|

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos kararını verdi: 124 milyar dolarlık servetini bağışlayacak

Amazon’un kurucusu ve dünyanın sayılı zenginlerinden Jeff Bezos, 124 milyar dolarlık servetini bağışlama kararı aldı. Bezos, servetinin büyük kısmını hayır işlerine bağışlayacak.

09:45 - 15/11/2022 Salı
Güncelleme: 09:56 - 15/11/2022 Salı
Diğer
Jeff Bezos
Jeff Bezos
Jeff Bezos, milyarlarca dolarının çoğunu yaşamı boyunca hayırseverlik amaçlarına bağışlamayı planladığını söyledi. Amazon’un kurucusu olan Bezos, dünyanın en zengin diğer insanlarına kıyasla hayırsever yardımlar için yıllarca süren eleştirilerin ardından ilk kez bunu yapmayı
taahhüt etti.

Jeff Bezos, servetinin büyük kısmını iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve toplumsal “birleştiricileri” desteklemek için kullanmayı planladığını söyledi. Bloomberg’in Milyarderler Endeksi’ne göre Bezos, yaklaşık 124 milyar dolar değerinde. Bezos eskiden dünyanın en zengin insanıydı, ancak Amazon hisseleri düştükçe net değeri daraldı ve en zengin dördüncü konumuna geriledi. Amazon, geçtiğimiz yıl tüm zamanların rekorunu kırarak 188,11 dolar hisse değerine ulaştığında Bezos, 200 milyar dolar üzerinde servete sahipti.

“Hayır işleri ve şirket kurmak benzer şeyler”

Bezos,
“Hayır işlerini etkisiz bir şekilde yapmanın çok yolu var. Dolayısıyla çok dikkatli düşünmelisiniz ve ekibinizde harika insanlar olmalı”
dedi. Bezos’a göre hayır işlerini etkili bir şekilde incelemek ve yönetmek gerekiyor tıpkı Amazon’u kurup işletmek gibi. Milyarder isim, yapacağı bağışları ve hayır işlerini dikkatlice inceleyeceğini ve bir metodoloji oluşturarak ilerleyeceğini aktarıyor. Bezos, dünyanın en zengin insanlarından bazılarının servetlerinin çoğunu hayır kurumlarına bağışlama vaadi olan Giving Pledge anlaşmasına katılmamıştı.
  • Giving Pledge, Bill Gates ve Warren Buffett tarafından oluşturulmuş bir organizasyon.
Öte yandan Bezos, kendi kurduğu
Bezos Earth Fund
’a
10 milyar dolar
bağış taahhüdü vermiş ve yaklaşık
1 milyar dolar
kadar bağışta bulunmuş durumda.

Bezos’un yaşamı boyunca şimdiye kadar kabaca 2,5 milyar dolar bağışladığı düşünülüyor. 2019 yılında boşanmış olduğu eski eşi Mackenzie Scott ise oldukça cömert. Scott, 2020 yılından bu yana 12,8 milyar dolar bağışlamış durumda.


#​Amazon
#Jeff Bezos
1 yıl önce