|

Financial Times'tan altılı masa yorumu: Dağıldı dağılacaklar

İngiltere’nin önde gelen yayın mecrası Financial Times, henüz Cumhurbaşkanı adayını belirleyemeyen 6’lı masa koalisyonunun kendi içinde yaşadığı bölünmeyi kaleme aldı. Muhalefet koalisyonunun ortak aday konusunda dahi ortak paydada buluşamadığını vurgulayan gazete, masanın fikir ayrılıklarından dolayı oluşan çatlaklara karşı direndiğini belirtti.

09:21 - 22/09/2022 Perşembe
Güncelleme: 12:23 - 22/09/2022 Perşembe
Diğer
Altılı masa
Altılı masa

Haziran 2023'te yapılacak genel seçim öncesi, muhalefet partilerinin oluşturduğu 6’lı masanın kararsız yapısı, uluslararası basının da dikkatinden kaçmadı. Cumhur İttifakı, şimdiden adayının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu ilan ederken, 6'lı masa henüz ortak adaylarının kim olduğunu açıklamadı.

6'lı masa için dikkat çeken bir analize imza atan İngiliz Financial Times gazetesi,
"Erdoğan karşıtı ittifak, çatlaklarla mücadele veriyor"
başlıklı haberinde, 6 muhalefet partisinden oluşan koalisyonun henüz yolun başında, aday belirleme konusunda yaşadığı sancıyı kaleme aldı. Haberde
"Teorik olarak Erdoğan'a karşı birleşen partiler arasındaki ilişkilerin gergin olduğu, birlikte çay bile içmek istemediklerine"
dikkat çekildi.

MASADA ÇATLAKLAR VAR

Çalışmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kameralar karşısında birlikte çalışma arzusunda olduklarına yönelik bir imaj çizmelerine karşın, kapalı kapılar ardında işlerin sanıldığından karmaşık olduğu kaydedildi. İki lider arasında, yaklaşan seçimde uygulanacak strateji üzerinde derin ve büyüyen çatlaklar olduğu vurgulanan haberde, en büyük gerilim kaynağının ortak adayın kimin olacağıyla ilgili olduğu ifade edildi.

KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER ANLAŞAMIYOR

Analizde 73 yaşındaki Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı yenme olasılığının alternatif adaylara göre daha düşük olduğu, ancak kendini aday gösterme konusunda inatlaştığı ifade edildi. Akşener’in ise Mansur Yavaş'ı aday göstermeyi tercih ettiği belirtilirken, Kılıçdaroğlu’nun bunu kabul etmediği belirtildi.

HDP ÇIKMAZI

Gelecek yıl yapılacak seçimlerde muhalefetin elinde bir fırsat olduğu kaydedilen haberde, İYİ partinin HDP ile yaşadığı sürtüşmeye de değinildi. Kılıçdaroğlu ve Akşener’in HDP konusunda fikir ayrılığına düştüğü belirtilirken,
"İYİ Parti Lideri Meral Akşener, geçtiğimiz günlerde HDP ile asla aynı masaya oturmayacağını söyledi. HDP'liler, Akşener'e 'seninle aynı kıraathanede çay içmeyiz' dedi"
hatırlatması yapıldı.

İYİ PARTİ RAHATSIZ

İki muhalefet liderinin HDP ile ortaklık konusunda ayrışıtığı şu cümlelerle ifade edildi: “İYİ Parti, Kılıçdaroğlu'nun, altı partili muhalefet ittifakının bir parçası olmayan HDP'ye yönelik açıklığından da rahatsız oldu. İYİ Parti yetkilileri, bunu Kılıçdaroğlu'nun kendi adaylığına destek sağlama çabasının bir parçası olarak değerlendiriyor”

"KILIÇDAROĞLU ADAY OLMAZSA MASA DAĞILIR"

Çalışmada son olarak Kılıçdaroğlu’nun adaylığının açıklanmaması halinde masanın yıkılacağı ifade edildi:
“CHP yetkilileri, son seçimlerde yüzde 11 oy almış bir partinin desteğini almanın çok önemli olduğuna inanıyor. Kılıçdaroğlu'nun yakın müttefiki Bülent Kuşoğlu, diğer partilerin CHP liderinin adaylığına karşı çıkmakta ısrar ederse muhalefet ittifakının 'dağılacağı' konusunda uyardı"
#CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu
#altılı masa
#financial times
2 yıl önce