ABD artık istenmeyen ülke: Güvenilirliği ve itibarı dip yaptı

Sernur Yassıkaya
00:00, 19/08/2021, PerşembeG: Güncelleme: 04:26, 19/08/2021, Perşembe
Yeni Şafak
ABD artık istenmeyen ülke: Güvenilirliği ve itibarı dip yaptı
Afganistan fiyaskosunun ardından güvenirliği dip yapan ABD, istenmeyen ülke konumuna düştü.

Kabil kriziyle Washington’un iyice görünür hale gelen tek taraflı kaos politikasına müttefiklerden sert eleştiriler yöneltilirken, bölge ülkeleri Amerikan kurumlarına kapılarını bir bir kapatmaya başladı. Pakistan başta olmak üzere Kırgızistan ve Özbekistan CIA’ya faaliyet göstermek için izin vermedi. Çin’in yarı resmi yayın organı Global Times’ta “Tayvan Afganistan’dan ders çıkarsın” başlığıyla bir makale yayımlandı.

Ocak ayında “Amerika geri döndü” sloganıyla göreve gelen Joe Biden yönetiminin Afganistan fiyaskosu, ABD’yi küresel çapta istenmeyen ülke konumuna düşürdü.
Adımını attığı her ülke ve bölgede arkasında kaos bırakan Washington’ın amaç ve hedeflerindeki belirsizlik ABD’ye müttefik ülkelerde dahi tepkiyi artırmış durumda. ABD’nin tek taraflı politikalarıyla, Kuzey Atlantik İttifakı’nın (NATO) da itibarını ve gücünü zayıflattığı belirtilirken, Washington’ın ilişkiye girdiği ülkeleri yarı yolda bırakan ve sorumluluk alamayan politikaları karşısında tepki çığ gibi büyüyor.
Öyle ki New York Times’ta yayımlanan makalede Amerikan askeri varlığının Afganistan’dan çekilmek zorunda kalmasının ardından ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı’na (CIA) bölgede kapıların kapandığı kaydedildi.

CIA’E YER YOK

  • CIA’in başta Pakistan olmak üzere Afganistan’a komşu ülkeler Kırgızistan ve Özbekistan’da faaliyet göstermek için yollar aradığı ancak hiçbir bölge ülkesinin şu ana kadar bu isteğe olumlu cevap vermediği belirtildi.
    Pakistan, 2011’de ABD’yi kullandığı üslerden atmıştı. Washington’ın yeniden kapısını çaldığı İslamabad’ın ise Afganistan’a yapılacak her operasyon öncesi CIA’in belirlediği hedeflerin kendilerince onaylanması şartını direttiği ve anlaşmanın sağlanamadığı belirtildi.
    Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi geçen ay
    “hiçbir ABD üssüne izin verilmeyeceği”
    ifadelerini kullanmıştı.

EVİNE DÖNDÜ

Yine New York Times’a konuşan bir Fransız analist François Heisbourg, Afganistan’da olup biten nedeniyle Amerikalılara güvenilemeyeceği algısının uzun dönemde derinleşeceğini belirterek,
“Biden Amerika geri döndü dediğinde insanlar ‘Evet, Amerika evine döndü’ karşılığını verecek”
sözleriyle Washington’ın girdiği itibar krizini gözler önüne serdi.

NATO’NUN EN BÜYÜK YENİLGİSİ

  • Washington’ın tek taraflı siyasetine müttefiklerinden de sert tepki geliyor. Eski NATO Genel Sekreteri Lord George Robertson, hem Donald Trump hem de Joe Biden’ın, NATO’nun birlikte hareket etme prensibini boşa çıkardığı eleştirisini yöneltti. İngiltere’nin eski ulusal güvenlik yetkilisi Lord Peter Rickets da, Trump ve Biden’ın tek taraflı hareket ettiğini belirterek, Afganistan’da olup bitenin NATO’yu küçük düşürdüğünü ve birliğe zarar verdiğini kaydetti. Eylül ayında Almanya Şansölyesi olması beklenen Armin Laschet de
    “NATO’nun kuruluşundan beri karşılaştığı en büyük yenilgi”
    sözleriyle ABD’ye tepkisini gösterdi. ABD’ye yöneltilen eleştiriler arasında
    “NATO, Rusya’ya karşı savaşmaktan bahsediyor ama Afganistan için dahi 3-5 bin asker bulamıyor”
    yorumu da yer aldı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/19/04/23/resized_4b94b-8ca6cd53mansetek.jpg

HEGEMONİK GÜCÜN SONU

Ağustos ayı başında The National Interest dergisinde çıkan bir analizde ABD’nin küresel hegemonyasının çöküş yaşadığı belirtilmişti.
Yazıda, ABD’nin artık müttefiklerine söz geçiremediğine, geniş çaplı ve uzun süreli operasyonlarda üstünlük sağlayamadığına işaret edilmişti.
Rusya ve Çin gibi potansiyel rakiplerine meydan okumasına karşın, dış politikada ABD’nin güç yarışında artık bocaladığı belirtilen makalede, Afganistan da bu duruma örnek gösterilmişti.

ÇİN’DEN TAYVAN’A MESAJ

  • ABD’nin küresel itibar ve güven kaybını fırsata çeviren ilk ülke ise Çin oldu.
    Çin’in yarı resmi İngilizce yayın organı Global Times’ta,
    “Tayvan Afganistan’dan ders çıkarsın”
    başlığıyla bir makale yayımlandı. Yazıda Afganistan örneğinden yola çıkılarak, ABD’nin herhangi bir çatışmada Tayvan’ı yüzüstü bırakabileceği ileri sürüldü ve adeta aba altından sopa gösterildi.
    Çin ayrıca ada etrafında hava ve deniz unsurlarıyla geniş çaplı bir tatbikat da düzenliyor.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026