|

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya ile Kovid-19 aşısının ortak üretimi için anlaşma imzalandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Koronavirüs aşısının ortak üretimi için Rusya ile mutabakat sağlandığını belirten Çavuşoğlu, "Sayın Putin Rus aşısı konusunda telefonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teklifte bulununca, Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanlığı'na talimat verdi ve iki ülke bakanlıkları arasında anlaşma imzalandı. Bu iş birliğine sadece aşının tedariği değil, ortak üretim de dahildir" dedi.

13:52 - 29/12/2020 Salı
Güncelleme: 17:08 - 29/12/2020 Salı
AA
Toplantıdan görüntü.
Toplantıdan görüntü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu 8. Toplantısı için Rusya'ya gitmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşme gerçekleştiren Çavuşoğlu, daha sonra Rus mevkidaşı ile kamera karşısına geçti.

Rusya ile ortak aşı üretimi

Bakan Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya ile ortak koronavirüs aşısı üretimi için mutabakat sağlandığını belirterek,
"Sayın Putin Rus aşısı konusunda telefonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teklifte bulununca, Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanlığı'na talimat verdi ve iki ülke bakanlıkları arasında anlaşma imzalandı. Bu iş birliğine sadece aşının tedariği değil, ortak üretim de dahildir"
ifadelerini kullandı.

"ABD'nin yaptırım kararı egemenliğimize saldırıdır"

ABD'nin Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle Türkiye'nin savunma sanayisini hedef alan yaptırımına da değinen Çavuşoğlu,
"Yaptırım kararı bizim egemenlik haklarımıza saldırıdır. Yaptırımlarla geri adım atmayacağımızı herkes bilir. Bizim Rusya ile ilişkilerimizin sorgulanması yerine, 'Rusya ile nasıl sağlıklı ilişki yürütebilir' buna odaklanmaları gerekir"
dedi.


"Karabağ'da ortak gözlem merkezi için çalışmalar sürüyor"

Karabağ'daki gelişmelere de değinen Çavuşoğlu, "Bölgenin iki büyük ülkesi olarak iş birliğimiz somut sonuçlar doğuruyor. Karabağ konusunda bir ateşkes tesis edildi. Rusya Barış Gücü Misyonu sahada, ortak gözlem merkezimiz de kuruluyor. Bir an önce hayata geçecek ve faaliyetlerini sürdürecek. Burada amacımız kalıcı barış ve istikrar. Bunun için 6'lı format dahil tüm imkanlarımızı seferber etmemiz lazım. Güven artırıcı adımların atılması lazım. Ben inanıyorum ki bu adım atılınca kalıcı bir barışı tesis edeceğiz ve bu şekilde bölgedeki ülkeler arasındaki ilişkileri de normalleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Domateste ihracat kotası artıyor

İki ülkenin ticarette 100 milyar dolar hedefi bulunduğunu ancak salgın sebebiyle hedefin gerisine düşüldüğünü dile getiren Çavuşoğlu, "Bu trendi tersine çevirebiliriz. Ticaretimizi artırmamız lazım ve ticaretin önündeki tarifeleri ve tarife dışı engelleri kaldırmamızda fayda var. Bugün domates ve bazı ürünlerle ilgili kota artırımına, mevcut kota bittikten sonra gidileceğini duymaktan memnuniyet duyduk" diye konuştu.

#Dışişleri Bakanı
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Rusya
#Basın Toplantısı
#Lavrov
3 yıl önce