BM raportörleri İsrail'in Gazze ve Orta Doğu'daki saldırılarına tepki gösterdi: Barışa giden yolu baltaladı

20:18, 15/09/2025, PazartesiG: Güncelleme: 20:46, 15/09/2025, Pazartesi
AA
BM raportörleri İsrail'in Gazze ve Orta Doğu'daki saldırılarına tepki gösterdi: Barışa giden yolu baltaladı
Fotoğraf: Arşiv

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri George Katrougalos ve Mary Lawlor, İsrail'in Gazze ve Orta Doğu'daki saldırılarını kınayarak sivillerin hedef alınmasını uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirdi. Katrougalos, "İsrail, daha fazla yıkımı önlemek, rehineleri serbest bırakmak ve barışa giden yolu açmak için güvenilir birkaç yoldan birini açıkça baltaladı." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) uluslararası düzen konusundaki raportörü George Katrougalos ve BM İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor, İsrail'in Gazze ve Orta Doğu'da gerçekleştirdiği saldırılara tepki göstererek, özellikle sivillerin hedef alınmasını eleştirdi.

Katrougalos ve Lawlor, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 60'ıncı Oturumu kapsamında Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki duruma ilişkin raporlarını, düzenlenen basın toplantısında sundu.

İsrail'in Batı Şeria'da işlediği suçlar ve Gazze'deki soykırımına işaret eden Katrougalos, bunun yanı sıra İsrail saldırıları nedeniyle Orta Doğu'da uluslararası hukuk düzeninin baltalandığı ve bunun başka mağdurlarının olduğunu kaydetti.

Katrougalos, "İsrail'in neredeyse tüm komşularına ve hatta İran gibi Katar'a yönelik bazı komşu olmayan devletlere yönelik saldırıları kaçınılmaz bir hukuksuzluk örüntüsü oluşturuyor." dedi.

İsrail'in Katar'a yönelik son saldırısının emsalsiz olduğuna işaret eden Katrougalos, "İsrail bu saldırıyla, daha fazla yıkımı önlemek, rehineleri serbest bırakmak ve barışa giden yolu açmak için güvenilir birkaç yoldan birini açıkça baltaladı." ifadelerini kullandı.

Katrougalos, İsrail'in tüm bu saldırılarının, ABD'nin açık veya örtülü desteğiyle gerçekleştiğini belirtti.

İsrail'in eylemlerinin cezasız kaldığı, hesap verebilirliğin olmadığı ve uluslararası hukukun seçici bir şekilde uygulandığını hatırlatan Katrougalos, bu durumun BM'nin güvenilirliğini, çok taraflılığı ve BM Şartı ve insan hakları hukuk sistemine dayanan uluslararası dünya düzenini zayıflattığını vurguladı.


"İsrail, Filistinli sivillere kesinlikle saygı duymuyor"

Lawlor ise Gazze'deki halkın ve buradaki insan hakları savunucularının felaket durumda olduğunun altını çizdi.

Gazze'deki insan hakları savunucularının defalarca yerlerinden edildiğini aktaran Lawlor, bu insanların açlık nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.

Lawlor, "Bir insan hakları savunucusu bana 'aynada kendini artık tanıyamıyorum' dedi. Bu kadın çok kilo vermiş. İnsan hakları aktivistlerinin birçoğu İsrail tarafından zaten öldürüldü. Bu, hedef gözeterek ve rastgele öldürmedir. İsrail, Filistinli sivillere kesinlikle saygı duymuyor." değerlendirmesinde bulundu.


Doha'daki saldırıyı İsrail kabullendi BM yok saydı
Dünya
Doha'daki saldırıyı İsrail kabullendi BM yok saydı
BM: İsrail'in Katar'ın başkenti Doha'ya düzenlediği hava saldırıları dünyayı şok etti
Dünya
BM: İsrail'in Katar'ın başkenti Doha'ya düzenlediği hava saldırıları dünyayı şok etti
BM rekor düzeydeki askeri harcamalar konusunda uyardı: Barış ve kalkınmaya yönelik tehdit
Dünya
BM rekor düzeydeki askeri harcamalar konusunda uyardı: Barış ve kalkınmaya yönelik tehdit
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026