İran'la bağlantıları yüzünden ABD tarafından kara listeye alınan, bu nedenle İsrail'de adı büyük bir skandala karışan İsrailli ünlü işadamı Sami Ofer, söz konusu iddiaların ortaya atılmasından kısa süre sonra dün evinde ölü bulundu. Ofer kardeşlerin adı, Türkiye'de Galataport ihalesine verdiği teklifle tanınmış, usülsüzlük yapıldığı iddialarıyla uzun süre gündemde kalmıştı. İsrail'in Kanal 10 televizyonu, İran ile iş bağlantıları skandalının merkezindeki işadamı Ofer'in dün Tel Aviv'deki evinde ölü bulunduğunu duyurdu. Ancak ölüm nedeniyle ilgili bilgi verilmedi. Ofer'in uzun süredir adı açıklanmayan "esrarengiz" bir hastalıkla mücadele ettiği iddia ediliyordu.
ABD Ofer kardeşlere ait Ofer Group'u, İran'la taicaret ilişkisinin ortaya çıkmasının ardından iki hafta önce kara listeye aldığını açıklayınca İsrail karışmıştı. Hükümet İran politikasında iki yüzlü davranmakla suçlanmıştı. Sami Ofer ve krdeşi Yuli Ofer ise iddiaları reddetmişti. 89 yaşında ölen, Romanya doğumlu, Yahudi asıllı Sami Ofer ve şirketinin Mossad bağlantılı olduğu geçmişten beri tartışılan bir iddiaydı. Forbes dergisine göre İsrail'in en zengin iş adamıydı ve dünyanın en zenginleri sıralamasında 79'uncu sırada yer alıyordu. Ofer'ın mal varlığının 10 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. 2005 yılında yapılan Galataport ihalesine Türk ortağı Mehmet Kutman ile 4.3 milyar dolarlık teklif vermiş ve ihaleyi kazanmıştı. Ancak ihale, Danıştay'ın imar planına yönelik kararından sonra 2006'da iptal edilmişti.
Sami Ofer "Şakşuka Metodu" (Romanya ve İsrail'de bir yemek) adlı bir belgesele konu olmuş, Oferlerin İsrail hükümetiyle işbirliği içinde yolsuzluğa karıştığı iddia edilmişti.






