|

Guantanamo için özel plan

11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelileri için kurulan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın kapatmayı vaad ettiği Guantonomo hakkında sürpriz bir gelişme yaşandı. Obama, yıllardır insan hakları ihlalleri nedeniyle tepki çeken Küba’daki Guantanamo esir kampının kapatılması için bir plan oluşturduklarını belirtti.

Yeni Şafak
18:14 - 23/02/2016 Salı
Güncelleme: 16:18 - 23/02/2016 Salı
Diğer

ABD'de 2008'de başkan seçilmeden önce, 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelileri için kurulan Guantanamo'yu kapatma vaadinde bulunan Obama, başkanlık süresinin bitmesine 10 ay kala esir kampını kapatma planını açıkladı.



“Guantanamo askeri üssünde bulunan hapishaneyi açık tutmak ABD değerlerine uymuyor” diye konuşan Obama, esir kapının kapatılmasının ABD Savunma Bakanlığı'nın yılda 80 milyon dolar tasarruf yapmasını sağlayacağını söyledi.



'ABD tarihinde bir dönemin sonu'


Guantanamo sorununu bir sonraki başkana devretmek istemediğini kaydeden Obama, “Bu plan ABD tarihinde bir dönemi kapatacak” dedi.



Oluşturdukları plana göre Guantanamo'da kalan 91 esiri ABD içindeki hapishanelere yerleştireceklerini kaydeden ABD Başkanı, bu durumun ABD halkının güvenliğine zarar vermeyeceğini garanti altına alacaklarını söyledi.



ABD'deki federal mahkemelerin de terör şüphelilerini yargılayabilecek güce sahip olduğunu belirten ve Kongre'ye plana destek verme çağrısı yapan Obama, "Bu plan adil bir şekilde tartışılmayı hak ediyor" diye konuştu.





#Guantanamo
#Obama
8 yıl önce