|

Göç Avrupa’yı vurur

Rusya ve rejim saldırılarının hedefindeki İdlib’de göç akınının başlamasından endişe ediliyor. Yeni Şafak’a konuşan Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık, korku dalgasının büyümesiyle birlikte en az 2,5 milyon kişinin panik halinde yer değiştirebileceğine işaret etti.

Yasemin Asan
04:00 - 5/09/2018 Wednesday
Güncelleme: 02:17 - 5/09/2018 Wednesday
Yeni Şafak
Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık
Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık

Uluslararası toplumun Suriye halkına güven vermesi gerektiğini dile getiren Kınık, “Çünkü göç tehdidi sadece Türkiye’ye yönelik bir tehdit değil, bu Avrupa’ya göç dalgasına da dönüşebilir. Bu işin masada çözülmesi gerekiyor. Ama biz her ihtimale karşı Suriye içerisinde hem de Türkiye’de tedbirlerimizi alıyoruz” dedi.

YENİ KAMPLAR KURULACAK

Bombalar altındaki İdlib’den Türkiye’ye muhtemel göç dalgasına karşı hazırlıklarını sürdüren Türk Kızılayı, süreci etkin yönetebilmek için ‘yerinde yardım’ stratejisi uygulayacak. “Olası göç dalgasında Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerinde tespit edilen kamp alanlarında kapasiteyi artıracağız. Suriye tarafında tespit edilen yerlerde ihtiyaç halinde yeni kamplar kurulacak” diyen Kerem Kınık, Türk Kızılayı’nın Suriye içerisinde 40 kampa destek verdiğini, bu kamplarda 30 bin civarında çadırın olduğunu kaydetti. Kınık, “Çadır sevkiyatı, insani yardım hazırlıkları sürüyor. Düzenli olarak verilen sağlık hizmetlerine yakın zamanda mobil sağlık araçları da eklenecek. Olası acil sağlık ihtiyacında bu mobil sağlık araçları devreye girecek. Yetim, dul kadınlar, yaşlılar ve engelli kişilere verilen desteklerin kapasitesi artırılacak. Ne kadar insanı korumaya alırsak amacımıza ulaşmış oluruz” şeklinde bilgi verdi. Kınık ayrıca, ‘İdlib’e bin kalıcı konut’ projesinin yerini de Fırat Kalkanı bölgesine kaydırdıklarını belirterek, “Cerablus Tarım Havaalanına yakın bir yerdeki 250 dönümlük araziye bin adet kalıcı konut inşa edilecek” açıklaması yaptı.

  • Sorun masada çözülmeli
  • Suriye’nin içerisinde 7 milyon insanın silah zoruyla yerlerinden ayrıldığını hatırlatan Kerem Kınık, “Bunun 2,5 milyona yakını İdlib’de. Bunlar birçok kez yer değiştirmiş durumda. Korku dalgası bu insanları harekete geçirir. Guta’da gördük. Buradaki nüfusun tamamı mobilize olabilecek durumda. Bu kadar insanı yönetmek imkansız. Sorunun masada çözülmesi gerekiyor” dedi. İnsanların İdlib’e Türkiye’ye yakın olmasından ötürü yoğun olarak sığındığını kaydeden Kınık, “Türkiye’ye güveniyorlar. Bu halk, İran ve Rusya’ya güven duymuyor” diye konuştu.
#İdlib
#Göç
#Avrupa
6 years ago