|

İngiltere ve Fransa'dan Kerry'ye tepki

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin "Esed'le müzakere etmek zorundayız" açıklamalarına Fransa ve İngiltere'den tepki geldi. Fransa Başbakanı Valls, "Esed kaldığı sürece Suriye'de çözüm olmayacak ve John Kerry bunu biliyor" dedi. İngiltere dışişlerinden yapılan açıklamada ise, "Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri yok" denildi.

Yeni Şafak
11:06 - 17/03/2015 Salı
Güncelleme: 11:12 - 17/03/2015 Salı

Fransa Başbakanı Manuel Valls, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e ilişkin açıklamasına üzüldüğünü belirterek, "Esed kaldığı sürece Suriye'de çözüm olmayacak ve John Kerry bunu biliyor" dedi.


Canal Plus televizyonuna konuşan olan Valls, Kerry'nin Esed açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kerry'nin siyasi değişim için Esed'le müzakere etmek zorunda kalacaklarına yönelik açıklamasına üzülüp üzülmediğine dair bir soruyu cevaplayan Valls, "Evet üzüldüm. Esed binlerce insanın ölümünden sorumludur. Siyasi bir çözüm olmayacak, Esed kaldığı sürece çözüm olmayacak ve John Kerry bunu biliyor" diye konuştu.


Kerry, hafta sonu bir Amerikan televizyon kanalına verdiği mülakatta, ABD olarak Suriye'de siyasi değişim için Esed ile müzakere etmek zorunda olacaklarını ve Esed'e müzakereleri kabul etmesi için baskı yapmanın yollarını araştırdıklarını söylemişti.


İngiltere: Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri yok

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Suriye politikalarında değişiklik olmadığı ve yönetime uygulanan yaptırımların devam edeceği vurgusu yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:


"Beşşar Esed’ın Suriye’nin geleceğinde yeri yok. Dışişleri Bakanımızın geçen hafta söylediği gibi, Esed rejimi görevini bırakana ve uygulamalarını gözden geçirene kadar, şiddeti uygulamaya devam ettikçe ve ılımlı muhaliflerle müzakere etmedikçe Suriye yönetimine uyguladığımız yaptırımlara devam edeceğiz.”

Kerry’nin, “ABD sonunda Esed’la müzakere yapmak zorunda kalacak” açıklamasının sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Harf, Kerry’nin Esed'i doğrıudan kast etmediğini, Suriye ile müzakerenin söz konusu olmadığını söylemişti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de açıklamasında ayrıca Harf’ın sözlerine atıfta bulundu.
#esed rejimi
#esed suriye
#esed ingiltere
#esed fransa
9 yıl önce