|

Golan gerilimi

Suriye’de Esed rejiminin, ülkenin güneybatısındaki Dera bölgesinde kontrolü ele geçirerek Ürdün- İsrail sınırına yerleşmesi, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni işgal altında tutan İsrail yönetimini endişelendirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/07/2018 Salı
Güncelleme: 01:22 - 10/07/2018 Salı
Yeni Şafak
İsrail geçen hafta işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’ne tank ve zırhlı araç takviyesi yapmıştı.
İsrail geçen hafta işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’ne tank ve zırhlı araç takviyesi yapmıştı.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Golan Tepeleri’ne yönelik Esed rejiminden gelebilecek herhangi bir konuşlanma girişimine ‘sert yanıt verme’ tehdidinde bulundu. Liberman, İsrail parlamentosundaki konuşmasında “Biz 1974’teki muharebeyi kesme anlaşmasına uymayı sürdüreceğiz ve anlaşmanın her maddesine harfiyen uyulmasında ısrarcı olacağız. Herhangi bir ihlal İsrail devletinin sert yanıtı ile karşılanacak” dedi. Liberman’ın sözünü ettiği Birleşmiş Milletler gözetimindeki ateşkes anlaşması, iki ülkeyi ayıran sınır çizgisi üzerinde herhangi bir askeri konuşlanmayı yasaklıyor.

MOSKOVA ÖNCESİ MESAJ MI?

Öte yandan, Esed rejimi, İsrail savaş uçaklarının Suriye’nin Humus ilindeki askeri noktaya füze saldırısı düzenlediğini öne sürdü. Esed rejiminin haber ajansı SANA’nın önceki akşam saatlerinde geçtiği haberde, İsrail’e ait savaş uçaklarının, Humus ilinde yer alan, İran destekli yabancı grupların da kaldığı T4 hava üssüne füze saldırısı düzenlediği kaydedildi. Saldırının, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Rusya’ya Çarşamba günü düzenleyeceği ziyaretine kısa bir süre kala, Moskova’ya mesaj olarak değerlendirildi. Tel Aviv yönetimi, Esed’in en büyük destekçisi İran’ın Suriye’den çekilmesini talep ediyor. Ancak İran yönetimi, İsrail’in bölgede hakimiyet kurmak istediğini belirterek buna karşı çıkıyor. Geçtiğimiz haftalarda medyaya yansıyan haberlerde, İran’ın Suriye’nin güneybatısındaki askeri mevcudiyetinden rahatsız olan İsrail’in, Rusya ile Tahran yönetimine bağlı tüm askeri unsurların bölgeden çıkarılması yönünde anlaştığı iddia edilmişti.

#İsrail
#Suriye
#Golan Tepeleri
6 yıl önce