|

Suikast emri Trump’tan

Rus medyasına konuşan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendisine yönelik olası suikast girişiminden Trump’ı sorumlu tutacağını söyledi. Suikast ihalesinin Kolombiya’ya verildiğini iddia eden Maduro, erken seçim çağrılarını da elinin tersiyle iterek, “Emperyalistler 2025’e kadar bekleyecek” açıklamasını yaptı.

Yeni Şafak
04:00 - 31/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 02:10 - 31/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Darbe girişiminin hedefindeki Maduro’ya Venezuela ordusu tam destek veriyor.
Darbe girişiminin hedefindeki Maduro’ya Venezuela ordusu tam destek veriyor.

ABD öncülüğündeki darbe girişimine karşı mücadele eden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rus medyasının sorularını cevapladı. Venezuela Devlet Başkanı, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisinin öldürülmesi için talimat verdiğini öne sürdü. Maduro, Avrupa’dan gelen erken seçim çağrılarını şantaj olarak değerlendirdi. Venezuela lideri, ABD’deki Venezuela varlıklarının darbeci lider Juan Guaido’nun kullanımına verilmesini ise “uluslararası hukukun ihlali” açıklamasıyla değerlendirdi.

İHALE KOLOMBİYA MAFYASINA

  • ABD Başkanı Trump’ın kendisini öldürmek için ihaleyi Kolombiya hükümeti ile mafyasına verdiğini iddia eden Venezuela Devlet Başkanı Maduro, “Eğer bir gün bu olursa, bunun sorumluluğu hem Trump’ın hem de Kolombiya Devlet Başkanı İvan Duque’da olacak” dedi. Maduro, kaderinin Tanrı’nın ellerinde olduğunu, Venezuela halkı ile istihbarat servisi tarafından da iyi korunduğunu ifade etti.

EMPERYALİSTLER 2025’E KADAR BEKLEYECEK

Venezuela lideri, Avrupa ülkelerinden yapılan erken seçim çağrılarını ‘şantaj’ olarak nitelediğini belirtti. Maduro, “Dünyadaki herhangi bir kişiden herhangi bir ültimatom kabul etmiyoruz, şantaj kabul etmiyoruz. Venezuela’nın devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Emperyalistler yeni seçim istiyorlarsa, 2025 yılına kadar beklemek zorunda kalacaklar” ifadelerini kullandı.

ARABULUCULUĞA AÇIK

Maduro, muhaliflerle arabuluculuk tekliflerine ise kapalı olmadığını belirtti. Görüşmelerde arabulucuların yer alması ihtimaline ilişkin, “Venezuela’da olup bitenler hakkında içten endişelerini gösteren bazı hükümet ve kurumlar var” sözlerini kullanan Maduro, bu ülke ya da kurumların ismini vermese de onların da Venezuela’da diyaloğu desteklemesini isteyeceğini söyledi.

ULUSLARARASI HUKUK İHLALİ

Nicolas Maduro, Trump yönetiminin ABD’de bulunan Venezuela hükümetine ait mal varlıklarının kontrolünü Guaido’ya devretme kararının da uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiğini söyledi. “Bu, Venezuela varlıkları ve şirketlerine el koyulmasını öngören yasa dışı bir karar” yorumunu yapan Maduro, “Bu, John Bolton’un en riskli, maceracı ve en çılgın kararlarından biri” sözlerini de açıklamasına ekledi.

  • Guaido’ya ihtiyati tedbir
  • Venezuela Yüksek Mahkemesi (TSJ) Başkanı Maikel Moreno, kendini ülkenin geçici başkanı ilan eden darbeci lider Juan Guaido hakkındaki ihtiyati tedbirlerin onaylandığını açıkladı. Moreno, sosyal medya hesabından ihtiyati tedbirlerle ilgili yaptığı açıklamada, “(Guaido) Hakkındaki soruşturma tamamlanana kadar ülkeden izinsiz çıkma yasağı, mal varlığını elden çıkarması ve banka hesapları ve/veya Venezuela topraklarında sahip olduğu diğer finansal araçların dondurulması ihtiyati tedbirleri onaylanmıştır” ifadesini kullandı. Kararın ardından Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela yargısını, “Guaido’ya zarar vermeye çalışanlar için ciddi sonuçlar olacaktır” tehdidinde bulundu.
#Venezuela
#Nicolas Maduro
#Suikast
#ABD
#Donald Trump
#Kolombiya
5 yıl önce