|

ABD Selman'a sahip çıktı: O bir reformist

ABD Senatosu’nun gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti oturumundan sonra açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı savunarak, "Suudi Veliaht Prens Selman, ülkesini reformist bir istikamete soktu" dedi. ABD Savunma Bakanı James Mattis ise, "Veliaht Prens'in dahlinin olduğuna dair açık bir delilimiz yok. Ne istihbaratta ne de kimsede açık bir delil yok" şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
21:32 - 28/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:06 - 29/11/2018 Perşembe
IHA
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Senatosu, gazeteci Cemal Kaşıkçı oturumu düzenledi. Oturumun sonunda açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı savunarak, "
Suudi Veliaht Prens ülkesini reformist bir istikamete soktu
" dedi.
Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme emrinin Muhammed Bin Selman’dan geldiğine dair bir raporun bulunmadığını söyleyen Pompeo,
Kaşıkçı cinayetinin tam olarak
aydınlatıldığında Trump yönetiminin cezai önlemler alacağını belirtti.
Senato yasa tasarısı hazırlayacak

Pompeo, ABD Senatosunun Suudi Arabistan için Kaşıkcı cinayeti ile Yemen iç savaşı hakkında bir tasarı hazırladığını aktardı.

Mttis de Prens Selman'ı savundu

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin ses kaydını dinlemediğini ancak kaydın çevirisini okuduğunu ifade etti. Mattis, ABD yönetiminin değerlendirmesinde bir değişiklik olmadığını ve cinayetin kimin tarafından işlendiğine ilişkin henüz ellerinde net bir sonuç olmadığını öne sürdü.

Kaşıkçı cinayetinin hesabının sorulması konusundaki tutumlarında da değişiklik olmadığını belirten Mattis, "Veliaht Prens'in (Muhammed Bin Selman) dahlinin olduğuna dair açık bir delilimiz yok. Ne istihbaratta ne de kimsede açık bir delil yok." diye konuştu.

Konuyla ilgili tüm istihbari bilgileri bizzat okuduğunu anlatan Bakan Mattis, Kaşıkçı cinayetine ilişkin ses kaydını dinleyip dinlemediğine ilişkin soruya şu cevabı verdi:

  • Hayır, o dili anlayamam ama ülkemize hizmet etme konusunda yeterince zaman harcadım ve durumun ne kadar can sıkıcı olduğunun farkındayım. Orada konuşulanları anlamam gerekiyordu ve o kayıt olduğu iddia edilen kaydın çevirisini okudum. Kayıt bizde yok. Veya varsa da ben bilmiyorum. Kaydın çevirisini verildiği gün iki kez okudum.


CIA Direktörü Haspel toplantıya alınmadı

Kaşıkçı cinayetine ilişkin Trump’ın görevlendirmesiyle İstanbul’a giderek, cinayet hakkındaki bilgi ve belgeleri alan CIA Direktörü Haspel’in ise senatodaki oturuma alınmadı. Amerikan medyasında yer alan haberlerde, Haspel’in oturuma katılmasının Beyaz Saray tarafından istenmediği ve bu sebeple CIA Direktörünün senatörlerin karşısına çıkmayacağı öne sürüldü.

#Mike Pompeo
#ABD
5 yıl önce