|

Fransa'da skandal olay: Erdoğan'ı seven gurbetçiye vatandaşlık yok

Fransa siyasetinde her geçen yükselen Türkiye ve Erdoğan karşıtlığını en çok bu ülkede yaşayan Türk gurbetçilerin hissettiği bir gerçek. Son olarak, 43 yıldır Fransa'da yaşayan Murat Büyük isimli gurbetçinin vatandaşlık başvurusunun 'Erdoğan'a sempati duyması' nedeniyle reddedilmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Fransız seçimlerinde söz sahibi olmak için vatandaşlık başvurusu yaptığını belirten Murat Büyük, "Bu ülkede 43 sene yaşayan biri olarak, sandığa gitmek ve bizi yönetenleri belirlemek benim hakkım. Fransız siyasetçiler bizim sorunlarımızı dinlemek bir yana, bize karşı düşmanca söylemler üreterek oy topluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sempatimi her yerde dile getiririm. Fransız vatandaşlığına başvuruyoruz diye, millet anlayışımızı kenara koyacak değiliz" ifadelerini kullandı.

Hasan Hız
08:57 - 22/01/2020 Çarşamba
Güncelleme: 09:10 - 22/01/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
ARŞİV
ARŞİV

Avrupa'da aşırı sağın en fazla yükseldiği ülkelerden biri olan Fransa'da Türkiye ve Erdoğan karşıtlığı siyasi bir gelenek haline geldi.

Fransız makamlarının son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sempati duymasını gerekçe göstererek
43 yıldır bu ülkede yaşayan Türk gurbetçiye
vatandaşlık vermemesi tepki çekti.
Konuyla ilgili yenisafak.com'a konuşan Murat Büyük, "Fransız makamları, Türk siyasetine bağlılığım olduğunu öne sürerek bu başvuruyu reddetti.
Ben Türkiye'ye hiçbir partiye üye değilim, bu partilerinde hiçbir zaman propagandasını yapmadım.
Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a olan muhabbetimi her zaman dile getirdim.
Gerek Sosyal medyadaki paylaşımlarım, gerekse arkadaşlarım arasında bunu ifade ederim" dedi.

"OYUNU ARTTIRMAK İSTEYEN SİYASETÇİLER TÜRK DÜŞMANLIĞI YAPIYOR"

43 yıldır bu ülkede yaşadığına dikkat çeken Büyük, "Fransız vatandaşlığına başvuru yapmamdaki temel sebep 'oy kullanma' hakkından yararlanmaktı. Uzun yıllar bu ülkede yaşayan biri olarak, beni yönetenlere karşı irademi ortaya koymam gerekir.
Çünkü Fransız siyasetçiler, Türklerin sandığa gitmemesinden istifade ederek, sorunlarımızı çözmüyor. Hatta sorunları çözmek bir yana, bize karşı düşmanca söylemler kullanarak oy topluyor.
Fransa'da oyunu arttırmak isteyen siyasetçiler Müslüman ve Türk karşıtı söylemler kullanıyor" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞLIĞA ENGEL OLACAK DURUMUM YOK"

Fransız vatandaşlığı almayı engelleyecek hiçbir durumunun olmadığının altını çizen Türk gurbetçi Büyük, "43 senedir Fransa'da yaşıyorum. Hiçbir kötü sicilim yok. Vergilerimi zamanında ödedim, kimseye borcum yok. Ana okulundan beri Fransız okullarında okudum. Saygın bir şirkette çalışıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

GURBETÇİLER VATANDAŞLIK BAŞVURUSU YAPSINLAR

Fransa'daki Türk vatandaşlarına çağrı yapan Büyük şu ifadelere yer verdi:

  • "Benim hikayemden dolayı kimse pes etmesin. Fransa'daki Türkler vatandaşlık haklarını kullansın. Ben bir kere başvurdum, olayın mevcut psikolojik etkisiyle ikinci bir başvuruyu şu an düşünmüyorum. Eğer Fransız makamları hata yaptığını kabul ederlerse, bu vatandaşlığı alabilirim. Çünkü ben vatansız değilim, sahipsiz hiç değilim.
    Avrupa'da son dönemde hem Türkofobi hem de İslamofobi var.
    Bunu en ağır şekilde yaşayan da bizleriz. Fransa vatandaşı olmakla hayatımda hiçbir şey değişmeyecek ama bu şartları değiştirmek için siyasette söz sahibi olabilirsek, bir şeyleri değiştireceğimizi düşünüyorum"

"FRANSA'NIN İSTEĞİ ENTEGRASYON DEĞİL, ASİMİLASYON"

Fransa'nın entegrasyon politikalarını bahane göstererek asimilasyon uygulamak istediğini belirten Büyük şunları söyledi:

  • "Bizler Fransız vatandaşlığına başvuruyoruz diye, kendi millet ve tarih anlayışımızı bir kenara koyacak değiliz. Benim Türkiye muhabbetim hep devam ediyor. Bu aynı zamanda Fransa'ya entegre olmayacağım anlamına gelmiyor. 4 yaşında bu ülkeye geldim. Çoğu Fransızdan bu ülkeye kendimi daha entegre hissediyorum. Fransız siyasetinin dilinde sürekli 'entegrasyon' var. Daha nasıl entegre olalım? Zaten buranın bir vatandaşı gibi kurallara uyuyoruz.

#Fransa
#Vatandaşlık
#Gurbetçi
#Türk
4 yıl önce