|

İttifak Polonya’da resmileşecek

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 13-14 Şubat’ta Polonya’da düzenleneceğini açıkladığı, “Ortadoğu ve İran yayılmacılığı” konulu zirvenin gerçek amacı ortaya çıktı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun da davet edildiği Polonya zirvesi, Körfez ülkeleri ile İsrail arasında kurulması beklenen resmi ilişkinin ilanı için kullanılacak.

Yeni Şafak
04:00 - 14/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:17 - 14/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Ortadoğu turu kapsamındaki ziyaretlerine devam eden Pompeo, Körfez ile İsrail arasındaki ilişkinin en büyük destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile samimi fotoğraflar verdi.
Ortadoğu turu kapsamındaki ziyaretlerine devam eden Pompeo, Körfez ile İsrail arasındaki ilişkinin en büyük destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile samimi fotoğraflar verdi.

Bu çerçevede İsrail Başbakanı’na zirveye ilişkin davet mektubunun ulaştığı ve birçok Arap dışişleri bakanının da bulunacağı zirveye, Netanyahu’nun da katılmasının beklendiği kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen hafta Kahire’de yaptığı bir konuşmada, bölgede yakın zamana kadar hayal bile edilemeyecek yeni ilişkilerin kök saldığına dikkat çekmişti.

İRAN’DAN SERT TEPKİ

Öte yandan İran yönetimi, kendisini hedef alan Polonya zirvesine tepki göstermeye devam ediyor.
İran Polonya’nın Tahran Maslahatgüzarı Wojciech Unolt’u, ABD’nin Polonya’da şubat ayında düzenleyeceği İran karşıtı zirve nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Görüşmede, İran makamları Unolt’a, Polonya’nın zirveden çekilmesini beklediklerini söyledi.
Zirveyi “sirk” olarak niteleyen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de “Polonya, alnına sürülen bu utanç lekesini temizleyemez” tepkisini göstermişti.
  • Saldırı planı
    hazır
  • Trump yönetiminin, Eylül 2018’de Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ni hedef alan havan topu saldırısı sonrası Pentagon’dan İran’a yönelik saldırı planı hazırlanmasını istediği ortaya çıktı. Amerika merkezli Washington Post gazetesinin dün yayınlanan haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik ekibi, İran’a verilecek güçlü bir cevaba ilişkin toplantılar düzenledi. John Bolton’un başkanlık ettiği toplantılar neticesinde Beyaz Saray Pentagon’dan İran’a yönelik saldırı opsiyonlarını içeren bir plan hazırlamasını istedi. Pentagon’un emir doğrultusunda söz konusu planı hazırladığı belirtildi. Ancak planın akıbetine ilişkin net bir cevap alınamadı.
#İran
#ABD
#Suriye
#İsrail
5 yıl önce