|

Ciddi tedbirlerle mücadele sürüyor

Çin’in Vuhan şehrinde yaşayan Türk vatandaşları başta olmak üzere 42 kişiyi başarılı bir biçimde tahliye eden Pekin Büyükelçiliği, ülkede kalan vatandaşlara da 7/24 hizmet veriyor.

Aybike Eroğlu
04:00 - 11/02/2020 Salı
Güncelleme: 11:15 - 11/02/2020 Salı
Yeni Şafak
Abdulkadir Emin Önen
Abdulkadir Emin Önen

Çin’in Vuhan şehrinden yayılan yeni tip coronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bölgede yaşayan Türk vatandaşları başta olmak üzere 42 kişiyi başarılı bir biçimde tahliye eden Pekin Büyükelçiliği, ülkede kalan vatandaşlara da 7/24 hizmet veriyor.

Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, tahliye sürecinin ardından ülkedeki son duruma ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi vermek üzere İstanbul’a geldi.

TÜRKLERDE VİRÜS YOK!

Yeni Şafak’a özel açıklamalarda bulunan Önen,gerek sosyal medya, gerekse oluşturulan wechat hesaplarıyla Çin’de bulunan Türk vatandaşlarına ulaştıklarını belirterek, “Vatandaşlarımız da bir durum olduğunda bize ulaşıyor. Şu an ülke genelindeki tüm vatandaşlarımızı tahliye etme gibi bir durumumuz yok, vatandaşlarımızın böyle bir talebi de yok. Hiçbir ülke de kendi vatandaşını ülke dışına çıkarmaya çalışmıyor” dedi. Çin’deki hiçbir Türk vatandaşına virüs bulaşmadığını aktaran Önen, “Umarız böyle devam eder. Vatandaşlarımıza mecbur olmadıkça dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Zorunlu alışverişleri veya başka durumlar dışında zorunda kalmadıkça dışarı çıkmayın diyoruz. Aynı tedbirleri kendimiz için de alıyoruz” diye konuştu.

3 MİLYAR SEYAHAT GERÇEKLEŞTİ

Virüs olayının patlak verdiği günlerin Çin yeni yılına denk geldiğini hatırlatan Önen, “Ülke genelinde bir tatil süreci başlamıştı. Çin genelinde 15-20 gün içinde 3 milyar seyehat gerçekleşti. Bu kadar yüksek sayıda seyahatın gerçekleşmesi, virüsün Çin geneline yayılmasına neden oldu”diye anlattı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde Vuhan virüsü görülse de vakaların yüzde 99’unun Çin’de görüldüğünün altını çizen Önen, “ Bu vakaların yüzde 80-85’i Hubey eyaleti Vuhan şehrinde. Bu eyalet zaten karantina altında. Başka şehirlerde de nüfusuna oranla rakamlarda yükseklik görüyoruz ama onlarla ilgili de ciddi tedbirler alınıyor. Yurtiçinde turizm amaçlı şehirler arası yolculukları durdurdular. Mümkün olduğu kadar az seyahat etmeleri isteniyor.Çin’in karantina dışında kalan bölgelerinde seyahat yasağı gibi durum sözkonusu değil ama vatandaşlar kendilerini korumak adına tedbirli davranıyor” diye açıkladı.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA 36 VAKA VAR

Çin yönetiminin virüsle ilgili bilgileri anlık olarak paylaştığına dikkat çeken Önen, “Dünya Sağlık Örgütü ile eşgüdümlü çalışıyorlar. Gelişmeler ışığında verileri bizlerle de paylaşıyorlar. Sıkı tedbirlere riayet edilerek çalışmaları sürdürüyorlar. Bize en son ulaşan verilere göre Pekin’de 274, Uygur Özerk Bölgesi’nde 36, Hunan’da 700, Anhui 591, Çongçin’de 400, Şandong’da 347 vaka görüldü. Bir tek Tibet etkilenmemişti, geçtiğimiz hafta orada da 1 vaka görüldü. Böylece Çin’in tüm eyaletleri virüsten etkilenmiş oldu” ifadelerini kullandı.

ÇİN“BİYOLOJİK SİLAH” İDDİALARINI YALANLADI

Büyükelçi Önen, bazı bilim insanlarının ortaya attığı ‘biyolojik silah’ iddialarının Çinli yetkililer tarafından yalanlandığını ifade ederek, “Biz de basından ve sosyal medyadan takip ediyoruz. Biyolojik silah meselesiyle ilgili pek çok komplo teorisi üretiliyor.Resmi açıklamalarda buna bir atıf yok. Hayvandan insana, insandan insana bulaşan bir virüs şeklinde açıklama yapılıyor. Çin bunun böyle olmadığını, salgın anlamında bir virüs şeklinde olduğunu açıkladı. Biz şu an otoritelerin söylediğini dikkate almak zorundayız. Bu tip komplo teorilerini muhtelif bir çok ülke de yayıyor. Şahsi kanaatim öyle olduğunu düşünmüyorum ama bekleyip göreceğiz” ifadelerini kullandı.

BİLANÇO AĞIR OLUR

  • Ülkede maskenin yanısıra tam koruma elbiselerine de ihtiyaç duyulduğu aktaran Önen, sözlerini şöyle sürdürdü:
    “Tıbbi malzeme noktasında bu iki alana yoğunlaşıldı. Çeşitli ülkeler Çin’e bu gibi medikal malzemeleri yardım olarak ulaştırdı. Çin ihtiyacı nedeniyle farklı ülkelerden bu malzemeleri satın da alıyor. Virüs salgını, örgörülemeyen aniden ortaya çıkan bir durum. Çin’in iç ve dış turizmi çok etkilenecek ama bu durum Çin dışında tüm dünya ülkelerini de yakından etkileyecek. 2018-2019 yılı verilerine göre Çin’den 170 milyon insan dünyaya seyahat etti. Çinliler dünyada ciddi döviz bırakan bir millet. Öyle bir turizm alışkanlıkları var. Bu virüsün etkileri önümüzdeki dönemde tüm dünya genelinde anlaşılacak. Özellikle ticaret, virüsün bilançosundan oldukça etkilenecek. Dünyanın üretim üssü denilebilecek bir ülkeden bahsediyoruz. Çin sıradan bir ülke değil. Virüs nedeniyle ekonomisi belli oranda zarar gördü ve görecek ama etkileri ilerleyen dönemlerde ortaya çıkacak. Şu an görüştüğümüz yetkililer, virüsün bir an önce bertaraf edilmesi konusuna yoğunlaşmış durumda. İnsanların sağlığına kavuşması, huzur ve güven ortamının yeniden tesis edilmesi üzerine çalışıyorlar. Diğer tüm konular ise ikinci planda. Ilk önce hayat.. ilk önce insan…”


#Abdulkadir Emin Önen
#Koronavirüs
#Çin
#Vuhan
#Türkiye
4 yıl önce