin, Arap çöpleri"

Shikma Zerah: "400 olmaması çok kötü"

Moer Bar?: "40000 olmaması çok kötü"

Banit Architecter: "Neden sadece 5: Gazze"de daha çok çocuk var"

Avi Elmakayes: "Rahatlıkla daha çok çocuk ekleyebiliriz"

İbranice bir isim: "Fazla bir şey değil, daha çok terörist çocuk var"

Yoav Maimon? "Bütün Araplara ölüm"

David Elmaliyah: "Sadece 3 olması çok kötü, büyümeden ve terörist olmadan 30000 çocuğun ölmesi lazım"

Ansal Tavosifar: "En iyi Arap mezardaki Araptır"

Julia Kamha: "Her Arap çocuğu geleceğin bir teröristidir, hepsini bombalayın"

İbranice bir isim: "Çocuklarınız terörist, siz nasıl Arap iseniz"

Adir Adaki: "Neeeeeee? Sadece 4 mü? Lanet olsun!"

Yohay Hadad: "Hepsi de büyüyecek ve her halükarda terörist olacak. Onları küçükken öldürmeliyiz"

Itzik Davidyan: "4 çocuk kimin umurunda? Onlar insan bile değil, büyüyorlar ve terörist oluyorlar, hepsinin canı cehenneme"

İbranice bir isim: "Araplar mikroptur, bertaraf edilmeli, katılmıyorsan s..tir ol git"

Slavik Mironov: "Her günün haberleri böyle olsun"

Almog Sela: Lalalalalala bu gece bir koyun kestik ve parti yaptık, nihayet parti için iyi bir sebep"

Yorumlar böyle devam ediyor. İsrail"in bu vahşetini halkına anlatmak gibi bir sorunu olmadığı anlaşılıyor. Tabii ki belki de bütün halkı değil, ama bu vahşetini onaylayacak ve teşvik edecek miktarda bir halk desteği olduğu açık.

Soykırım tecrübesi yaşamış ve bütün dünyaya bu tecrübeden dolayı bir etik kodunu üretip empoze etme hakkı elde etmiş bir halkın içinden bu kadar vahşice bir tavrın nasıl çıkabildiğini kim sorgulayacak?

Elbette ki sorgulamak için önce görmek, şahit olmak lazım.

10 yıl önce
Önce şahit olmak lazım
İbn Sina"nın "Namaz Risalesi"nin hatırlattıkları
Amerikan faşizmine karşı omuz omuza…
Son ezan
Refah’ta İsrail var!
Yeryüzündeki cehennem