|

Fişi çekildi

Trump’ın Suriye’den çekilme kararı, kelle almaya devam ediyor. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in istifa etmesinin ardından Suriye ve Irak'taki PKK'lı teröristlerin hamisi Brett McGurk da görevini bıraktı. McGurk işbaşı yaptığı 2015’ten bu yana PKK'yı silahlandırmak ve işgal ettiği toprakları genişletmek için var gücüyle çalışmıştı. Binlerce Suriyeli sivilin katledilmesinde parmağı olan terör baronu, silah ticaretinden, DEAŞ petrollerinin pazarlanmasına kadar bir çok karanlık faaliyete imza atmıştı.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 23/12/2018 Sunday
Güncelleme: 01:51 - 23/12/2018 Sunday
Yeni Şafak
Brett McGurk
Brett McGurk

Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de teröristlerin palazlanması için 3 yıldır var gücüyle çalışan ABD DEAŞ özel temsilcisi Brett McGurk, görevinden istifa etti. Trump’ın Suriye’den çekilme kararı alması üzerine, Savunma Bakanı Jim Mattis’den sonra istifa eden ikinci isim olan McGurk’un gitmesi, PKK’da büyük paniğe sebep oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının ardından ABD’de sular durulmuyor. Savunma Bakanı Jim Mattis’in ardından ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk da istifa etti. McGurk’ün, kısa süre önce bakanlıkta yapılan bir toplantıda, “Suriye’den ayrılmanın mantıksız olacağını” söylediği ifade edilirken, Özel Temsilcinin, Trump’ın Suriye’den çekilme kararına katılmadığı gerekçesiyle istifa mektubunu Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya verdiği kaydedildi. İstifa mektubunda, DEAŞ’ın bölgede hala aktif olduğunu ve terör örgütünün henüz tam olarak yenilmediğini ileri süren McGurk, çekilme kararının örgüte tekrar yayılması için alan sağlayabileceğini savundu.

DEAŞ’LA BİRLİKTE GELDİ

  • PKK’nın Irak ve Suriye’de hamiliği rolüne soyunan Brett McGurk, bölgedeki en karanlık isimlerden birisiydi. Stajını Irak’ın parçalanmasını organize eden Paul Bremer’in yanında yapan McGurk, 2014’te Irak’taki görevine başladıktan saatler sonra DEAŞ, Musul’u ele geçirmişti.

KİRLİ DÖNEM KAPANIYOR

ABD eski Başkanı Barack Obama tarafından “DEAŞ’la Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi” olarak Ekim 2015’te atanan Brett McGurk, o tarihten itibaren tüm mesaisini Suriye’yi karıştırmaya ve PKK’lı teröristleri güçlendirmeye harcadı. McGurk’un görevine devam ettiği süreçte, DEAŞ’ın işgalleri de Suriye’de şehir şehir yayıldı.

McGurk, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’ye verdiği açık desteğin yanı sıra, karanlık bazı organizasyonlara da imza attı. ABD’nin bölgedeki karakutusu olarak görev yapan McGurk özellikle eski Doğu Bloku ülkelerinden PKK’ya verilmek üzere silah satın alınması işlerini koordine etti. DEAŞ’ın elindeki altınlar, petrol ve pamuk ticaretinden elde edilen paralar, McGurk liderliğindeki bir çete tarafından sonuna kadar kullanıldı. ABD’li bazı kaynaklar, McGurk ve ekibinin yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir meblağı zimmetlerine geçirdiğini belirtiyor.

  • TOPLU KATLİAMLARIN MİMARI
  • Brett McGurk, terör örgütü DEAŞ’ı bahane ederek Irak’ta Musul, Felluce, Tikrit, Suriye de ise Rakka, Haseke ve Deir El Zor, Münbiç ve, Aynel Arab bölgelerinde 150 binden fazla sivilin öldürülmesinde de başrol oynadı. PKK alan açma amaçlı süreçte, Irak ve Suriye’de 3 milyondan fazla sivilin sürgün edilmesi de aynı isim tarafından gerçekleştirildi.

#Brett McGurk
#İstifa
#ABD
#DEAŞ
5 years ago