|

Esed’e zarar vermedi

ABD-İngiltere-Fransız ittifakınca yapılan saldırıyı Yeni Şafak’a değerlendiren Suriye ordusundan emekli Albay Ahmed Arnavud, 14 Nisan sabahı yapılanları ‘tiyatro’ olarak niteledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/04/2018 Pazar
Güncelleme: 03:42 - 15/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Arnavud, 14 Nisan sabahı yapılanları ‘tiyatro’ olarak niteledi.
Arnavud, 14 Nisan sabahı yapılanları ‘tiyatro’ olarak niteledi.

Suriye’de en büyük askeri kimyasal araştırma merkezinin Şam’ın Reyhani semtinde olduğuna dikkat çeken Arnavud, “100’den fazla füzeyle vurulan 16 noktada sadece 3 yaralı olması oynanan tiyatronun en açık göstergesi” dedi. Şam, Dera, Kuneytra, Humus hattında hedef alınan yerlerin büyük kısmının İran destekli Şii milislerce kullanılan karargahlar olduğu bilgisini veren Arnavud, “Esas hedef ne kimyasal üretim merkezleri ne de Esed’e ait üslerdi; Şam-Lübnan bağlantı koridoru koalisyonun açıklamadığı öncelikli hedef oldu” dedi.

Tesislerin çoğu halen ayakta

Yeni Şafak ayrıca, halen Şam’da bulunan bir kaynaktan, Berze ve Cemeyre kimyasal araştırma merkezlerinde personelin 6 gün öncesinden izne çıkarıldığı bilgisine ulaştı. Kaynaklar, Haras el-Cumhuriy karargahı olan 105. Tugay ve Suriye Özel Kuvvetler Merkezi 41. Alay’da günler öncesinden boşaltma işleminin başlatıldığını anlattı. Suriye ordusuna 2 gün öncesinden liste verildiğini aktaran sivil ve askeri kaynaklar, Humus, Dera, Kuneytra ve Şam genelinde tüm muhtemel hedeflerin silah, cephane ve personelden arındırıldığını belirtiyor. Suriye ordusunda Kimyasal Silahlar Sorumlu Komutanı olarak görev yapan General Zahir Sakit, bu saldırıyla rejimin kimyasal silah potansiyelinin ciddi bir zarar görmediğini söyledi. Saldırının daha çok İran’a mesaj niteliği taşıdığını kaydeden Sakit, “Rejim halen 45 farklı noktada üretim yapıyor. Kalamun-Bluze köyü, Hama-Ras el Şara, Sıhni Çölü, Cebel el Esir, Taksis ve Humus-Kusayr bölgesinde 6 kimyasal depo var. Esed yönetimi halen 2 bin tondan fazla kimyasal içerikli silah kapasitesine sahip” diye konuştu. Öte yandan Batı medyasına göre, bomba yollanacak hedeflere ilişkin koordinat istihbaratına İsrail de yardımcı oldu. İsrail medyası ise saldırıların Esed rejimini daha güçlendirdiğini kaydetti. Tel Aviv kaynakları, “Bu beklenenden daha düşük yoğunluklu bir saldırıydı. Hedeflenenler yapılamadı. Esed’in pozisyonu güçlendi. O, kazanmaya devam edecek” yorumu yaptı.


Meçhul gece saldırısı!

Suriye’de dün gece yarısı da İran ve Esed güçlerine ait hedefler vuruldu. Halep’in güneyindeki Cebel-i Azen’de İran destekli Şii milislerin kontrolündeki füze ve varil bombası üretim üssü vuruldu. En az 10 milis öldü. Deyrizor’da ise 4 ayrı noktada şiddetli patlamalar meydana geldi. Esed rejimi ve İran destekli milislere ait mevzilerin vurulduğu belirtildi. Saldırın da kimler tarafından gerçekleştirildiği açıklanmadı.

İstihbarat Twitter’dan!

Fransa Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kimyasal silah programı yürüttüğüne dair iddiaların yeraldığı bir istihbarat raporu yayınladı. Bakanlık, raporda basında ve ‘sosyal medyada’ yer alan materyallerin kullanıldığını açıkladı. Fransız ordusunun uluslararası operasyon öncesi titizlikle toplanması gereken istihbarat bilgilerini Twitter-Facebook başta olmak üzere sosyal ağlardan edinmeye çalışması alay konusu oldu.

#Suriye
#Esed
#ABD
6 yıl önce