|

Girit’te bayrak krizi

Almanya Silahlı Kuvvetleri Gemiye Çıkarma Timi, Almanya ile Yunanistan arasında krize neden oldu. İki Alman personel, Girit’te Stavros-Hanya bölgesinde bir direkteki Yunan bayrağını indirerek Alman bayrağını göndere çekti. Yunan basını olaya kulak tıkadı.

Kıymet Sezer
04:00 - 16/04/2019 Salı
Güncelleme: 02:04 - 16/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Girit’te konuşlu NATO eğitim merkezi NMIOTC’ye eğitim için giden Almanya Silahlı Kuvvetleri Gemiye Çıkarma Timi, Almanya ile Yunanistan arasında kriz yarattı. Pazar günü, timden iki Alman personel, Girit’te Stavros-Hanya bölgesinde bir direkteki Yunan bayrağını indirerek Alman bayrağını göndere çekti. İki Alman asker gözaltına alındı. Alman askerlerin Hanya Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutuldukları öğrenildi. “Savaş çıkartır” dedirten olay kamuoyundan gizlendi. Türkiye’nin her hareketini kötü niyet kapsamında değerlendirerek flaş haber olarak duyuran Yunan medyası ise böylesi bir büyük krize karşı sessiz kaldı.

NATO EĞİTİMİNDE

Yunanistan ile müttefiki Almanya arasında “savaş çıkartır” dedirten nitelikteki kriz, 14 Nisan’da yaşandı. Almanya Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Gemiye Çıkarma Timinde görevli toplam 14 Alman denizcisi, 8 Nisan’da, Girit’te konuşlu NATO’nun Denizde Denetim Eğitim Merkezi NMIOTC’de, ihtiyaç duyulan müstakil eğitimler kapsamında seçilmiş eğitimlere başlamıştı. Eğitimlerin 19 Nisan’a kadar sürmesi bekleniyordu. Ancak öngörülemez bir olay yaşandı.

YUNAN BAYRAĞINI İNDİRİP ALMAN BAYRAĞINI ÇEKTİLER

Edinilen bilgiye göre, iki Alman denizci, önceki gün Girit’in Stavros-Hanya bölgesinde bir direkteki Yunan bayrağını indirerek direğe Alman bayrağı çekti. Yunan güvenlik güçleri, olaya müdahale etti. Bayrak krizine neden olan iki Alman askeri gözaltına alındı. Yunanistan bayrağını indiren Alman askerlerinin 10 ay hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Almanya ile Yunanistan arasında, olaya ilişkin diplomatik temas başlatıldı. Henüz Yunanistan’dan Almanya’ya yönelik herhangi bir yaptırım duyurulmadı.

ALMANYA OLUNCA KONUYU KAPATTILAR

Girit’te yaşanan ve “savaş çıkartır” denilecek etkideki olay, kamuoyu gündeminden gizlendi. Türkiye’nin uluslararası hukuka uygun her hareketini kötü niyet olarak yansıtıp flaş haber olarak duyuran Yunan medyasının, Alman askerlerinin yarattığı kriz karşısında suskun kalması dikkat çekti. Yunanistan ise Türkiye karşısında müttefikliğini istediği NATO üyesi Almanya’dan gelen bu hamle karşısında büyük şok yaşadı.

Almanya’nın gözü adalarda

Yunanistan ekonomik krizdeyken Avrupa Birliği üyelerinden yardım istediğinde de Almanya’nın adaları işaret eden çıkışıyla soğuk duş yaşamıştı. 2010 yılında, Almanya’da iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Partinin (FDP) bazı üyeleri, Yunanistan’a borçlarını ödeyebilmesi için “adalarını satmasını” önermiş, Alman Bild Gazetesi Yunanistan’ın adaları satması halinde Almanya’da bir pazarın da mevcut olduğunu haber yapmıştı. Bazı adalara fiyat da biçilmişti.


  • Nazilerin hedefiydi
  • Almanya, İkinci Dünya Savaşı’nda Girit Adası’nı işgal etmişti. Girit Adası, savaşta Nazi Almanya’sının hedefindeki ilk noktalardan biriydi. Ada İngiliz birliklerinin Yunanistan’a verdiği desteğe rağmen Naziler tarafından işgal edildi. Alman orduları, Yunanistan Kralı II. Yorgos ve Emmanouil Tsouderos Hükümeti’nin Atina’dan kaçarak sığındığı Girit Adası’na 20 Mayıs 1941 sabahı hava saldırısı başlattı. Dünya tarihindeki en büyük hava indirme operasyonu olarak bilinen Girit Muharebesi, 10 gün süren sert ve kanlı çatışmaların ardından 1 Haziran’da sona erdiğinde Yunanistan, İngiltere, Avusturalya ve Yeni Zellanda askerleri Girit’i tamamen boşaltmışlardı.

#Almanya
#Yunanistan
#Stavros-Hanya
#Girit
5 yıl önce